Мільйони українок зобов’язали стати на військовий облік: у чому криється загроза?

Для чого ці нові реалії життя - зміцнити українську армію чи залякати цілі сім’ї і піти на поступки Росії? Новини у пресі останні 18 годин нагадують м’яч, напханий пропагандою, який перекидають з одного інформаційного поля на інше. Сьогодні Володимир Путін дає щорічну пресконференцію, тільки й розмов буде про українських жінок-військовослужбовиць. А щойно голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що РФ може завдати по Україні ядерний удар. І усе це після новини, що українок масово зобов’язали стати на військовий облік.

Мільйони українок зобов’язали стати на військовий облік: у чому криється загроза?

Стати на військовий облік – це обовʼязок, а не право українських жінок, і це відбуватиметься, якщо професія входить до розширеного переліку, а також якщо жінка придатна до проходження військової служби за станом здоровʼя та віком (від 18 до 60 років).

Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок на військовий облік як військовозобовʼязаних. Про це йдеться в наказі міністерства №313, ухваленому 11 жовтня 2021 року, документ набрав чинності 17 грудня.

У переліку безліч популярних професій, як от ІТшники, лікарі, юристи, журналісти, будівельники, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, вчителі, фотографи і телеоператори, судді, рекламники тощо.

Повний перелік професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних, дивіться за посиланням.

У Міноборони повідомили, що указ виданий на виконання змін до закону про військовий обов'язок і військову службу від 30 березня 2021 року, пише ВВС News Україна.

Відповідно до закону про військовий обов'язок та військову службу, військовозобов'язані - це особи, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

На облік військовозобов'язаних братимуть жінок, які мають відповідну спеціальність та "придатні для проходження військової служби за станом здоров'я та віком". Для жінок граничний вік - 60 років.

Таких жінок можуть залучати до лав ЗСУ або до робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час вони можуть долучатись до війська лише добровільно за контрактом.

"Жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах із чоловіками", - йдеться в законі.

Роботодавець має проконтролювати:

  • наявність документів про перебування на військовому обліку не лише в чоловіків, а і в жінок, яких приймає на роботу;
  • повідомити жінок, які вже працюють, про обов’язок стати на військовий облік і перевірити виконання.

Порушення норм каратиметься штрафами від держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Працівниці, яка не стане на військовий облік, загрожує штраф від 850 (перше порушення) до 1 700 (друге) гривень. Роботодавцеві (керівнику або уповноваженій особі) – від 5 100 до 8 500 гривень.

Як жінкам стати на військовий облік

Наразі невідомо, якою саме буде процедура взяття на облік і у які терміни жінки мають отримати новий статус. Алгоритм, як жінкам стати на військовий облік, мають розробити до кінця наступного тижня. Додаткова інформація з’явиться на сайті військкоматів або Міністерства оборони. Про це в ефірі "Громадського радіо" повідомила радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова.

"Я подзвоню у кілька військкоматів та дізнаюся, чи є у них план дій, бо кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно, — щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік", — сказала Воронкова.

Виконати нові правила буде важко

Деякі військові експерти критикують наказ і сумніваються у реальності його виконання.

Колишній міністр оборони Анатолій Гриценко переконаний, що виконати жінкам нові правила буде важко. Він наголошує, що мобілізація на протидію ворогові потрібна, але на виконання наказу потрібно років півтора-два мінімум, і це в мирних умовах, і коли військомати в кожному районі.

"Зараз - у стані війни, на фоні децентралізації (із згортанням мережі держадміністрацій і військоматів), на фоні депрофесіоналізації владних органів та ще й пандемії (коли поліклініки й лікарі, які мали би перевіряти взятих на облік, й без того перевантажені боротьбою з ковідом) - це завдання є практично непідйомним. Чи розуміли це автори-розробники наказу (Міноборони, МВС, СБУ, СЗР) і Мін'юст, який його завізував? Чи всі фактори і наслідки вони врахували? Не певен", - резюмує Гриценко.

Для чого ці нові реалії життя - зміцнити армію чи залякати цілі сім’ї і піти на поступки Росії?

У своєму дописі у Facebook ексміністр оборони Анатолій Гриценко підняв доречне питання, з якою метою зараз видано наказ Міноборони щодо взяття на військовий облік мільйонів жінок. У числі можливих причин:

  • Збільшити мобілізаційні резерви армії.
  • Розгорнути активну територіальну оборону.
  • Зміцнити військово-патріотичні настрої у суспільстві.
  • Додатково наповнити бюджет за рахунок штрафів.
  • Дати лікарям і працівникам військоматів додатковий "заробіток".
  • Мобілізацією жінок посилити страхи в родинах і підготувати суспільство до сприйняття поступок влади Путіну.
Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення