Коронавірус виявився важливішим за війну на Донбасі: чим загрожує Україні надзвичайний стан

​Україна живе в очікуванні введення надзвичайного стану через пандемію коронавірусу.

Коронавірус виявився важливішим за війну на Донбасі: чим загрожує Україні надзвичайний стан

Україна живе в очікуванні введення надзвичайного стану через пандемію коронавірусу.

Що передбачає режим надзвичайної ситуації і чим він відрізняється від надзвичайного стану - про це дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Що таке надзвичайний стан?

Це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях. Вводиться він при виникненні надзвичайних ситуацій не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, створюють загрозу життю і здоров’ю громадян.

Як пояснює юрист-кримінолог Анна Маляр, "надзвичайний стан - це широке обмеження наших прав і свобод. Саме надзвичайний стан дає можливість владу укріплювати".

Надзвичайний стан запроваджується указом президента. Однак, він має бути затверджений Верховною Радою протягом двох днів з моменту звернення президента. Але за умов, що вимагають невідкладних заходів для врятування населення або недопущення загибелі людей, надзвичайний стан може бути введено без попередження.

"В Україні є законні підстави для запровадження надзвичайного стану. У нас є закон про правовий режим НС, і одна з умов є - пандемія. Тобто законні підстави для запровадження є",- каже Маляр.

Наразі режим надзвичайного стану ввели в багатьох країнах серед яких: Італія, Словаччина, Чехія, Ісландія, Естонія, Іспанія, Румунія, Сербія, Латвія, Болгарія, Швейцарія, Казахстан, США.

Що таке режим надзвичайної ситуації?

На відміну від надзвичайного стану, введення режиму надзвичайної ситуації не передбачає обмеження прав і свобод громадян. Режим надзвичайного стану може вводитися тільки указом президента України, який затверджується Верховною радою, а надзвичайної ситуації - на місцевому рівні.

Введення режиму надзвичайної ситуації має значення перш за все не для населення, а для органів державної влади. Вони повинні організувати регулярне сповіщення громадян про події, локалізувати проблему, допомагати потерпілим, при необхідності - організовувати евакуацію жителів і т. д.

Якщо в Україні введуть надзвичайний стан, які заходи почнуть діяти:

  • встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
  • обмеження руху транспорту та їх огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборона страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.
  • У випадку "надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру", до яких відноситься і коронавірус COVID-19, можуть здійснюватись такі заходи:
  • тимчасова чи безповоротна евакуація людей з місць, небезпечних для проживання, з обов’язковим наданням їм стаціонарних або тимчасового житла;
  • тимчасова заборона будівництва нових, розширення діючих підприємств та інших об’єктів, діяльність яких не пов’язана з ліквідацією надзвичайної ситуації або забезпеченням життєдіяльності населення та аварійно-рятувальних формувань;
  • встановлення карантину та проведення інших обов’язкових санітарних та протиепідемічних заходів;
  • запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності;
  • мобілізація та використання ресурсів підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, для відвернення небезпеки та ліквідації надзвичайних ситуацій з обов’язковою компенсацією понесених втрат;
  • зміна режиму роботи підприємств усіх форм власності, переорієнтація їх на виробництво необхідної в умовах надзвичайного стану продукції;
  • усунення від роботи на період надзвичайного стану, в разі неналежного виконання своїх обов’язків, керівників державних підприємств, установ і організацій, від діяльності яких залежить нормалізація обстановки в районі надзвичайного стану, та покладення тимчасового виконання їх обов’язків на інших.

Захоплення влади під час надзвичайного стану.

Юрист Анна Маляр вважає, що ризик захоплення влади під час надзвичайного стану дуже високий.

"Зараз високий потенціал невдоволення суспільства. Щє тиждень-два карантину, і величезна кількість людей відчує це на собі. Грошей не вистачає, страхи, психологічна рівновага. Зараз новий уряд просто не встиг налагодити всі процеси, і взяти владу в свої руки. Крім того, економічна криза яка просто неменуча. Криза - це також підстава для того, щоб різні люди цим скористалися. Поки ми будемо читати новини про коронавірус, хтось скористається фінансовими махінаціями, хтось скористується тим, що будуть нові ніші в бізнесовому середовищі. Ризики є при введені надзвичайного стану, але потрібно тримати руку на пульсі",- каже Маляр.

Вона також зазначила, що Росія під час пандемії коронавірусу може завдати нового удару по Україні.

"Для Росії зараз хороший момент скористатися слабкістю України і зробити щє один удар, але ми маємо буду сильними, і вийти з цієї кризи щє сильнішими",- розповіла Маляр.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення