​Майнерам в Україні перекрили кисень: СБУшники вішають на них кримінальні справи

За останні кілька місяців ми спостерігаємо сплеск активності правоохоронців в сфері криптовалюти.

​Майнерам в Україні перекрили кисень: СБУшники вішають на них кримінальні справи

На дворі 17 рік, збройні загони нападають на ферми, забираючи все найцінніше. Думаєте, це цитата з підручника історії? На жаль ні. Мова не про 1917 рік, а про 2017 рік. І ферми тепер не вирощують пшеницю, а майнять криптовалюту. В іншому аналогія вірна. Почалися облави на майнерів.

За останні кілька місяців ми спостерігаємо сплеск активності правоохоронців в сфері криптовалют. І не просто МВС, а люди, які мали б займатися національною безпекою, раптово прийшли до висновку, що процесори, які гудуть і перегріваються, стали загрожувати нашій національній безпеці. Тому, не вбачаючи більш серйозних загроз, займаються продрозверсткою.

Природно, що основним мотивом нальотів є реквізиція. Майнінговое обладнання вилучається, подальший хід справи поки не особливо цікавить охоронців правопорядку. Головне – відібрати. Доля 17 року панує над країною.

Що ж інкримінують майнерам?

Контрабанда

Зазвичай обладнання для майнінга імпортне і недешеве. І часто без документів, що дозволяє кваліфікувати дії власника, як незаконне ввезення обладнання. Ті, хто хоча б гуглив це питання, можуть знати, що така стаття була вилучена з Кримінального кодексу. І це викликає помилкове відчуття безпеки. Так, тепер за це не посадять, але адміністративної відповідальності вистачить для того, щоб забрати сервери.

Незаконне підключення до електромереж

Погана новина для тих, хто забезпечував маржинальність майнінга безтурботно кинутим дротом до найближчого стовпа. В руках слідчого він може перетворитися в непоганий зашморг на шиї майнера. Електрика – це звичайний товар, до якого також застосовується поняття крадіжки, а у випадку з майнінгом часто ще й у чималих обсягах. І те, що раніше було дрібницею з облагороджування дачної ділянки, стає складом правопорушення.

Фіктивне підприємництво

Якщо Ілон Маск поки тільки замислюється про те, що весь наш світ – це проекція інших цивілізацій, то українська правоохоронна система розвинула цю думку в такий склад, як фіктивне підприємництво. У реальності це означає, що всі ці ваші криптовалюти і віртуальний світ, звідки раптом утворюються справжні гроші, не більше ніж ілюзія, описана Кримінальним кодексом.

Ухилення від сплати податків

Наша держава може зволікати з тим, щоб визначити статус цифрових активів, дати прийнятні роз'яснення на тему використання нових технологій в цивільному обороті. Але все, що стосується податків, викликає сильний хапальний рефлекс. Тому будь-яке поліпшення добробуту українського громадянина, на думку влади, має бути відображено в податкових деклараціях, ретельно окошторено і оплачено. Український громадянин перебуває у вічному неоплатному податковому боргу перед державою, і тепер ця реальність потихеньку добирається і до світу криптовалюти.

Я перерахував поки тільки перших ластівок, які вже пролетіли в справах або розмовах зі слідчими. В принципі, в цьому житті дуже мало того, що не можна було б підвести під кримінальну кваліфікацію.

Чи означає це, що майнінг поза законом? Ні. Вимоги закону зараз не окреслені точно, але основні червоні лінії, за які не можна заходити, вже можна визначити. Невідомо, кому це дасться краще: практикуючим юристам або власне майнерам. Це покаже тільки час. А поки що залишається адаптувати свій бізнес до вимог закону.

Автор Артем Афян, «Ліга.net»
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення