Коронастеження: експерти з кібербезпеки попередили про тотальний контроль влади за громадянами

 BBC

​Над технологіями цифрового відстеження контактів в США працюють корпорації і наукові центри, а в Британії - Національна служба охорони здоров'я. Цю стратегію для боротьби з коронавірусом вперше застосували в Південно-Східній Азії, де в основному змогли стримати масштаб епідемії.

Коронастеження: експерти з кібербезпеки попередили про тотальний контроль влади за громадянами

Власний додаток розробляє МОЗ Франції, а окремий загальноєвропейський проект вже отримав підтримку канцлера Німеччини Ангели Меркель. Вчені бачать в технології можливість пришвидшити вихід з карантину, але експерти з кібербезпеки попереджають про безпрецедентний масштаб контролю влади за громадянами.

Експерт, який консультував британських розробників, побоюється, що його роботу можуть саботувати російські тролі і художники-акціоністи.

Без відмашки з Вашингтона

У США для розробки свого аналога об'єднали зусилля технологічні гіганти Apple і Google при доброзичливій увазі президента Дональда Трампа, який назвав цифрове відстеження контактів дуже цікавим, але нагадав про побоювання щодо обмеження громадянських прав.

У п'ятницю корпорації оголосили про спільну розробку програмних інтерфейсів (API) для створення додатків з функцією цифрового відстеження контактів.

Технологія буде працювати через Bluetooth-з'єднання: коли два користувача опиняються на близькій відстані, їх телефони зберігають запис про зустріч.

Саме цей принцип використовується в сінгапурському додатку TraceTogether, з яким пов'язують успішну боротьбу з епідемією в острівному місті-державі.

Apple і Google заявили, що на розробку власної технології їх спонукала турбота про захист персональних даних користувачів. В основі технології лежить система, в якій людина може відправляти і отримувати повідомлення без розкриття своєї особистості владі.

Хоча в Америці федеральний уряд поки не збирається вводити технологію в масштабах країни, місцева влада з трьох регіонів готуються підписати угоду з Массачусетським технологічним інститутом (МТІ), що розробив додаток Private Kit. У МТІ розповіли, що ще 17 штатів і муніципалітетів можуть ввести технологію найближчим часом. Скрізь використовуватися програма буде добровільно.

Добровільно для більшості

У Британії власний додаток розробляє NHSX - технологічне крило Національної служби охорони здоров'я. Про це офіційно повідомив міністр охорони здоров'я Метт Хенкок.

Міністр заявив, що використовуватися програма буде добровільно. Однак вчені вважають, що для ефективної роботи додаток мають встановити 60% британців.

Бі-бі-сі дізналася, що тестування бета-версії програми почнеться в безпечній локації на півночі Англії.

Технологія покладається на комбінацію з особистої свідомості і медичних аналізів. Якщо людина за симптомами розуміє, що захворіла на коронавірус, то повинна повідомити про це в додатку, після чого всі, хто нещодавно контактував з нею, отримають попереднє повідомлення. Якщо аналіз підтвердить діагноз, користувач отримає код підтвердження, введе його в додаток, і всі ці люди отримають повідомлення про необхідність самоізолюватись.

Професор Кембриджського університету Росс Андерсон, який консультував розробників британського додатку, висловив сумніви в його ефективності.

На думку Андерсона, повну анонімність даних при відстеженні хвороб забезпечити неможливо, і влада неминуче отримає доступ до набагато більшої кількості інформації, ніж просто близькі контакти з іншими користувачами програми.

Експерт також попередив про небезпеку троллінгу - художники-акціоністи будуть прив'язувати телефони до собак, які бігають по парку, школярі будуть скаржитися на симптоми, щоб прогуляти школу, а російські тролі - саботувати роботу додатка.

"Я визнаю вагу аргументів на користь централізованої системи з точки зору охорони здоров'я, але я вже 25 років спостерігаю некомпетентність Національної системи охорони здоров'я в розробці систем і неодноразове порушення обіцянок у сфері захисту персональних даних", - написав Андерсон.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення