На Миколаївщині чиновники битами захищають свердловину з питною водою (відео)

​Війна за воду. На Миколаївщині жителі двох сусідніх сіл не можуть поділити свердловину з питною водою.

На Миколаївщині чиновники битами захищають свердловину з питною водою (відео)

Мешканці села Петрівка стверджують: вони своїми силами і за власний кошт відновили закинуту свердловину, яка залишилася ще після радгоспу, та створили орган самоорганізації, який займається її технічним обслуговуванням. А сільська рада без їхньої згоди забрала свердловину у комунальну власність та передала в оренду комунальному підприємству із сусіднього села Крива Балка. Щоб петрівці не могли качати воду, їм кілька разів відрізали електрику, тож люди стали охороняти свердловину. Остання спроба відімкнути електрику завершилася масовою бійкою, в результаті якої постраждали четверо людей, троє з яких потрапили до лікарні.

Мешканці села Петрівка розповідають, що бійку у селі зчинив керівник комунального підприємства «Мрія» Федір Мухарський, аби заволодіти місцевою свердловиною. Але він каже, що про бійку нічого не пам’ятає. Мовляв, того вечора вдерся на дах апаратної будки, щоб відключити насос. Коли накинулися люди – почав тікати.

«Пам'ять повернулася до мене, коли вони мене вели посадити біля башти. Вони сказали, що вони мене затримали, що я тікав. Я не знаю, я не пам'ятаю всього цього», - стверджує керівник КП «Мрія».

Натомість мешканці села Петрівка пам’ятають все. Розповідають, що свердловину охороняли два тижні, відколи їм почали відрізати електрику. Того вечора пішли вечеряти, але на сполох забив вартовий – підліток, який чергував біля свердловини. Він почув, як по башті вдарили, і почав гукати на допомогу.

Односельці підтягнулися до місця події. В результаті бійки постраждали два чоловіка. Як розповідає один з постраждалих – били палками, ногами. Серед нападників потерпілі впізнали й Федіра Мухарського, який «нічого не пам’ятає».

«Серед нападників я впізнав Мухарського Федора. Це керівник ЖКП «Мрія», яке прийшло в наше село саме займатися водопроводом», - розповів потерплий Олександр Іванов.

Федір Мухарський

У лікарнях з різними травмами перебувають троє постраждалих. Ще в однієї жінки переламана рука.

В одній в соцмереж свідки подій тієї ночі пишуть, що працівники Кривої Балки приїхали з кийками і накинулись на людей, які захищали свою свердловину від угруповання на чолі з Мухарським. Жертвами побоїв стали навіть жінки. В руках у чоловіків, які нападали, були біти, кийки та «розочки» від пивних пляшок.

У конфлікт між чиновниками була втягнута голова Миколаївської РДА Алла Воробйова, місце якої, як стверджують місцеві жителі, намагається зайняти депутат Миколаївської райради Сергій Протченко. Сам же депутат стверджує, що конфлікт розгорявся з подачі саме Воробйової. «Для неї є вигідним безлад в районі. Вона доживає останні дні на посаді і дерибан землі - це все, що для неї зараз важливо. І конфлікт розгорівся в основному через те, що цей дерибан ми намагаємося припинити в районі».

Хто вклав кошти у свердловину

Суперечка навколо свердловини триває вже не один місяць. Петрівці стверджують, що свердловина відійшла їм після розпаювання майна колишнього радгоспу. Люди за власний кошт розчистили та відновили закинуту вежу та джерело. Вони ж її обслуговують і ремонтують.

«Збираємо гроші тільки за електроенергію і платимо. У кожного стоїть лічильник, на самій башті водонапірній. У нас ніби все було законно, а тут виявилося, що вже все», - каже Олександр Іванов, який постраждав у ході бійки.

Натомість у сільраді кажуть, що свердловину відновлювали за кошти бюджету.

«В 2007 році виділено на реконструкцію цієї свердловини кошти в сумі 20 тисяч 562 гривні. Це було на 2007 рік. На сьогоднішній день залишкова вартість 17 тисяч», - стверджує сільський голова села Петрівка Світлана Цинаковська і додає, що є акти виконаних робіт, підписані колишнім сільським головою, землевпорядником і колишнім депутатом сільради Кураком.

Сільська голова показує документи, за якими свердловину було передано на баланс сільради, а сільрада в свою чергу віддала свердловину в оренду. Оскільки в Петрівці немає комунального підприємства, то у конкурсі брали участь комунальники із сусіднього села Крива балка.

«Вона прийнята на баланс в 2008 році, є залишкова вартість свердловини. Вона перебуває у комунальній власності громади, виставлена разом з усіма свердловинами і мережами на конкурс, який пройшов згідно чинного законодавства. Згідно конкурсу підписаний договір із КП «Мрія» терміном на три роки», - каже Світлана Цинаковська.

Натомість петрівці переконують: жодної згоди на передачу свердловини у комунальну власність не давали, а документи оформлювались заднім числом. Тому люди подали колективний позов про визнання рішення сільради незаконним.

За праву взялась прокуратура

Поки справа розглядається у суді, пристрасті навколо води не вщухають. Після останнього інциденту правоохоронці відкрили кримінальне провадження.

«У ході огляду місця пригоди ми виявили уламки палок, також пляшку, вони зробили «розочку», ми теж її вилучили, все на експертизі», - повідомив начальник Миколаївського відділення поліції Олексій Спірідонов.

Одного з винуватців затримали. «В нього забій, черепно-мозкова травма і перелам руки», - розповів Спірідонов.

Один зі свідків бійки пише в соцмережі, що нападника правоохоронці затримали випадково: коли той намагався втікати із іншими нападниками, той просто впав. За висновками медиків, чоловік був п’яним. У ході слідства також було встановлено, що у конфлікті брав участь діючий працівник поліції охорони.

Справу про масову бійку у Петрівцях тепер розслідуватиме прокуратура. А кому таки належатиме свердловина – вирішить суд.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення