Китайцям загрожує катастрофічна нестача робочої сили

 The Wall Street Journal

Китай вирішив відмовитися від правила «Одна сім'я - одна дитина», яке діяло 35 років. Тепер всі сім'ї зможуть заводити по двоє дітей. The Wall Street Journal розповідає, навіщо ввели обмеження на кількість дітей в китайських сім'ях і чому прийшов час його зняти.

Китайцям загрожує катастрофічна нестача робочої сили

Правило «Одна сім'я - одна дитина» запровадили в 1980 році, щоб скоротити зростання населення, який заохочувався Мао Цзедуном, і підвищити рівень життя. Тоді влада заявляла, що обмеження діятиме близько 30 років. Мета скоротити зростання була досягнута: якщо в 1990-2000 роках він склав 1,07 відсотка, то з 2000-го по 2010-й - 0,57 відсотка. Але це породило нові проблеми. Жінок примушували робити аборти і проводили стерилізацію. Крім того, піклуватися про старих батьків могла тільки одна дитина.

У 2013 році Китай частково відмовився від правила мати одну дитину. Влада дозволила мати двох дітей тим сім'ям, де хоча б один батько був єдиною дитиною. Через більше ніж 30 років дії політики таких виявилося більшість. Навіщо Китай дозволив заводити двох дітей? В ООН підрахували, що з 2010-го по 2020 рік китайська економіка позбудеться 67000000 робітників (населення у віці від 15 до 64 років). При цьому країна стрімко старіє. Зараз число людей похилого віку становить 110000000, до 2030 року воно зросте до 210 000 000, а до 2050 року складе чверть населення.

У 2013 році загальне населення Китаю становило 1,357 мільярда чоловік. Поки неясно, що змінить дозвіл заводити більше однієї дитини. Коли в 2013 році політику трохи змінили, влада отримала півтора мільйона повідомлень про бажання народити ще одну дитину. Це виявилося значно менше, ніж очікували експерти. Навіть китайці, що живуть у сільській місцевості, не квапляться заводити великі сім'ї, оскільки це призводить до великих витрат.

Деякі демографи і економісти кажуть, що дозвіл мати двох дітей не дозволить уникнути кризи робочої сили, що наближається. Китайці стали заводити сім'ї пізніше або не заводити їх зовсім. Багато вирішують взагалі не народжувати дітей, оскільки зростає вартість життя.

Як заявив WSJ Цай Юн, експерт з демографії з Університету Північної Кароліни, зараз жінки в середньому народжують по півтори дитини, і цей показник навряд чи виросте.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення