Наймасштабніші ДТП: коли українців перестануть вбивати на зупинках (відео)

 Fakty.ua

Чому очікування тролейбуса може закінчитися летально, чому українці беззахисні на дорогах і як це змінити – в матеріалі

Наймасштабніші ДТП: коли українців перестануть вбивати на зупинках (відео)

Кожен день ми кудись біжимо, їдемо і навіть не звертаємо увагу на те, в якій небезпеці знаходимося. Не обов’язково порушувати, щоб опинитися під колесами автомобіля.

З такою ж спокійною душею стояли люди на зупинці в Одесі, коли в них влетів BMW. Внаслідок ДТП загинули дві людини, ще шестеро травмувалися. Водій їхав зі швидкістю близько 100 км/г.Варто згадати ДТП на Сумській вулиці в Харкові, коли Олена Зайцева на позашляховику в’їхала в натовп на пішохідному переході. Тоді загинуло шестеро осіб.

Однак, навіть в підземному переході неможливо почуватися на 100% в безпеці. У грудні 2017 рейсовий автобус в’їхав в підземний перехід біля станції Слов’янський бульвар на заході Москви. Тоді внаслідок ДТП загинули 5 осіб, а 15 отримали травми.Прикладів, коли люди на зупинці, тротуарах і пішохідних переходах стають жертвами “автопілотів”, просто маса.

Як захистити людей на зупинках і переходах

– Аварії, коли автомобіль вилітає на тротуар, зупинку або пішохідний перехід, найчастіше закінчуються відразу декількома загиблими і безліччю травмованих. В першу чергу необхідний контроль швидкості. Також потрібно щоб люди на зупинках були якось захищені. Наприклад, інженерними спорудами або огорожами, так званими боллардами, – розповідає головний редактор dtp.kiev.ua Владислав Антонов.

Боллард – це автоматичний протитаранний, металевий міцний стовп діаметром 10-50 см. Гільза для стержня і електродвигуна встановлюється під землею, висота висувного стовпа може становити 50-120 см.

Це ще і зручно, адже сторонні авто не зможуть проїхати, а якщо така необхідність з’явитися, наприклад, для швидкої, то стовпчик швидко ховається під землю і проїзд відкритий.

У Києві болларди встановлені біля торгового центру Гулівер і цього літа вони вже рятували життя людей. 31 липня сталася ДТП за участю Volkswagen Beetle, Hyundai і Toyota. Очевидці розповідають, що Volkswagen, рухаючись по Басейній в сторону ТРЦ, проїхав на червоний сигнал світлофора через що зіткнувся з Hyundai, який в свою чергу протаранив Toyota.

Тоді один з автомобілів відлетів убік пішоходів, які готувалися переходити дорогу, але удар прийшовся саме на боллард. У тому місці зазвичай велика кількість людей, страшно подумати, до яких наслідків це могло призвести.

У КМДА розповіли, що поки наказу про встановлення боллардів у місті немає. Однак не виключають того, що він може незабаром з’явиться.

Ще одним важливим пунктом є контроль швидкості. Складно покладатися на совість автомобілістів, особливо тих, хто кудись поспішає. Для цього по місту встановлюють лежачих поліцейських. Однак, згідно ДСТУ далеко не на всіх місцях можна це зробити. Наприклад, на проспекті Перемоги в Києві цього зробити неможливо, бо це магістральна вулиця.На проспекті багато зупинок громадського транспорту, а кияни люблять підходити до самого краю тротуару або, навіть, однією ногою стояти на дорозі, аби першим заскочити в маршрутку.

У такому випадку дві-три секунди можуть коштувати найдорожчого – життя. У таких місцях краще від дороги триматися подалі.Щоб стати учасником такої аварії досить опинитися не в тому місці, не в той час. Однак хоча б частково запобігти страшним наслідкам таких ДТП можна. У підготовці матеріалу довелося обірвати телефони КМДА, Центру організації дорожнього руху, Київавтодору, але жодне відомство не дало вичерпної відповіді. На дорозі люди надані самі собі. У випадку трагедії, винуватця (не обов’язково. – Ред.) можуть посадити, а хто поверне загиблих?

Скільки ще людей має загинути, щоб хоча б один з численних чиновників і начальників звернув на це увагу?

До слова, нещодавно в Одесі так загинув лікар-масажист Сергій Камінський, який займався реабілітацією важко хворих. Він ставив на ноги навіть, тих на кому всі інші ставили хрест.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення