​Клан екс-депутата Журби, корупція суддів і рейдерські захоплення

Сьогодні Україна, яка пережила Майдан і кожен день втрачає своїх синів на Сході країни, потерпає ще від декількох всепоглинаючих бід - корупції, рейдерства та порушення закону.

​Клан екс-депутата Журби, корупція суддів і рейдерські захоплення

Тому ми вирішили присвятити наше тематичне розслідування одному дуже барвистому прикладу, який поєднує в собі всі перераховані вище пороки: тут і рейдерство депутата, який, порушуючи всілякі закони, відбирає майно у підприємців. Тут і корупція окремо взятих суддів, які цьому екс-депутату і його поплічникам допомагають. Подробиці «віджиму» дорогого об'єкта нерухомості в центрі столиці читайте нижче.

Махінації Журби, нотаріуса та банку

Мова в нашому розслідуванні піде про таких осіб, як депутат Валерій Журба і його син Олександр Журба. Ці громадяни шляхом хитромудрих махінацій заволоділи дорогою нерухомістю.

Як вдалося з'ясувати нашим журналістам, син депутата Олександр Журба тримав свої кошти на депозиті в ПАТ «Енергобанк». Нічого не віщувало біди, поки син і батько не затіяли масштабну комбінацію, яку сміливо можна назвати феєричною і цинічною, так як події відбувалися в той час, коли на Майдані розстрілювали «Небесну сотню».

Валерій Журба разом з сином нібито домовилися з керівництвом «Енергобанку» забезпечити депозит сина нерухомістю. Як пізніше з'ясувалося, за вказівкою Голови правління банку якоїсь пані Вольскої юристи банку підготували документи про передачу в іпотеку офісного приміщення по вулиці Воздвиженській, 56 і квартири по вулиці Ковпака, 17 у Києві.

Зазначена квартира перебувала у власності банку, а офісна будівля на Воздвиженській належала ТОВ «Ройланс-Україна» (нова назва товариства «Ю.ЕФ. Кепітал Партнерс Україна». - Авт.).

З 2006 року офісна будівля знаходилася в заставі у банка по іпотечному кредиту. Тобто для того, щоб проводити з цією нерухомістю будь-які маніпуляції, необхідно було рішення справжнього власника приміщення.

Далі схема ділків набрала ще більш потужних обертів. Валерій Журба і його спільники організували виготовлення фіктивного протоколу зборів учасників ТОВ, яким зобов'язали директора підприємства Людмилу Курило укласти договір іпотеки №2 з ПАТ «Енергобанк», щоб забезпечити виконання зобов'язань перед Олександром Журбою, у якого вже був договір депозиту з цим банком.

Очевидно, що махінатори забули про законодавчу необхідность апостилювати такі юридичні документи за місцем їх видачі - в Республіці Кіпр, так як бенефіціари підприємства знаходяться саме там. Апогеєм злочинної схеми став розрив відносин з «Енергобанком», внаслідок якого Олександр Журба вивів всі до копієчки кошти з фінансової установи. Ті кошти, які нібито повинні були забезпечити зазначений договір іпотеки №2.

Але далі - більше: на наступний ж день «липовий» договір іпотеки був укладений. Його підписали Валерій Журба, директор ТОВ Людмила Курило, представник банку, а затвердила своїм підписом банківський нотаріус Людмила Прокопенко. У наявності явне порушення закону, оскільки нотаріус Прокопенко злочинно знехтувала тими фактами, що офісні приміщення вже знаходяться в іпотеці і не можуть відчужуватися.

Закрила вона також очі на відсутність у директора ТОВ «Ройналс Україна» Людмили Курило повноважень на укладення договору іпотеки №2 з Валерієм Журбою, так як навіть у фіктивному рішенні зборів кіпрської компанії-власника йшлося про його сина Олександра Журбу. Крім того, не було і письмової згоди власника нерухомості на передачу її Валерію Журбі.

Як пізніше з'ясувалося, за даними фактами було відкрито кримінальне провадження №12015100060008015, в ході якого за клопотанням слідчого Печерський районний суд Києва ухвалив 01. 03. 2016 роки (справа №757 / 5009/16-к) доручити Міністерству юстиції провести позапланову цільову перевірку дотримання нотаріусом Прокопенко Л.В. вимог чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій, пов'язаних із засвідченням протиправного договору іпотеки від 21.02.2014.

Перевірка, проведена Міністерством у 2016 році, підтвердила незаконність дій нотаріуса Л. Прокопенко, про що йдеться в довідці за результатами перевірки і в листі відомства №15688/6332-0- 32-16 /13 від 05.05.2016.

Рейдерський клан Валерія Журби: віджати об'єкт за допомогою суддів.

Зрозуміло, що нотаріус був лише розмінною монетою у великій грі, затіяною Валерієм Журбою. Далі, щоб надати угоді законного вигляду, він вирішив заручитися рішенням суду.

При всьому цьому, закон також порушувався загально і всіма, хто брав у цьому участь.Так, Журба звернувся з позовом до Києво-Святошинського районного суду Київської області, щоб засвідчити право власності на вказаний нежилий будинок.

Очевидно, що не без корупційної мотивації, Києво-Святошинський районний суд Київській області 23 січня 2015 року виніс неправомірне рішення у справі. По- перше, саме рішення було прийнято в екстреному порядку всього за 7 діб з моменту подачі позову. По-друге, була порушена підсудність справи даному суду. Документи по житлових будинках, які нібито знаходяться в селі Петрушки Києво-Святошинського району та які стали єдиною підставою для визначення підсудності розгляду позову Валерія Журби цим судом, в матеріалах справи взагалі відсутні.

Вимог про визнання права власності на ці будинки позивач так і не висунув. Ну і, по-третє, все це відбувалося без відома і присутності в судовому засіданні власника майна.

Цим незаконним, на думку юристів, рішенням Валерій Журба отримав право звернути стягнення на предмети іпотеки: на нежитловий будинок по вул. Воздвиженська, 56, вартістю 65 766 469,00 гривень, а також на квартиру № 163 в с. 17 по вул. Ковпака в Києві (площа - 692,60 кв. М .; вартість - 20 174 599,00 гривень)

Як наслідок, право власності на вказаний нежилий будинок, всупереч нотаріальним обтяженням 20 липня 2015 року було незаконно зареєстровано на Валерія Журбу. Пізніше (2 червня 2016 року) Вищий Адміністративний суд України визнав незаконність цієї реєстрації права власності. Незважаючи на що, черговий нотаріус для Журби із задоволенням скасував запис в реєстрі на виконання рішення суду, знову зареєструвавши приміщення на нього, але вже з новим номером. При такому розкладі начебто і рішення ВАСУ виконано, і Журба залишився при «своєму».

Таким чином, була введена неправосудна практика вирішення даної категорії спорів, оскільки місцевим судом за фактичним змістом і правовими наслідками узаконено злочинну, рейдерську схему протиправних дій, спрямовану на довільне позбавлення права власності на об'єкти нерухомості. Далі, як нам вдалося з'ясувати, постраждалі звернулися до Апеляційного суду Київської області та ВАСУ, але оскарження рішення райсуду було заблоковано за надуманим приводом. Нібито були пропущені терміни на апеляційне оскарження.

Судді не надали потерпілому навіть можливості повернути викрадене майно, а сам він позбавлений конституційного права на судовий захист. Незважаючи на те, що ПАТ "Укрпошта" і власник майна письмово сповістили суди про відсутність спрямованих поштових повідомлень щодо вручення повісток і судових рішень у справі, Феміда не врахувала аргументи жертв нахабного рейдерства.

Все це свідчить про умисні злочинні дії щодо штучного створення умов для незаконного і безперешкодного заволодіння Валерієм Журбою нежитловим будинком, який розташований по вул. Воздвиженська, 56 в Києві. Звісно, це було б неможливим без зацікавленої допомоги суддів і їх неправосуднихсудових рішень.

Про те, що ця схема була спланована заздалегідь, а учасники злочинної групи діяли за змовою свідчить дуже важливий у справі факт: менш ніж через місяць, а саме 13 лютого 2015 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб своїм рішенням ввів тимчасову адміністрацію в ПАТ «Енергобанк». Можна, можливоприпустити, що саме цим пояснюється прагнення Валерія Журби будь-яким шляхом легалізувати незаконну оборудку і заволодіти чужою нерухомістю до введення тимчасової адміністрації.

Як було сказано вище, в липні 2015 року Валерій Журба зареєстрував право власності на будинок, розташований за адресою: м Київ, вул. Воздвиженська, 56.

За словами слідчих Печерського управління поліції ГУ Національної поліції в місті Києві, своїми умисними діями, які дозволили заволодіти чужим майном в особливо великому розмірі, Валерій Журба скоїв злочин, передбачений ч. 4 ст. 190 КК України.

Надалі група озброєних людей в масках під керівництвом Валерія Журби фізично захопила будівлю по вул. Воздвиженська, 56 і утримує її до цього дня зі усіма бухгалтерськими документами, майном, транспортними засобами, які належать ТОВ «Ю. ЕФ. Кепітал Партнерс Україна».

Зауважимо, що на неодноразові звернення з приводу зазначених порушень під час проведення слідства органи прокуратури належним чином не реагують, не вживають відповідних заходів для притягнення винних до відповідальності. Таким чином, розслідування явного кримінального злочину з встановленими особами, фактично заблоковано прокуратурою міста Києва та Слідчим управлінням ГУ НП м.Києва.

Сліпа Феміда

Як зазначалося вище, в судових справах щодо повернення майна суддями постійно приймаються неправосудні судові рішення. Незважаючи на пряму відсутність згоди власника на передачу його майна в іпотеку, судді вперто ігнорують вимоги Цивільного кодексу України та нібито не помічають цього беззаперечного факту (всупереч судовій практиці, що склалася, в т.ч. постановам Судової палати у цивільних і господарських справах Верховного Суду України №6-2063цс16 від 09.11.2016).

Створюється враження, що судді виконують замовлення Валерія Журби, щоб не дати можливості повернути викрадене їм майно, що в свою чергу містить ознаки складу злочину, передбаченого ст. 375 КК України.

Крім того, можливо, з відома і за ймовірну участь Валерія Журби і колишнього юриста підприємства Кушніра А.М. в інтересах Журби В.Г. та колективом його однодумців скоєно підробку договорів купівлі-продажу корпоративних прав ТОВ «Ю.ЕФ. Кепітал Партнерс Україна».

Черговий нотаріус (Бригида Володимир Олександрович), також погодився закрити очі на злочинну схему, змінивши власників підприємства і його директорів на своїх.

Після цього махінатори виготовили і подали в Апеляційний суд міста Києва заяву від імені справжніх власників ТОВ про відмову від апеляційної скарги щодо рішення Подільського районного суду (суддя Зарицька Юлія Леонтіївна), яким було незаконно відмовлено у визнанні злочинного договору іпотеки Журби недійсним.

Судді, бачачи такі махінації посібників Журби щодо перешкоджання поверненню майна законному власнику (ймовірно, не безкоштовно) відмовили ТОВ «Ю.ЕФ. Кепітал Партнерс Україна» у відновленні справедливості і повернення викраденого майна.

ЇЖА ДЛЯ РОЗДУМІВ НАБУ: ЧИ Є СВІТЛО В КІНЦІ ТУНЕЛЮ?

Є в цій темній історії місце і позитиву. Завдяки своєчасно вжитим заходам Мін'юста незаконну перереєстрацію корпоративних прав було скасовано, а справжні учасники ТОВ «Ю.ЕФ. Кепітал Партнерс Україна» відновилися в своїх правах. Крім того, нотаріуса тимчасово позбавили права на здійснення нотаріальної діяльності. На жаль, всі викладені факти злочинної діяльності групи рейдерів, яку очолює колишній депутат Києво-Святошинської районної ради Київської області Валерій Журба, до сих пір не розслідуються правоохоронними органами міста Києва. Вивчені нашими журналістами факти свідчать про те, що в справу такожповинні включитися новостворені антикорупційні органи на зразок НАБУ. Особливо тому, що боротьба постраждалих проти судової системи виглядає в нашій країні безперспективною і більш нагадує: "відомо, що ворон ворону око не виклює". Так відбувається і зі справами про неправосудні рішення суддів.

За скаргою ТОВ "Ю. ЕФ. Кепітал Партнерс Україна" до Вищої ради Правосуддя в грудні 2017 року було відкрито дисциплінарне провадження щодо судді Києво-Святошинського суду Київської області Никушин В.В. і ще п'яти суддів, якіздійснювали правосуддя в судовій справі про заволодіння Валерієм Журбою зазначеної будівлі. При цьому, без сумніву найдосвідченіший і чесний член першої дисциплінарної палати Вищої Ради Правосуддя, колишній суддя Віктор Валентинович Шапран не покинувсвого колегу В. В. Никушин в скрутну для останнього хвилину. Він підготував і подав на розгляд зазначеної Дисциплінарної палати висновок "Про відмову у відкритті дисциплінарного провадження стосовно судді Никушин В.В. в зв'язку з нібито відсутністю в його діях ознак порушення присяги судді та ін ..

Ймовірно, шановний Вікторе Валентиновичу не побачив в матеріалах справи порушення суддею Никушин правил виключної підсудності справи іншому суду (Подільському і Голосіївському).

Можливо, не помітив факту відбору майна у ТОВ «Ю.ЕФ. Кепітал Партнерс Україна» без участі його власників у справі тільки за одне судове засідання. Може бути, не звернув увагу на ідентичність текстів позовуЖурби і рішення Никушин. Про це важко сказати. А перелік навмисних порушень можемо продовжувати досить довго ...

Добре В. В. Шапран постарався, проте інші члени першої дисциплінарної палати Вищого Ради Правосуддя (О.В.Маловацкій, М. Б. Гусак, В. К. Комков, В. А. Нежура) не погодилися з Шапран і прийняли 13.09. 2017 сміливе і вольове рішення "Про відкриття дисциплінарного провадження щодо судді Никушин".

Такі дії Палати дали надію, що в країні запрацював нова, некорумпована, Вища Рада Правосуддя, де працюють чесні, сумліннілюди. Сумно констатувати, але радість постраждалих тривала недовго. Тільки суспільство побачило світ в кінці тунелю, як знову почалися дивні чудеса. Вже більше 7 місяців у справі рішення не приймається. Засідання, що стосуються судді В. В. Никушин в прямому ефірі не транслюються, на відміну від інших справ, які розглядає Вища Рада Правосуддя. З Інтернету зникають записи саме цих засідань, без можливості їх відновлення.

Можливо, проблема полягає в тому, що Віктору Валентиновичу Шапран пощастило стати секретарем першої дисциплінарної палати Вищої Ради Правосуддя і тепер він керує процесом залучення Никушин до відповідальності?

Є підозри, що результат дисциплінарного провадження стосовно судді В. В. Никушин тепер буде такий, як пропонував Шапран відразу, мовляв, говорив вам так зробити, менше б клопоту з цим «Ю. ЕФ. Кепітал Партнерс» було б, і людям порядном би допомогли».

Цікаво, як в цьому контексті дії даних вершителів закону лягає на оголошену в Україні тотальну боротьбу з корупцією і очищення судової системи.

P.S. Зараз у підприємства-жертви і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з'явилася законна можливість остаточно повернути викрадене Журбою нерухоме майно.

Зокрема, на розгляді новоствореного Верховного Суду України (суддя-доповідач Лященко Наталія Павлівна) знаходиться касаційна скарга уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Енергобанк" Паламарчука В.В. (Справа №369 / 238 / 15ц, виробництво №14-117цс18) про перегляд Верховним Судом України судових рішень, якими відібрані майно Фонду гарантування і Товариства.

Судовий розгляд призначено на 10:00 8 травня 2018 року. Наші журналісти будуть пильно стежити за розвитком подій у цій резонансній справі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення