На Вінниччині підприємство отруює місцевих мешканців (відео)

У Вінницькій області підприємство, що випускає згущене молоко та фруктові джеми, зливає відходи у водойму, внаслідок чого на воді з’являється ядуча піна. Місцеві мешканці не можуть пити воду зі своїх криниць, бо вона там отруйна.

На Вінниччині підприємство отруює місцевих мешканців (відео)

15 років тому в селі Ліка-Мелешківська, що на Вінниччині, почало працювати підприємство, яка виробляє згущене молоко та фруктові джеми. Відходи виробництва це підприємство зливає у водойму.

«Вони випускають згущене молоко, після чого миють труби лугами і це прямим сполученням іде, як миють яблука. Весь цей бруд виходить сюди», - позповів місцевий мешканець.

Тож тепер ставки в селі Лука-Мелешківська із зони відпочинку перетворилися на справжнє джерело смороду та небезпеки для здоров’я, бо від ядучого запаху людей нудить та з'являється кашель. Біля водойми немає ні качок, ні гусей, бо ставок час від часу покривається смердючою піною.

«Ця піна, що стоїть зараз на воді, це лише маленька частка того, що тут відбувається. Буває таке, що це все покривається піною, наче з пожежної машини, і тут немає ні тварин, ні риб, нічого», - бідкається житель села Вадим.

Наслідки забруднення дісталися вже й людських криниць, адже вода в колодязях – отруйна. Ще влітку місцеві мешканці почали боротися за живий ставок і навіть замовляли незалежну експертизу, яка підтвердила: хімічні показники води перевищені в рази.

«У ставках забруднення амонієм сольовим, який перевищує ГДК в 6 -14,6 разів. Так як з моменту забруднення пройшов певний час, то у воді з високим вмістом амнію почався процес нітрифікації, і це стало наслідком підвищення вмісту нітритів, які перевищують ГДК в 1 - 25 - 8, 4 рази», - зачитує результати експертизи житель села Віталій Кириленко.

Натомість на підприємстві запевняють, що небезпечні відходи вони відправляють на відстійники, а до ставка нібито потрапляє звичайна вода, але трохи підігріта. Мало того, керівництво заводу претензій селян не сприймає, а сморід та загибель риби списує на посуху.

«Очисні споруди є, інакше б нам не надали можливість працювати. Є потреба в теплообмінних водах, і це вода, яка проходить цикл на охолодження. Тобто теплообмінна вода. Відсутність дощів призвела до того, що рівень води в озері зменшився. Відповідно, якщо зменшився рівень в озері, збільшується концентрація», - каже заступник керівника підприємства Віктор Ратов.

Заступник керівника підприємства Віктор Ратов

Діяльність підприємства зараз перевіряє поліція, там вже відкрили кримінальне провадження. Якщо правоохоронці доведуть, що підприємство дійсно забруднює місцевий ставок, воно заплатить штраф. А це максимум 2 400 гривень.

Однак селяги не впевнені, що це змінить ситуацію. Натомість обіцяють: якщо забруднення водойми не припиниться, вони блокуватимуть роботу заводу. А сільська рада вже навесні планує почистити став за власні кошти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення