Материнське божевілля: жінки стали вдвічі частіше вбивати немовлят (відео)

Яка мати може навмисно вбити власну новонароджену дитину? Втім, лише за останні п’ять місяців Генеральною прокуратурою було обліковано 12 таких випадків – більше, ніж за вдвічі більший часовий проміжок минулого року. Про останні випадки дізнавалися «Надзвичайні новини».

Материнське божевілля: жінки стали вдвічі частіше вбивати немовлят (відео)

На Миколаївщині матір породілля закопала немовля своєї доньки

Про те, що 21-річна дівчина вже мала народити, втім її дитини ніде немає, правоохоронців сповістили сусіди. Поліція одразу перевірила всі лікарні та соціальні служби, але виявилось, що дитину ніде так і не зареєстрували.

Під час допиту жінка зізналася: справді, нещодавно народила немовля, пологи відбувалися вдома. Дитина, за її словами, з’явилася на світ мертвою. Не знаючи, що робити, породілля покликала матір на допомогу. Удвох жінки вирішили позбутися від тіла немовля, закопавши його на пустирі. Матір породіллі стверджує, що злякалася і просто не знала, що має робити.

«Я не знала, що з нею робити. З мертвою дитиною – куди її? Мала старша донька стрибнула їй (породіллі, – НН) на живіт, воно все з неї вийшло, і мертва дитина. Треба було швидку викликати. Але розумієте, я була у такому шоці, не знала, що і робити», – розповідає вона.

Жінка запевняє, була приголомшена і практично не усвідомлювала, що робила. Пізно ввечері - забрала труп дитини і… закопала на пустирі. Каже, що мала намір із часом перепоховати тіло онука, але не встигла.

Саме там на пустирі правоохоронці і знайшли тіло малюка, загорнуте у поліетиленовий пакет. А у будинку, де проживає породілля, вилучили і всі речові докази: шматок паласу, на якому народжувала жінка, спідниця, в якій вона була, лопата, за допомогою якої ховали дитину.

Наразі відкрито кримінальне провадження за статею 117 ККУ «навмисне вбивство матір’ю новонародженої дитини», очікуються результати судово-медичної експертизи. Якщо експертиза визначить, що дитина дійсно народилася мертвою, жінкам загрожуватиме виключно штраф. Утім, якщо виявиться, що вони вбили немовля – сімейство може опинитися за ґратами на термін до п’яти років.

«Поховальна статистика»: скільки немовлят матері вбивають в Україні

Вірогідність, що немовля справді було вбито, залишається високою. «Надзвичайні новини» вирішили дізнатися, скільки таких випадків було зафіксовано в Україні.

Згідно з «Єдиним звітом про кримінальні правопорушення» Генеральної прокуратури України, маємо наступну «картину»:

Надзвичайні новини / статистична інформація ГПУ http://www.gp.gov.ua/

Як бачимо, за перші п’ять місяців цього року ГПУ облікувала удвічі більше кримінальних проваджень за ст. 117 ККУ, ніж за десять (!) місяців минулого року – 12 проваджень проти 9. А це означає, що «матері» стали частіше вбивати своїх новонароджених немовлят.

Київ: Дитину викинули в сміттєпровід

Українську столицю жахіття із вбивствами немовлят також не оминуло. Днями одне із таких сколихнуло київську Оболонь. Жителі вулиці Богатирській, на якій відбулося вбивство, і досі не можуть відійти від шокуючої новини.

Двірник, прибираючи в під'їзді, побачила страшну знахідку в сміттєпроводі – труп новонародженого малюка. Жінка дуже злякалася і одразу зателефонувала до швидкої.

Однак допомога медиків, які незабаром приїхали, не знадобилася – хлопчик був мертвий.

Поліція вже встановила породіллю, яка викинула свого новонародженого хлопчика в сміттєпровід. Нею виявилася 28-річна киянка, яка сама виховує двох дітей, повідомила прес-секретар столичної поліції Оксана Блищик.

За її словами, жінка народила дитину в туалеті, в квартирі своєї подруги. За її словами, хлопчик не дихав, вона злякалася і викинула його в сміттєпровід.

Під час вагітності жінка не перебувала на обліку у лікарів. Тепер киянці загрожує від п’яти років обмеження волі до п’яти років позбавлення волі. Причину смерті немовляти встановить судово-медична експертиза.

Аби встановити, скільки вбивств новонароджених відбулося саме у Києві останнім часом, «Надзвичайні новини» відправили запит до прокуратури міста та ГУ Національної поліції.

Вона задушила свою дитину

Правоохоронні органи розслідують кримінальне провадження за фактом вбивства у Дружківці новонародженої дитини своєю матір’ю.

Встановлено, що увечері 13 травня в результаті домашніх пологів у 23-річної мешканки міста Дружківки народилась дівчинка вагою 3 кг 450 г та зростом 55 см, яка згодом померла. За попередніми даними, смерть дитини сталася внаслідок асфіксії (удушення).

Розпочато кримінальне провадження за ст. 117 КК України. Наразі мати померлого немовля знаходиться у лікарні. Правоохоронцями проводяться необхідні слідчі дії щодо встановлення усіх обставин смерті новонародженої.

З 2006 року вказана жінка перебуває на обліку в правоохоронних органах за бродяжництво і притягувалась до адміністративної відповідальності за крадіжку. Окрім померлої дівчинки, породілля має ще двох неповнолітніх дітей – 4-річну доньку та 3-річного сина.

Викинула немовля в туалет

6 січня в Якимівське відділення поліції у Запорізькій області надійшла заява від 25-річної місцевої жительки, яка заявила, що 3 січня до неї приїхали невідомі, які представилися лікарями з міста Запоріжжя. Після обстеження її 3-місячної дочки вони діагностували у малюків онкологічне захворювання голови і забрали в лікарню в обласний центр.

Однак при огляді місця проживання жінки, у дворі будинку, у вигрібній ямі туалету виявили труп малятка.

Горе-матір в ході бесіди з правоохоронцями пояснила, що 4 січня близько 11:00 побачила, що дитина не подає ознак життя. Вона злякалася, взяла дівчинку і кинула у вигрібну яму.

Ці свідчення суперечать висновкам судово-медичної експертизи, яка констатувала, що смерть дитини настала внаслідок черепно-мозкової травми.

Жінку підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого п. 2 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство малолітньої дитини, - НН).

Аборт як вихід?

Серед можливих причин, які штовхають жінок на вбивство, фахівці все частіше називають небажання мати дитину та нереалізоване прагнення зробити аборт.

Підкреслимо, що в Україні аборти обмежені певними термінами до 11 тижнів, надалі — за медичними показниками.

Загалом, за словами соціологині Людмили Малес, ситуація з репродуктивними правами наразі має добру тенденцію.

«Слід пам’ятати, що Україна не є країною, де аборт є основним способом планування кількості дітей. Ще в 80-ті роки ми такою країною були. Тоді висока ціна виховання дітей не дозволяла виживати родині в таких умовах. І тоді за рік проводилось 1 мільйон 200 тисяч абортів. Нині — в 10 разів менше. Більш того, з цих випадків абортів, які зараз мають місце, половина — це ті, які відбуваються за бажанням жінки зробити їх на ранніх термінах, коли ще мова не йде про плід»,– розповідає вона.

Близько року тому нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук мав намір внести на розгляд у Верховну Раду законопроект про заборону абортів в Україні. Парламентарій заявляв, що це дозволить поліпшити демографічну ситуацію в Україні.

Тоді ж головний директор Українського інституту сексології та андрології, професор Ігор Горпинченко категорично не погодився з оптимізмом депутата.

«Це не призведе до поліпшення демографічної ситуації в країні. Заборона абортів поверне нас до того, що вони все одно будуть робитися, але в нелегальних умовах. Що робити, якщо жінка не налаштована народжувати? Вона зробить підпільний аборт, який, крім шкоди її здоров'ю, нічого не принесе», – зазначав він.

Як бачимо, підпільний аборт - це не найжахливіше, на що може піти жінка.

Втім не виключно, що причиною моторошної тенденції вбивств немовлят їхніми ж матерями може бути елементарне повсюдне зубожіння українського населення, яке щодня відчувається сильніше.

Автор Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення