На Київщині будуть платити громадськості за упійманих злочинців

Грошова винагорода розраховується за принципом – одна тисяча гривень за один рік позбавлення волі винної особи

На Київщині будуть платити громадськості за упійманих злочинців

В Вишгородському районі, що на Київщині, вирішили залучати громадян до охорони громадського порядку. Нову програму «громадського патрулювання» пролобіював голова райадміністрації Олександр Горган. Озброївшись кодексами, в розмові з журналістами «Надзвичайних новин» він пояснив причини та особливості ініціативи.

«Втім, правоохоронні органи знаходяться в стадії реформування. І з 6 патрульних груп, які повинні забезпечувати громадський порядок в районі, діють тільки 3! Причому ці три укомплектовані усього на 50 %. Ми констатуємо колосальне зростання злочинності», – каже Горган.

Нещодавно в одному із сіл заблокували цілу банду, а в іншому – мешканці із мисливської рушниці поцілили у злодія, що цілий рік навідувався до їхніх будинків за грошима та прикрасами.

Аби люди не боялися ходити вулицями, місцева влада вирішили долучити їх до допомоги поліції. Як відомо, у державі вже давно діє закон, який дозволяє громадянам брати участь у охороні громадського порядку. Найцікавіше те, що влада не планує робити ініціативу волонтерською. За затриманих злочинців готові виплачувати громадянам гонорар.

Тарифи оплати залежатимуть від рівня скоєного злочину. «За адміністративні правопорушення – дорівнює сумі штрафу. А у випадку коли це кримінальне правопорушення – грошова винагорода розраховується за принципом– одна тисяча гривень за один рік позбавлення волі винної особи», – пояснює голова РДА.

Таким чином, якщо вдається скрутити грабіжника і передати його у руки поліції, а суд покарає злочинця чотирма роками колонії, влада заплатить винагороду у чотири тисячі гривень. А якщо винному дадуть довічне – то й цілих тридцять тисяч.

Мешканці району ноу-хау влади схвалюють. Але водночас побоюються, щоби доморощені пінкертони не ловили усіх підряд. Адже ексцес виконавця у наших реаліях – зовсім не виключений.

Зауважимо, що минулого року у Київській області було кілька гучних випадків, коли місцевим жителям вдалося самотужки піймати злочинців. В основному, це були квартирні злодії, втім, навіть щоб їх затримати – людям довелося застосовувати зброю.

Хто може стати «мисливцем»?

Зауважимо, що займатися «полюванням за головами» можуть виключно члени громадських формувань. Організацію потрібно зареєструвати, а потім - пройти перевірку у поліції. Люди, які раніше були засуджені чи перебували на обліку нарколога або психіатра – членами громадського формування здебільшого не стають.

Наразі у районі діє сім акредитованих формувань. Юрій Хміль очолює одне із них.

У рядах його побратимів близько сотні людей. Чоловік розповідає, що охороняти громадський порядок почали ще з часів Майдану. Тоді робили це абсолютно безкоштовно, втім сьогодні зайва копійка організації не завадить.

Ініціатори програми переконані, що масового полювання «за головами» не буде – свої дії мисливцям потрібно узгоджувати з поліцією, а лише за крайньої необхідності діяти на власний розсуд.

Поки гонорар за упійманого злочинця ще не видали нікому. Але скаржитися і викривати правопорушників люди стають частіше.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення