Моторошні подробиці у справі «Торнадо»: особливо тяжкі злочини чи політична гра?

Останні факти у скандальній справі колишніх бійців роти патрульної міліції «Торнадо»

Моторошні подробиці у справі «Торнадо»: особливо тяжкі злочини чи політична гра?

Через відсутність одного із адвокатів затриманих у скандальній справі «Торнадо» останнє засідання, заплановане на 9 серпня, не відбулося. Суд було перенесено на тиждень, а саме: на 16 серпня.

Засідання скрізь фекалії

Попереднє засідання суду у цій справі, 2 серпня, супроводжувалося жорстокими сутичками. Торнадівці кидалися рідиною із сечею та фекаліями у суддів та прокурорів, лаялися та погрожували.

Сидячи у скляній клітці, зі скаженими нецензурними криками вони зірвали слухання під час чергового допиту потерпілої, яка свідчила в онлайн-конференції: «Шлюха і проститутка! Немає справедливого суду! Ти мразь!!! Я вийду, бл…, я тебе зловлю! Ахахаха!!! Вийду, чуєш??!... Ти будеш горіти у пеклі!...»

Зауважимо, що адвокати торнадівців заперечують негідну поведінку своїх підзахисних.

«Сечі, фекалій не було, ну що ви таке розповідаєте. Нехай зроблять засідання відкритим, тоді не буде приводу звинувачувати людей у подібному. Хлопцям не поставили мікрофон, вони нічого не чули, не чули суддів, тому вони почали кричати, аби таким способом достукатися до суда», – стверджує адвокат Володимир Якимов.

Не менш «гаряче» того дня було і під будівлею Оболонського суду, в якому розглядається справа.

Шини, мішки з мукою, каміння, сльозогінний газ, фаєри і димові шашки! Усе валилося у бік правоохоронців та нацгвардійців. Таким чином активісти підтримували торнадівців.

Кілька десятків молодиків з символікою «Торнадо», «Айдар» та «Донбас» блокували будівлю суду. Очолював розгнівану стихійну армію – нардеп від «Самопомочі», колишній комбат «Донбасу» Семен Семенченко.

Семен Семенченко/ народний депутат від Самопомочі

Ввечері йому на підмогу прибули депутати-радикали, у біографії яких не одна кримінальна справа...

Ігор Мосійчук/ народний депутат від Радикальної партії

Надвечір образи переросли у бійки. У хід пішли палиці та сльозогінний газ. У результаті зіткнення постраждало близько тридцяти силовиків – 12 поліцейських і 15 військових. Через це наступного дня державна пенітенціарна служба навіть не змогла доставили «торнадівців» до зали суду.

«Працівники поліції повідомили нам, що вони на даний момент не мають можливості доставити обвинувачених у зал судового засідання. У зв'язку з цим судове засідання відкладено до 9 серпня 2016 року до 11:30. Судове засідання у відповідності з законодавством буде проводитися в закритому режимі», – пояснювала прес-секретар Оболонського райсуду Києва Інна Свинаренко.

9 серпня: чом ти не прийшов?

Втім, як уже зазначалося, 9 серпня судове засідання не відбулося через відсутність одного із адвокатів звинувачених. За словами іншого адвоката Володимира Якимова, його колега: «... був зайнятий у також резонансній справі. Тому його неявка – на це була поважна причина».

Готувалися до цього засідання з особливою ретельністю. У суді не розглядали жодної справи, до будівлі не можна було підійти з жодного боку. Перевіряли навіть тих, хто йшов до сусідніх будинків.

Цього дня група підтримки «Торнадівців» була менша. Однак серед них з'явився гурт агресивних жіночок, які, фактично, наступали на поліцію із прокльонами.

На місці знову був Семенченко.

Захисники «торнадівців» вимагають водночас відкритого суду, а з іншого боку – обурені матеріалами, що змушена оприлюднювати генпрокуратура! Це – ті самі покази і страшні фото, де постраждалі розповідають про катування та знущання. Все це захист називає неправдою. При цьому факт того, що частина підсудних торнадівців були пов’язані із криміналом у минулому не заперечують.

«Були деякі бійці, раніше судимі, троє людей. Оніщенко двічі судимий. У Пламадяли була одна судимість. І Глєбов – у нього теж була одна судимість. Всі судимості погашені», – каже Якимов.

У чому звинувачують?

За даними прокуратури, групу колишніх бійців «Торнадо» підозрюють у злочинах за понад десятьма статтями Кримінального кодексу. Вбивства, зґвалтування, кіднепінг, розбої і пограбування. Історія тягнеться вже більше року. Однак поки що – розв’язки не видно.

У 2015 році Геннадій Москаль, коли був головою Луганської обласної адміністрації, поскаржився на батальйон «Торнадо». За словами губернатора, бійці збройного формування здійснювали численні злочини. Головний акцент Москаль зробив на тому, що «Торнадо» зупинили поїзд, який віз вугілля на Алчевский коксохімічний завод і мав для цього всі необхідні документи. У батальйоні ж заявили, що поїзд -контрабандний.

Москаль вимагав від влади роззброїти Торнадо і вивести за межі Луганської області.

18 червня 2015 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков розформував роту спеціального призначення «Торнадо».

Кого арештували?

18 червня 2015 року, в день розформування «Торнадо» вісім бійців батальйону і їх командир Руслан Онищенко були заарештовані.

А 14 липня 2016 року суд в Луганській області визнав винним одного з «торнадівців». Бійця посадили на 6 років за тортури, згвалтування і незаконне зберігання боєприпасів.

Що розповідають свідки?

Свідки, в свою чергу, розповідають досить відверті подробиці про злочини бійців Торнадо.

«Одного дня привезли чоловіка... Почали катувати, били електрошокерами... Коли електрошокери розрядилися - мені і ще одній людині сказали встати. І Руслан Онищенко сказав, щоб ми його згвалтували. Я відповів Руслану, що цього робити не буду. На мене направили автомат і сказали, що розстріляють», - розповідає потерпілий.

Свідок стверджує, що вчинив, як йому наказав Руслан Онищенко, через загрозу його життю.

Ще один потерпілий розповів, як «торнадівці» били його струмом по всіх частинах тіла.

Серед найбільш моторошних розповідей свідків - свідчення про тортури і пограбування командира Онищенка.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення