Конфлікт навколо Олімпійського коледжу ім. Піддубного: хто нагнітає ситуацію?

Олімпійський коледж оголосив страйк. Ситуація насправді настільки критична, або ж хтось нагнітає атмосферу?

Конфлікт навколо Олімпійського коледжу ім. Піддубного: хто нагнітає ситуацію?

Освітня сфера здригається від конфліктів, які останнім часом стали відверто політизованими. Мова йде про передачу Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного у підпорядкування Національного університету фізичного виховання і спорту України. Учора після сутичок із поліцією біля коледжу постраждали кілька викладачів і студентів. Кількох із них затримали за порушення правопорядку. Зокрема, госпіталізували голову студентського самоврядування Катерину Жданович та заступника директора коледжу, тренера з вільної боротьби Степана Захарківа. Загалом швидка допомога приїжджала до чотирьох людей. Після цих подій студенти оголосили страйк, то ж навчальний процес призупинено. Серед вимог протестуючих – відсторонення від обов’язків т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета та міністра молоді і спорту Вадима Гутцайта.

Голова студентського самоврядування Катерина Жданович та інші постраждалі внаслідок бійки біля Олімпійського коледжу

Голова студентського самоврядування Катерина Жданович та інші постраждалі внаслідок бійки біля Олімпійського коледжу

Після вчорашнього інциденту багато журналістів написали про те, що «коледж просто зараз ліквідовують», а сутички сталися через візит: «ліквідаційної комісії», «комісії з припинення діяльності», «реорганізаційної комісії». То яка ж саме комісія нанесла візит до адміністрації, трудового колективу та здобувачів освіти коледжу?

Ми вирішили перевірити відповідний наказ Міністерства освіти і науки, аби зрозуміти, хто ж таки 24 вересня і з якою метою приїжджав до коледжу, чому спричинилась бійка, і за що ректор Національного університету фізичного виховання і спорту Євгеній Імас зазнав «сміттєвої люстрації».

Неможливий діалог

Напередодні, 23 вересня, коледж імені Піддубного отримав повідомлення про зустріч у актовій залі з комісією з реорганізації. Головою комісії є Євгеній Імас. Зустріч двох сторін закінчилась не у актовій залі, а просто неба із кулаками. Керівника Нацуніверситету фізвиховання Євгена Імаса засипали чимось схожим на борошно чи крейду зі сміттєвого баку, а директора коледжу Олексія Семенюшка правоохоронці затримали, проте незабаром відпустили.

Наказом МОН від 18 вересня № 1149 «Про реорганізацію Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного» навчальний заклад приєднується до університету фізвиховання:

«…з утворенням на його базі відокремленого структурного підрозділу зазначеного Університету і надалі іменувати його Відокремлений структурний підрозділ «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України».

У п.2 наказу йдеться про те, що після реорганізації коледж матиме права фінансово-господарської самостійності, зокрема права вести окремий баланс, відкриття реєстраційного рахунку в органах державної казначейської служби з правом мати код мережі, печатку та штамп. Разом із тим п.2 наказу правонаступником всього майна, прав та обов’язків коледжу є Нацуніверситет фізвиховання.

У студентському самоврядуванні коледжу категорично проти таких змін. Викладач коледжу, чинний борець вільного стилю Богдан Грицай каже про ризик того, що учні 6-11 класів опиняться на вулиці, якщо заклад стане вузом.

Втім, сьогодні мер столиці Віталій Кличко запевнив, що Олімпійський коледж імені Івана Піддубного надалі працюватиме виключно за профілем – як спортивна школа. Тобто коледж не закривають, як каже його керівництво та викладачі, а відбувається реорганізація щодо управління закладом. Кличко попросив МОН з'ясувати, хто нагнітає ситуацію.

Зрозуміло, що посаду втрачає директор коледжу Олексій Семенюшко. Питання втрати роботи, очевидно, торкнеться всього колектива. Викладачі коледжу переживають, чи не втратять посади. Так, у п.9 наказу МОН від 18 вересня № 1149 йдеться про наступне:

«Департаменту кадрового забезпечення попередити в установленому порядку директора Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного Семешюшка О. про вивільнення згідно з пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України».

Земля, мова, молодь «на передовій»

Чи так «співпало», або ж чиста випадковість, проте масла у вогонь підлили три фактори. Саме завдяки їм питання підпорядкування коледжу Нацуніверситету вийшло на загальнонаціональний рівень, та створило гарну картинку для ЗМІ.

Найглобальніше питання – земельне. Начебто на 16 гектарах землі закладу неподалік від метро «Лісова» накинув оком забудовник. Через це колектив і учні коледжу звинуватили Кабмін у рейдерстві. Такі заяви нині на рівні чуток. Згадаємо, як містяни переживали, що київський велотрек повністю знесуть через будівництво високоповерхівок та паркінгу. Зрештою, після оновлення його відкрили і у 2018 році він перейшов у власність міста.

Виконувач обов’язків міністра Сергій Шкарлет переконує колектив і учнів коледжу, що без державного рішення, без Фонду держмайна нікому земля не відійде.

«Ви кажете, що не зможете готувати спортсменів, – сказав урядовець, звертаючись до керівництва Олімпійського коледжу. – Але це неправда. У вас окрема бюджетна програма. Ви відокремлений підрозділ. Земля, майно є власністю держави. Вам ніхто не заважає готувати спортсменів».

Під час мітингу під Верховною Радою 18 вересня до протестуючих студентів та викладачів коледжу вийшла нардеп та кандидат у мери Києва Ірина Верещук. Вона не дарма запитала, чи є серед мітингувальників юрист, аби розібратися не на емоціях, а у документах, що чекає на коледж. Вона пообіцяла зробити запит до уряду та приїхати із камерою до навчального закладу, аби записати відеоролик. До слова, красивий піар-хід перед виборами.

Друге, що піддало жару у вогонь, це діти, які протестують. Фактично, дітей виставляють «на передову» протестів, відбувається жорстка бійка, учні і кілька викладачів отримають травми і їх госпіталізують. Після такого купа камер на місці подій і сюжети у вечірніх ефірах. Не будучи обізнаним із документами, якими керуються при переформатуванні коледжу, вкрай важко зрозуміти, що ж насправді відбувається. А тим паче дітям, які насправді думають, що їх навчальний заклад вже закривають.

Насправді ж, ситуація куди гірша. За логікою, підпорядкування коледжу Університету фізкультури має дозволити студентам після завершення навчання у коледжі йти навчатися одразу на другий-третій курс ВНЗ. Але як виявилось, дипломи Олімпійського коледжу імені Піддубного є в певній мірі нелегітимними. Так сталося, тому що програма молодшого бакалавра у коледжі не пройшла акредитацію. Тому незрозуміло, який диплом отримають діти.

Третій фактор, який гостро пройшов у конфлікті Олімпійського коледжу та особисто Євгена Імаса, це питання української мови. «Мова/язык» спрацювала, наче сірник у каністру кинули. Голова ліквідаційної комісії, він же ректор НУФВСУ Євгеній Імас, не розмовляв українською мовою на вимогу учнів коледжу та працівників. За що отримав борошно на голову.

Конфлікт перейшов на загальнонаціональний рівень, адже студенти Олімпійського коледжу біля стін Кабміну зранку вимагають відставки т.в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета і міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта. Тим часом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом подій на території Олімпійського коледжу в Києві, де в результаті конфлікту постраждали кілька людей, зокрема й правоохоронці.

Нагадаємо, що на початку вересня до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов про оскарження розпорядження Кабміну про реорганізацію Олімпійського коледжу імені Піддубного. Суд відкрив провадження у справі. З відповідним позовом до уряду та Міносвіти України звернулася профспілка працівників і студентів коледжу. На думку профспілки, рішення уряду суперечить положенням Закону «Про освіту» та Закону «Про вищу освіту».

Автор Ольга Чернявська

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення