Колядки по-новому: суддя Зварич вимагає відшкодувати йому моральні збитки (відео)

Суддя-«колядник» Ігор Зварич, якого звинувачували в отриманні хабара в особливо великих розмірах, у січні цього року вийшов на волю за «законом Савченко». Відсидівши в тюрмі 7 років, суддя вже вп’яте просить суд поновити його на посаді, але цього разу Ігор Зварич вимагає відшкодувати йому моральні збитки.

Колядки по-новому: суддя Зварич вимагає відшкодувати йому моральні збитки (відео)

Екс-суддя Ігор Зварич подав позов про поновленння його на посаді судді у Львівський окружний адміністративний суд. Повернути собі посаду колишній суддя намагається вже вп’яте, але щоразу його позов судді передавали до нового суду. І так триває вже 8 років. Однак цього разу Ігор Зварич, окрім поновлення на посаді, вимагає від суду відшкодування моральних збитків.

«Для мене немає принципового значення, чи моральна шкода буде виплачена в гривні. Все залежить від того, як цю постанову будуть використовувати ЗМІ. Та й не стоїть питання, щоб я працював на посаді судді. Адже треба мати розум, аби розуміти, що працювати сьогодні на посаді судді неможливо», - говорить екс-суддя Зварич.

Цього разу суд ухвалив рішення передати на розгляд вищого адміністративного суду України справу за позовом Зварича. Він одразу ж пригрозив: добиватиметься розгляду своєї заяви за будь-яких обставин.

1 мільйон доларів, 2 мільйони гривень та різдвяні посівання

2 грудня 2008 року проти тодішнього голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за хабарництво в розмірі 100 тисяч гривень, які тодішній суддя пояснив різдвяним посіванням. Під час обшуку в робочому кабінеті та в квартирі Зварича працівники СБУ вилучили 1 мільйон доларів США та 2 мільйони гривень. Він спростовував, що кошти, які були вилучені правоохоронцями, були отримані незаконним шляхом.

"Гроші вилучили в трьох мішках в мене в кабінеті і вдома", — сказав він.

Як пише видання «Українська правда», Зварич пояснював, що гроші в мішках з’явилися в нього у кабінеті через те, що "в червні суд переїжджав з одного приміщення в інше, і є такий звичай, коли поселяєшся в новий дім, засіювати копійками".

«Хто копійками, хто гривнями, хто доларами. В першому мішку були копійки, по одній гривні, по долару, по євро. Прошу не смійтесь, це справді так є. Слідчі тежи сміялись, що голова суду бере хабарі копійками», — сказав він, додавши, що збирався передати цей мішок в одну з церков як благодійну пожертву.

Другу частину грошей — 6,4 тисяч гривень і 9,6 тисяч гривень, за словами Зварича, вилучили з "барсетки" у приміщенні, яке прилягає до його кабінету.

"Ці гроші здавали судді для ремонту приміщень суду на вул. Саксаганського. Тільки перед тим, прийшов Василь Зиновійович (Углицький, заступник голови суду) і здав тисячу доларів — це його внесок на ремонт", — розповів суддя, додавши, що таким чином на ремонт було зібрано 100 тисяч доларів США.

Пояснюючи походження решти грошей — 340 тисяч гривень і 1 мільйона доларів, які слідчі вилучили у Зварича вдома, він пояснив, що це його особисті заощадження та його дружини.

"Де я їх заробив - моя особиста справа", — сказав він.

Згідно з матеріалами «Української правди», вилучений мільйон доларів США Зварич назвав залишком від суми, які йому позичив друг.

"Я позичив 1,9 мільйонів доларів у свого колеги. Ці гроші не були сховані, вони лежали у відкритому місці. Ці гроші витрачалися протягом півтора року і в мене занотовано, на які будівельні роботи вони йшли", — сказав суддя.

Проти Ігора Зварича була порушена кримінальна справа за ч. 3 ст. 368 - одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

12 грудня Рада суддів звільнила з посади судді Ігора Зварича і в цей же день, одразу після звільнення, екс-суддя зник із приватної клініки, у якій проходив лікування. «Оскільки обвинувачення Ігорю Зваричу було пред'явлено Генпрокуратурою, він давав підписку про невиїзд зі Львова. Однак 12 грудня залишив територію приватної клініки "Богдан" у Бірках, поблизу Львова", - повідомив тодішній начальник управління СБУ у Львівській області Анатолій Матіос і додав, що Зварич оголошений у розшук.

Затримали на даху власного будинку

9 березня 2009 року Зварича затримали у Львові на… даху власного будинку. За інформацією начальника прес-центру СБУ Марини Остапенко, суддя був затриманий співробітниками спецпідрозділу «Альфа» на даху будинку під час спроби втекти.

Вирок зачитували упродовж 12 годин

30 вересня 2010 року в Оболонському районному суді Києва відбулося попереднє слухання справи судді-«колядника», а вже 19 жовтня цього ж року Оболонський районний суд розпочав розгляд кримінальної справи за обвинуваченням колишнього голови Львівського апеляційного адмінсуду Ігоря Зварича і судді цього ж суду В'ячеслава Любашевського.

Представники державного обвинувачення просили суд обрати Зваричу покарання у вигляді 11 років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням права обіймати посаду в суді. Для іншого судді - В’ячеслава Любошевського, який обвинувачувався у посередництві в отриманні хабарів - прокуратура просила обрати міру покарання у вигляді 5 років позбавлення волі також із конфіскацією майна і позбавленням права в подальшому займатися суддівською діяльністю.

20 вересня 2011 року Оболонський районний суд Києва засудив колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича до 10 років позбавлення волі.

Крім того, Зварича позбавили права обіймати будь-які посади в судах і виконувати організаційно-виконавчі функції в держустановах терміном на три роки. Інший фігурант справи – екс-суддя Любашевський, який виступав посередником, що й передавав Зваричу гроші – отримав покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна і позбавленням права займати ті ж посади протягом двох років.

Вирок Зваричу набув чинності з 9 березня 2009 року – дня, коли він був арештований і з того часу утримувався під арештом, а Любашевському – з дня оголошення вироку, 20 вересня 2011 року. Відбував покарання колишній суддя у Менській колонії.

На волю за «законом Савченко»

У січні цього року Ігор Зварич вийшов з в'язниці.

"Він самостійно подав клопотання до суду про перегляд його справи на підставі "закону Надії Савченко". 30 грудня 2015 року суд прийняв рішення на його користь і задовольнив його клопотання", - сказала представник ДПтСУ Катерина Денисюк.

Вийшовши з тюрми, Зварич написав книгу

Як пише видання «Кореспондент», засуджений за майже мільйонний хабар до 10 років в'язниці Зварич написав книгу про корупцію в судах.

"Він у ній розповідає про систему українського правосуддя через призму однієї людини. Не вказуючи гучних прізвищ, він пише, як впливають на окремо взятого суддю колеги, до чого усе це призводить, як проплачуються гроші за судові справи. Зараз відбувається робота над анотацією, книга буде українською мовою, на 80% вона вже готова, закінчена буде до кінця травня. Усього близько 300 сторінок", - повідомляло джерело видання у Менській колонії на Чернігівщині, коли Зварич відбував свій термін.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення