Мільйонні е-декларації: кримінальні провадження відкриті, підозри не оголошені (відео)

Минуло вже два місяці з того моменту, як чиновники оприлюднили електронні декларації свого майна. Однак за цей час відповідні органи не врегульовали апарат перевірки декларацій. Відкрито 7 кримінальних проваджень, але жодної підозри не оголошено.

Мільйонні е-декларації: кримінальні провадження відкриті, підозри не оголошені (відео)

Лише готівкою у депутатів Верховної Ради виявилось 12 мільярдів, і це не враховуючи грошей на банківських рахунках. Менше коштів виявилось у суддів та членів їхніх родин – всього 1 мільярд 55 мільйонів гривень.

«Якби цей депутат отримував мінімальну зарплату, то таку кількість грошей, які у них є, вони б почали збирати їх за 1700 років. Це значить, що свої заощадження вони почали б збирати ще в 315 році від народження Ісуса Христа», - каже економіст Олег Устенко.

Для того, аби перевіряти декларації чиновників, створений спеціальний орган – Національне агентство зпитань запобігання корупції. Його члени, ще навіть не встигнувши приступити до роботи, виписують собі шалені премії. У липні та вересні всі четверо керівників отримують по 250% грошових заохочень на додаток до грошових вкладів та надбавок.

«Преміювання відбувалося в межах того фонду заробітної плати, який в нас існує. Якщо ми не будемо використовувати ці кошти, які виділені з державного бюджету, на наступний рік нам просто їх не закладуть. Це просто принципи фінансування», - говорить голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

Однак навіть через два місяці після отримання премій, НАЗК так і не взялося до роботи.

«НАЗК досі не затвердило порядок перевірки декларацій. Це означає, що нема документу, згідно з яким вони мають перевіряти декларації, який регламентує коли, як перевірятимуться декларації і етапи їх перевірки. Відповідно орган, який має цим займатися, до цих пір це саботує», - говорить представник Центру протидії корупції Олександра Устинова.

Як НАЗК, так і правоохоронним органам немає чим похизуватися. Керівник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький журналістам «Надзвичайних новин» каже лише про 7 відкритих кримінальних проваджень. Два з них - за внесення недостовірних даних двома народними депутатами, одне - за фактом незаконного збагачення заступника голови облради, ще чотири – проти трьох суддів, однак Холодницький поки поки що не називає жодних прізвищ.

«Ще немає жодної зібраної інформації, достатньої, щоб комусь оголосити підозру. Будуть підозри – будуть прізвища. - Коли можна буде буде почути ці прізвища? - Скоро. - Тиждень? Два? - Скоро – це пізніше, ніж зараз, але раніше, ніж потім».

Кримінальні провадження відкривалися після журналістських розслідувань і заяв самих народних депутатів, серед яких були і такі, що просили перевірити себе ж. Наприклад, мільйонер з мандатом В’ячеслав Костянтиновський. Однак у відповідних органів жодних претензій до депутата немає.

Мільйонер та нардеп В'ячеслав Костянтиновський

«Він прийшов у Верховну Раду вже з тим багажем. Це вже не наша парафія», - каже Назар Холодницький.

Це справа Державної фіскальної служби, тож «Надзвичайні новини» надіслали і туди запит, але, очевидно, у деклараціях чиновників нічого сенсаційного не знайшли, бо відповіли журналістам банальною відпискою з цитатами із законодавства:

«Відомості з декларацій, як оприлюднена відповідно до законодавства інформація, використовується для інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності контролюючих органів».

Чому тут дивуватися, адже у самих фіскалів статки не менші. Наприклад, Роман Насіров, який очолює Державну фіскальну службу, у своїй декларації вказав 26 земельних ділянок, 8 об'єктів елітної нерухомості, 4 престижні автомобілі та 1 мотоцикл "Harley Davidson".

Головний податківець країни у своїй декларації показав 1 мільйон 160 тисяч доларів і 450 тисяч євро готівкою. У його дружини є 320 тисяч доларів та 240 тисяч євро, а на двох родина має 7 мільйонів 500 тисяч гривень.

НАЗК і правоохоронні органи мають звертати увагу лише на подарунки і дорогі покупки чиновників за 2015 рік, оскільки стаття про незаконне збагачення з’явилася у Кримінальному кодексі лише минулого року. З наступного ж приховати дорогі подарунки буде ще легше. Вся справа в деталях, зокрема у підвищенні мінімальної заробітної плати до 3200 гривень.

«Якщо раніше подарунок треба було декларувати від 60 тисяч, то зараз ця сума виросте вдвічі, тому що в нас виросла мінімальна заробітна плата, від якої ця сума рахувалася», - пояснює представник Центру протидії корупції Олександра Устинова.

На сьогодні чи не найбільшим корупціонером в країні офіційно визнаний журналіст Сергій Лещенко. У НАЗК серйозно взялися за депутата і хочуть стягнути з нього штраф, бо нібито Лещенко отримав знижку у 1,8 мільйона гривень при купівлі своєї скандальної квартири. Це розцінюється як подарунок, тому за законом стягується штраф від 1700 гривень і сам подарунок - тобто майже 2 мільйони гривень.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення