​На Україну насувається епідемія ГРВІ

У жовтні вже захворіло 152 тисячі осіб, а в аптеках за вакцину від грипу просять 200-250 грн

​На Україну насувається епідемія ГРВІ

У Запорізькій області епідпоріг вже перевищено

Недавнє жовтневе похолодання спричинило і зростання кількості хворих на ГРВІ. І хоча пік захворюваності лікарі очікують лише після Нового року, вже сьогодні поліклініки штурмують тисячі хворих. А в Запорізькій області епідемічний поріг вже перевищено на 4,5%.

Нові штами

Згідно з прогнозами ВООЗ, в цьому році українцям доведеться боротися з трьома штамами грипу — "Гонконгом", "Брісбеном" і "Мічиганом". Останній відвідає Україну вперше. Правда, поки що діагности Центру грипу та ГРВІ не виявили ці підвиди грипу у нашого населення. Зате виявили випадки зараження парагрипом, аденовирусом і респіраторно-синцитіальним вірусом, який супроводжується запаленням носоглотки.

За даними Центру, тільки за перший тиждень жовтня в країні з респіраторно-вірусними інфекціями захворіло 152 551 осіб, з них 109 837 (72%) діти. Найвищий показник захворюваності зареєстрували в Київській області, найнижчий – у Луганській. Майже у всіх регіонах ситуація типова для даної пори року, заспокоюють фахівці Центру, але в Запорізькій області захворюваність на грип та ГРВІ вже перевищує епідемічний поріг на 4,5%. Незважаючи на в цілому спокійну обстановку по країні, в Міністерстві охорони здоров'я в цьому році очікують зростання захворюваності на грип та ГРВІ на 14% – до 7 млн осіб порівняно з епідсезон 2016/2017 (6,2 млн). Основні причини – циркуляція нового штаму "Мічиган", поганий імунітет до грипу у здорових українців і дуже низьке охоплення населення вакцинацією.

В клініках вже черги

Сімейний лікар Юрій Зінчук розповів нам, що більшість його пацієнтів - діти: "Зараз активно хворіють діти після 2-х років, особливо з дитячих садів, оскільки у них ще не сформований імунітет. Багато моїх пацієнтів з кінця літа вже перехворіли по два рази".

Через ризик захворіти на грип чи ГРВІ в багатьох закладах для дошкільнят навіть вивісили особливі вимоги. "У нашому дитячому садку недавно повісили вивіску з проханням не приводити хворих дітей, щоб не заразити інших, - розповів нам батько трирічних близнюків Олексій Пашученко. – А вихователі просять, по можливості, прищепити дітей від грипу".

Зростання захворюваності підтверджують і інші лікарі. Так, столичний лікар-вірусолог Ігор Буряк розповів нам, що останнім часом під його кабінетом шикуються черги хворих. "Минулого тижня і цього, після довгих вихідних, дуже багато хто заразився", - зазначив лікар і додав, що найбільше звертаються ті, хто часто і багато знаходиться в місцях скупчення народу - там віруси циркулюють найбільш активно.

"Але поки спостерігаються лише симптоми ГРВІ. Грипу поки немає", - підкреслив вірусолог. Про те, що поки грип обходить українців стороною, повідомила нам і заввідділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних хвороб Алла Мироненко. "Епідемія грипу ще не почалася", - заявила вона, але зазначила, що зараз саме час робити щеплення проти нових штамів.

Вакцина вже є, але тільки в аптеках

Оскільки лікарі в один голос твердять, що найкращий спосіб захиститися від грипу — зробити щеплення, в кінці вересня в МОЗ перереєстрували чотири вакцини проти штамів грипу, актуальних в цьому сезоні. Однак Алла Мироненко зазначає, що сьогодні в країні є тільки одна вакцина: "Поки можна купити тільки одну, ще три очікуємо". Таку інформацію підтвердили і в аптеках. Вартість препарату варіюється від 200 до 250 грн за дозу. "Теоретично можна купити вакцину і самостійно зробити собі або дитині укол, але краще прийти в клініку і дозволити зробити щеплення лікареві", - радить Ігор Буряк.

Ми обдзвонили кілька поліклінік у Львові, Дніпрі та Харкові і з'ясували, що вакцин поки в наявності немає. А в реєстратурі поліклініки міста Селідове в Донецькій області нам і зовсім пояснили це відсутністю попиту на вакцини серед населення.

Без рукостискань і готівки

До початку епідемсезона відомий педіатр Євген Комаровський опублікував на своїй сторінці в Facebook поради, як не захворіти на грип та ГРВІ. В першу чергу лікар рекомендує по можливості зробити щеплення. Але за умови, що для вакцинації не треба буде сидіти в черзі в поліклініці - там ймовірність заразитися, навпаки, зростає в рази.

"Джерело вірусу – людина і лише людина", – підкреслює Комаровський, радячи уникати скупчення людей. Наприклад, пройтися зупинку пішки або чи не піти зайвий раз до супермаркету. Крім того, доктор відзначає, що руки хворого – джерело вірусу не менш значуще, ніж рот і ніс. Тому необхідно мити руки якомога частіше і не чіпати своє обличчя. Також педіатр пропонує під час сезону хвороб ввести в колективах заборону на рукостискання і користуватися кредитками замість паперових грошей – джерела вірусів. Також для профілактики лікар рекомендує часто провітрювати приміщення, робити вологе прибирання і не допускати пересихання слизових оболонок носа.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення