Кладовище патрульних машин: за чий кошт ремонтують розбиті "Пріуси"

Патрульна поліція в Україні працює понад рік. І за дивним збігом обставин, за цей час в державі значно зросла злочинність. Втім, влада не розкриває слабкі сторони реформи і її наслідки, натомість скаржаться на неналежне фінансування поліції і необхідність ухвалити презумпцію правоти поліцейського.

Кладовище патрульних машин: за чий кошт ремонтують розбиті "Пріуси"

Київ став першим містом України, де запрацювала патрульна поліція. Представники Японії у липні 2015-го передали в користування українським поліцейським 348 автомобілів «Toyota Prius». Ці машини були повністю обладнані засобами контролю, навігації, надавали поліцейським можливість ідентифікувати будь-якого порушника. За рік у ДТП більше половини Toyota Prius були просто розбиті.

Копи не лише ставали жертвами аварій, а й винуватцями. Одна зі смертельних ДТП сталася у Києві 19 квітня. Поблизу станції метро «Дорогожичі» прямо на пішохідному переході патрульні збили жінку. Внаслідок аварії вона отримала тяжкі травми, і на другий день померла в реанімації. Жінці було 58 років.

Патрульних відсторонили від службових обов'язків на час розслідування. "Вони співпрацюють зі слідством та готові надавати необхідні свідчення. У свою чергу, патрульна поліція сприятиме об'єктивному та прозорому розслідуванню цієї справи. Ми готові надавати усі необхідні матеріали та впевнені у тому, що винні понесуть покарання", - повідомляли в патрульній поліції.

Деканоїдзе: Патрульні авто потрапляють у ДТП, тому що працюють

Очільниця Національної поліції України Хатія Деканоїдзе вважає, що аварії за участі патрульних є природніми.

«Патрульна машина працює 24 години на добу: у них є спеціальні маршрути і квадрати, які вони патрулюють. Тобто для такої роботи природно, що машини б'ються. Звичайно, бувають випадки, коли це відбувається з вини патрульних, але здебільшого це вина інших людей, які порушують дорожні правила і створюють ДТП, а патрульні машини потрапляють у цю ситуацію, тому що не стоять на місці, а працюють», - сказала Хатія в інтерв’ю виданню «Укрінформ».

Загалом, за словами Деканоїдзе, по Україні із 14 тисяч транспортних засобів, які задіяні в Національній поліції, розбито 250. «Б'ються машини? Так, б'ються машини. У кожній поліції б'ються машини», - сказала Хатія Деканоїдзе.

У свою чергу екс-міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов в інтерв'ю виданню "Гордон" зазначив: "Розбивали, але максимум 20-30 в рік... Щоб в 10 разів більше — такого не було ніколи".

"Більше половини автомобілів Toyota Prius просто розбиті. А це, зауважимо, гроші платників податків, жителів нашої країни. Вірніше, це кіотські гроші. І до речі, купівлею Prius почали займатися, ще коли я працював в МВС: мій зам спеціально літав у Токіо.

ДТП,

розбитий у ДТП поліцейський

Хто платить за розбиті "Пріуси"?

За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, всі автомобілі поліції застраховані. Він пояснює, що у разі аварії все компенсує держава.

«Якщо ці пошкодження незначні, то виділяються кошти на їхній ремонт і машина знову у використанні поліції, якщо вона відповідає технічним параметрам і характеристикам. Якщо ж пошкодження автомобіля критичні, то в такому випадку є процедура списання. Продаж автомобіля на запчастини здійснює Департамент поліції», - пояснив Антон Геращенко.

Але якби представники влади не підмінювали поняття, то казали б чесно: за розбиті поліцейські авто зі своїх кишень заплатять українці, а не "все компенсує держава".

"Більше половини автомобілів Toyota Prius просто розбиті. А це, зауважимо, гроші платників податків, жителів нашої країни. Вірніше, це кіотські гроші", - резюмує у свою чергу екс-міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

Бюджет-2017: на поліцію не вистачає 19 мільярдів

Про темну сторону поліцейської реформи в Україні говорити не прийнято, натомість вимагати гроші на реформи - легко. Зокрема, радник голови МВС Зорян Шкіряк спрогнозував затримку реформи через недостатнє фінансування. За його словами, у 2017 році Міністерство фінансів пропонує відомству 41 млрд грн замість необхідних 60 млрд грн.

«Необхідний мінімум для продовження реформ і забезпечення заробітних плат - 60 млрд. А нам пропонують всього 41 млрд грн», - каже Шкіряк.

Проблеми, за його словами, можуть виникнути навіть із бензином. Зокрема, на пальне Мінфін пропонує в наступному році всього 300 млн грн за необхідного мінімуму 1,2 млрд грн. Пропонованої суми вистачить лише в тому разі, якщо автомобілі споживатимуть всього по 1,2 літра пального в день.

«Це (недофінансування – ред.) може призвести до зупинки усіх процесів реформи правоохоронної системи, а також до факторів деморалізації правоохоронців, бо ми не зможемо профінансувати зарплату навіть в обсягах поточного року», - зазначив Шкіряк.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення