На Одещині вже півроку не виплачують соціальну допомогу: люди голодують (відео)

В Овідіопольському районі Одещині перебої з соціальними виплатами. Без грошей лишились інваліди, малозабезпечені, матері-одиначки та багатодітні родини.

На Одещині вже півроку не виплачують соціальну допомогу: люди голодують (відео)

«Надзвичайні новини» вже розповідали про цю проблемо весною. Як з’ясувалося, тоді у місцевому собесі крали соціальну допомогу. Принаймні, така версія у СБУ. Після обшуків замість колишнього корумпованого чиновника на посаду призначили його родичку. А гроші малозабезпеченим як не надходили, так і не надходять.

Для інвалідів, малозабезпечених, багатодітних матерів з Овідіопольського району, які живуть від пенсії до пенсії, соціальні виплати – єдине джерело прибутку. От тільки в районному соцзабезі гроші їм не платять. Кому місяць, кому два, кому по півроку.

Перебої почалися ще восени 2015, а у червні з обшуком прийшла СБУ.

Учасник слідчих дій розповідає, що через хитру схему в соцзабезі фактично крали гроші малозабезпечених. По 150-200 тисяч на місяць.

«Оформлювали так звані мертві душі, тобто людей, які не існують, померли, оформляли на них цю допомогу», - розкриває завісу крадіжки державних грошей учасник слідчих дій, та на камеру своє обличчя приховує.

Як розповідає прес-секретар прокурора Одещини Інна Верба, зараз досудове розслідування триває. Опитано 30 свідків, призначено ревізію, після неї планується призначити експертизу судово-економічну.

За даними слідства, наживались на нужденних голова відділу соціальної допомоги Рябоконь та депутат райради Нікитинський. Але навіть за рік вони не отримали підозру.

Олександр Рябоконь

депутат райради Нікитинський

«Коли збереться доказова база, будемо говорити про повідомлення про підозру», - заявила прес-секретар прокурора Одещини.

Малозабезпечені скаржаться, слідство триває, а ось гроші як не платили, так і не платять. В соцзабезі матерів-одиначок відправляють просто до президента.

«Призначено! Одинока та малозабезпечена, чекайте! – Так коли її очікувати, я вже два місяці сиджу без грошей. – Народження. Просто немає глави адміністрації. – Так а коли він буде? – Дівчата, запитайте, будь ласка, у Порошенка».

Попередньому начальнику району кумою доводиться Олена Погорелова. І на диво – саме вона тепер керує його ж районом. Очевидний безлад чиновниця пояснює надмірним навантаженням.

«У нас люди займаються. У нас же не тільки малозабезпечені, у нас є ще субсидія. П’ять тисяч осіб. Дві людини субсидіями, одна людина – переселенцями займається», - каже в.о. начальника відділу соцзабезпечення Овідіопольської РДА Олена Погорелова.

У відділі бракує лише двох людей. Але саме через це тут начебто і не встигають опрацювати документи на соцдопомогу.

«Має бути по штату дев’ять осіб, а працює сім», - пояснює чиновниця.

Таке ж виправдання було і у попередника чиновниці – її кума Олександра Рябоконя. Того самого, що за версією слідства і з створив схему розкрадання.

«Плинність кадрів велика. Дві-три людини працювали, в цьому проблема, не встигали призначати. На сьогоднішній день колектив набраний, в бухгалтерії стажуються», - казав начальник відділу соцзабезпечення Олександр Рябоконь, ще перебуваючи на посаді.

Доки чиновники виправдовуються, малозабезпечені буквально голодують. Матері-одиначці Анастасії соціальна допомога не приходить вже два місяці. У них ситуація – взагалі катастрофічна.

«Я прийду, дитині скажу: ти не їж. Мама в серпні отримає гроші, і тебе нагодує. А я прийду сюди ,мені скажуть – не встигли. Я прийду, скажу: доця, не їж, не вспіли», - обурюється Анастасія.

Родина доїдає останній мішок картоплі. Старшого сина Кирила збирали в школу у борг. До того ж жінка на інвалідності. Скоро їй на операцію, але грошей на неї немає.

«Мені сказали – хоча б три з половиною. Хоча б. У понеділок треба їхати лягати. А у мене немає», - каже жінка.

Правоохоронці затримками виплат та підозрілими родинними зв’язками у соцзабезі поки не цікавляться. Слідство досі займається вже встановленими фактами розкрадання. За них районному депутату та колишньому начальнику соцзабезу світить по 12 років ув’язнення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення