Найнебезпечніша країна Європи: У Франції за півтора року скоєно 10 терактів

 Meduza

Теракт в Ніцці, де водій вантажівки розчавив 84 людини під час святкування Дня взяття Бастилії, став десятою терористичною атакою у Франції за останні півтора роки. Це найбільший в історії держави теракт за кількістю жертв після нападу на Париж в листопаді 2015-го. ЗМІ коротко розповіли про тероризм у Франції.

Найнебезпечніша країна Європи: У Франції за півтора року скоєно 10 терактів

7-9 січня 2015-го, напад на редакцію Charlie Hebdo

Брати Саїд і Шериф Куаши влаштували стрілянину в редакції сатиричного видання Charlie Hebdo 7 січня — вони застрелили 12 осіб, у тому числі двох поліцейських. Під час нападу брати вигукували ісламські гасла; за офіційною версією, мотивом теракту стала помста за карикатури на пророка Мухаммеда на сторінках журналу. У той же день їх спільник Амеди Кулібалі вистрілив у людину поруч зі своїм будинком (потерпілий вижив), а на наступний день застрелив поліцейського і поранив перехожого.

9 січня брати Куаши захопили заручників, терористи були застрелені під час спецоперації. Кулібалі в той же день взяв у заручники кілька десятків відвідувачів кошерного супермаркету. В результаті захоплення чотири людини загинули під час штурму був убитий і сам Кулібалі. Він заявляв про причетність до «Ісламської держави»

3 лютого 2015-го, Ніцца, напад на єврейський центр

Чоловік на ім'я Муса Кулібалі (не пов'язаний з паризьким терористом) напав з ножем на охоронців єврейського центру в Ніцці, три людини постраждали. Незадовго до цього 30-річного Кулібалі затримали в Туреччині, запідозривши у спробі втекти на території, підконтрольні «Ісламській державі». Анкара вислала його назад у Францію. Прямо перед нападом Кулібалі оштрафували за безквитковий проїзд у трамваї.

19 квітня 2015-го, передмістя Парижа Вильжюіф, спроба нападу на церкви

24-річний алжирець Сід Ахмед Глам планував напади на кілька церков в Парижі. Він застрелив 33-річну француженку в її машині, але при цьому випадково ранив себе в ногу, викликав лікарів і був зрештою заарештований. У Глама виявили велику кількість зброї; крім того, поліція знайшла свідчення того, що якийсь чоловік з Сирії наказував йому влаштувати теракти в церквах.

26 червня 2015-го, Сан-Кантен-Фаллавье, теракт на хімічному заводі

Француз Яссін Салі, працівник служби доставки в компанії неподалік від Ліона, обезголовив тіло свого начальника і залишив голову, загорнену в полотно з мусульманським висловлюванням, на території хімічного підприємства. Салі раніше часто бував на заводі по роботі. Опинившись на підприємстві, він спробував протаранити ємкності з газом. Салі вдалося затримати. Раніше він перебував у списках передбачуваних терористів через зв'язки з мусульманами-салафітами

Ймовірно, Салі діяв не сам, але спільників не знайшли. В кінці 2015 року він наклав на себе руки у в'язниці.

21 серпня 2015-го, напад в поїзді Thalys

25-річний марокканець Аюб Хаззани, озброєний пістолетом, ножем і автоматом Калашникова, спробував відкрити стрілянину в поїзді Thalys, що прямував з Амстердама в Париж. Хаззани сів у поїзд в Бельгії, зброю він дістав у той момент, коли потяг вже був на території Франції. Терориста вдалося знешкодити завдяки низці збігів: його автомат заклинило, а в сусідньому вагоні опинилися американські військовослужбовці у відпустці, які скрутили маррокканця. У загальній складності у Хаззани було 270 набоїв.

13 листопада 2015-го, напад на Париж

Найбільший теракт в історії Франції здійснили прихильники «Ісламської держави», яких координували бельгійські ісламісти. В результаті серії терактів — в паризьких кафе, під час концерту групи The Eagles of Death Metal і поруч зі стадіоном Стад-де-Франс — загинули 130 осіб, понад 350 отримали поранення.

Рятувальники допомагають постраждала під час нападу на театр «Батаклан» в Парижі, 13 листопада 2015 року Фото: Thibault Camus / AP / Scanpix / LETA

22 березня 2016 року члени того ж терористичного осередку здійснили серію терактів в Брюсселі.

1 січня 2016-го, Валанс, напад на військових у мечеті

Француз туніського походження спрямував свою машину на чотирьох військових, що охороняли мечеть у місті Валанс в регіоні Рона — Альпи.

29-річний чоловік під час нападу кричав «Аллах Акбар». Військові відкрили вогонь, в результаті інциденту ніхто не загинув, водія вдалося затримати. Поліції він розповів, що хотів убити військових, тому що через них гинуть люди, а також розраховував, що його самого застрелять під час нападу. Поліція прийшла до висновку, що злочинець діяв сам, але у нього на комп'ютері знайшли велику кількість екстремістських матеріалів — в основному картинок з ісламістськими слоганами.

7 січня 2016-го, Париж, напад на поліцейських

У річницю нападу на Charlie Hebdo біженець з Тунісу Тарке Белрацем, озброєний ножем для обробки м'яса, з імітацією вибухового пристрою на тілі напав на охоронця поліцейської дільниці в паризькому районі Гут д'Ор. Чоловіка застрелили до того, як він встиг поранити поліцейських. У кишені одягу Белрацема знайшли записку з заявою, що він присягнув «Ісламській державі».

13 червня 2016-го, Маньявіль, вбивство сім'ї поліцейського

Громадянин Франції марокканського походження Ларосси Аббалла напав з ножем на поліцейського поруч з його будинком у передмісті Парижа Маньявилі, потім забарикадувався в приміщенні і перерізав горло дружині поліцейського.

Аббалла почав вести пряму трансляцію в Facebook, в якій зізнався в подвійному вбивстві і заявив про вірність «Ісламській державі», а також погрожував перетворити Євро-2016 на «кладовище». Після декількох спроб переговорів (Аббалла утримував у заручниках трирічного сина поліцейського, який залишився неушкодженим) злочинця застрелили під час штурму будинку. Поліція стверджує, що Аббалла діяв за наказом лідера ІДІЛ Абу Бакра аль-Багдаді.

14 липня 2016-го, теракт у Ніцці

Вантажівка, якою керував громадянин Тунісу, в'їхав на набережну Ніцци і врізався у натовп людей, що зібралися на святкування Дня взяття Бастилії. У загальній складності грузовик проїхав 1,8 кілометра по переповненій людьми набережній, при цьому, як стверджують у французькій поліції, водій здійснював маневри, щоб збити якомога більше перехожих. Загинули не менше 84 осіб.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення