Масштабні лісові пожежі на Луганщині: версії про виникнення, хто загинув, візит президента (відео)

​Масштабна лісова пожежа на Луганщині триває. Офіційно підтверджено загибель 5 осіб.

Масштабні лісові пожежі на Луганщині: версії про виникнення, хто загинув, візит президента (відео)

Пожежу обіцяють локалізувати до кінця дня

Через надзвичайну ситуацію сьогодні з робочою поїздкою на Луганщину прибув президент Володимир Зеленський.

Також зранку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що він, очільники Державної служби з надзвичайних ситуацій та Національної поліції, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов працюють в оперативному штабі на місці лісових пожеж у Луганській області.

Зранку голова Луганської ОДА Сергій Гайдай доповів президенту, що на Луганщині не змогли використати спеціалізований літак через те, що бойовики відмовилися забезпечити режим тиші для гасіння пожежі під Сєвєродонецьком. Водночас Володимир Зеленський розпорядився задіяти авіацію для гасіння лісових пожеж, незважаючи на те, що позиція бойовиків про припинення вогню залишається невизначеною.

За словами міністра внутрішніх справ, штаб ставить завдання до кінця дня локалізувати всі осередки займання, яких загалом у Новоайдарському районі три: поблизу сел Смолянинове, Капітанове та Воронове. Як відомо, лісова пожежа на площі 60 га сталася 6 липня на території Борівського та Охтирського лісництв. Згодом вона перекинулася на селища.

Гасіння пожежі лісового масиву на території Новоайдарського району Луганської області

Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін вважає, що оскільки працює пожежна авіація, загроза населеним пунктам відсутня.

Жертви лісової пожежі на Луганщині: хто вони?

Офіційно підтверджено загибель 5 осіб. За даними МВС України, більшість задихнулись. Серед загиблих:

  • троє осіб в с. Смолянинове (чоловік 1957 р.н., ще двоє задихнулися на трасі до Смолянинового - 1953 і 1955 р.н.);
  • чоловік, який отримав 70% термічного ураження тіла, помер сьогодні о 07.00 в Новоайдарській лікарні;
  • чоловік в с. Вовче, де був дачний кооператив, намагався виїхати на авто із зони пожежі, але не доїхав, почав задихатися, вийшов з авто і помер.

За останньою інформацією, в лікарні в Новоайдарському районі знаходяться 11 дітей і 9 дорослих, 5 дітей виписали. У Сєвєродонецьку госпіталізовано 7 осіб.

Силами ДСНС евакуйовано з житлових будинків села Смолянинове та дачного кооперативу "Вовче озеро" 30 осіб (з них 13 дітей) та 30 осіб відселено.

Внаслідок пожежі вогнем знищено 23 та пошкоджено 36 житлових будинків в с. Смолянинове та знищено 80 дачних будинків кооперативу "Вовче озеро".

Володимир Зеленський заявив, що кожна сім’я, яка втратила житло внаслідок пожежі в Луганській області, отримає 300 тисяч гривень, кожному постраждалому також буде виділено по 20 тисяч гривень на підтримку, окремо будуть передбачені виплати за загиблих.

Гасіння пожеж у с. Смолянинове Новоайдарського району

До гасіння пожежі залучені 1 тисяча 622 особи та 200 одиць техніки.

Три основні версії виникнення масштабної пожежі на Луганщині

Правоохоронці розглядають три основні версії виникнення масштабної пожежі на Луганщині. Серед них:

  • вплив аномально високої температури повітря та погодних умов;
  • необережне поводження з вогнем сторонньою особою;
  • умисний підпал з хуліганських чи інших мотивів.

Окрім трьох основних версій виникнення пожежі на Луганщині, правоохоронці розглядають також версію можливого потрапляння снарядів з окупованої території.

"У нас є інформація, що напередодні був обстріл військового опорного пункту зі сторони противника", - заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення