На тлі трагедії у Дніпрі Україну перетворюють на поліцейську державу - експерти

 Вести.UA

Після вбивства поліцейських у Дніпрі у МВС хочуть дати поліції необмежену владу і повноваження

На тлі трагедії у Дніпрі Україну перетворюють на поліцейську державу - експерти

Трагедію в Дніпрі глава МВС Арсен Аваков вирішив використовувати у власних інтересах.

«Спочатку підкорись поліцейському — потім оскаржуй» — так він сформулював головний принцип нового пакету законів, які опублікують до кінця тижня. Простіше кажучи, повноваження і права копів пропонується суттєво розширити та ввести таке поняття, як «презумпція правоти поліцейського».

Пропозицію підтримав і генпрокурор Юрій Луценко, очевидно, давши зрозуміти, що президент дає зелене світло реформі.

Дзвінок дуже тривожний, так вважають експерти та опитані на вулиці кияни. Безмежна влада патрульних, яких нерідко викривали, м'яко кажучи, в некомпетентності, може обернутися сотнею трагедій.

"Ми не були навіть на стрільбах"

Перший гучний випадок, коли поліцейські явно перевищили свої повноваження, відбувся ще у лютому в Києві. Ганяючись за п'яним водієм BMW, в якому сиділи ще кілька хлопців, поліцейські застрелили 17-річного Михайла Медведєва. Цей випадок відразу розколов суспільство: одні захищали копів і навіть вийшли на акцію на їхню підтримку, інші говорили, що поліцейські не вміють ні стріляти, ні переслідувати, а результат — смерть випадкового пасажира цього авто.

Наступний скандал відбувся зовсім нещодавно в Миколаєві, коли кілька патрульних екіпажів не змогли вгамувати п'яних мажорів, які били людей. Судячи з відео, поліцейські явно були розгублені, а винуватець примудрився втекти з поліцейської дільниці. Крім того, нерідко в Мережі спливають історії, коли поліцейські демонструють банальне незнання правил дорожнього руху і законів, що дозволяє порушникам виходити сухими з води.

Найцікавіше, що це визнають і самі копи.

«Нас кинули на вулиці після двохмісячних курсів, і з тих пір майже не було додаткових занять ні з фізичної підготовки, ні психологічних тренінгів. У тирі за півроку жодного разу не були. На зміну видають дві обойми патронів, але більшість приносять їх назад недоторканими», — говорить екс-поліцейська Анастасія Кабишева.

У Києві вже схаменулися і, як розповіли джерела, прямо в понеділок, після вбивства в Дніпрі, вигнали всіх, включаючи слідчих, на стрільбища на полігон. А в главку збираються розібрати по кісточках помилки дніпровських патрульних і провести відповідні навчання.Втім, велике питання — чи допоможе це. У приватних розмовах поліцейські кажуть, що якщо патрульні отримують до 8 тис. грн, то оперативники і слідчі — ледь 3-4 тис. грн.

Авакову вдалося вміло відвести дискусію в іншому напрямку, вважають колишні міліціонери.

«Замість того, щоб говорити про те, що поліцейських треба вчити, потрібно використовувати досвід старої гвардії, необхідно вести профілактичну роботу і зупинити розгул криміналу, визнавши, що відповідальність за це лежить на керівництві МВС, вони вміло перевертають ситуацію. Роблять так, щоб на хвилі трагедії суспільство сглотнуло перетворення країни на поліцейську державу», — говорить колишній слідчий.

Ставка на штрафи і шокери

Перші ідеї щодо розширення прав копів вже з'явилися. У понеділок Аваков заявив, що поліції закуплять нові електрошокери, які вони зможуть використовувати, коли вважатимуть за потрібне. А раніше нардеп від БПП та екс-журналіст Мустафа Найєм пропонував ввести штрафи за образу поліцейських або опір вимогам правоохоронців. Наприклад, за образу — від 255 грн до 510 грн або арешт на 15 діб, а за опір — 3400-6800 грн або арешт до шести місяців.

«Дійсно, зараз українці не поважають поліцейських і часто грубіянять у відповідь на вимогу показати документи. Але це не означає, що нам потрібні більш жорсткі закони. Швидше, самим поліцейським треба працювати над тим, щоб заслужити повагу з боку громадян і підвищити свій кредит довіри. Існуючого законодавства досить. Поки все виглядає так, що планують розширити права поліцейських за рахунок урізання прав громадян, — вважає юрист Едуард Багіров і наводить приклад Німеччини.

— Якщо там поліцейський незаконно зупинить водія, то поплатиться за це не лише посадою, але і втратить підтримку держави — пільги і права на підвищену пенсію. У нашому випадку не завжди навчений коп отримує необмежені права без всякої відповідальності».

З ним згоден і правозахисник Євген Захаров.

На його думку, наша правоохоронна і судова системи сильно відрізняються від європейських. «Вони побудовані не на захист простих людей, а навпаки. Тому довести, що ти не злочинець, буде неможливо», — вважає Захаров.

Через досвід подібних законів пройшла і Грузія. На зорі реформи поліції вони збільшили відповідальність за образу поліцейських і провели кілька показових судових процесів.

«Опір діям поліції або словесна образа поліцейських каралося і карається штрафами та арештами, — розповів президент Клубу незалежних експертів Грузії Сосо Цискарішвілі.

— Але при цьому поліцейські самі хотіли змінити старий імідж. Їх майже не було у чому дорікнути».

Рецидив Кривого Озера

У разі введення презумпції невинності для копів експерти прогнозують нові трагедії.

«Кидаємося в крайнощі. З нашими патрульними потрібно провести серйозну психологічну роботу і перенастроювати на те, що поліція — це не романтичне пригода, а ризикована робота. А якщо зараз розширити їм право на застосування зброї, вони почнуть стріляти у відповідь на кожен шерех», — вважає політолог Вадим Карасьов.

А це у свою чергу може спровокувати рецидиви Врадіївки та Кривого Озера, де, нагадаємо, поліцейські застрелили закутого в наручники місцевого бешкетника.

«Якщо поліцейські відчують безкарність, то таких випадків буде набагато більше і один з них спровокує криваве протистояння силовиків з суспільством», — вважає політолог Руслан Бортник.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення