«Народна помста». В Україні вбивають депутатів (відео)

Авторитет депутатів у народі – нижче нікуди. Всі звикли: якщо депутат – значить брехун, та ще й «нечистий на руку». А значить і злочинцям є чим «поживитися». Так чи інакше, за останні місяці в Україні почастішали розбійні напади на колишніх та діючих депутатів. Нерідко, з летальними наслідками.

«Народна помста». В Україні вбивають депутатів (відео)

Катування заради заощаджень

У селищі Гур’ївка на Миколаївщині до будинку колишнього депутата обласної ради, а нині керівника місцевого фермерського господарства, увірвалися невідомі у масках. Дружину фермера зв’язали, а його самого катували.

До поліції звернувся зять, який прийшов вранці провідати пенсіонерів. Він знайшов обох зв’язаними, при цьому тесть вже не подавав ознак життя.

Потерпіла 69-річна жінка розповіла, що погрожуючи зброєю та наносячи удари, нападники вимагали показати місце, де подружжя ховають свої заощадження. Знайшовши 12 тисяч гривень та 300 доларів США, а також забравши ювелірні прикраси, злочинці зникли.

«Наразі проводяться слідчі і пошукові заходи для встановлення осіб, причасних до здійснення цього кримінального злочину, а також встановлення об'єктивних обставин скоєного злочину. Потерпіла розповідає, що було не менше чотирьох людей», – повідомив старший слідчий з особливо важливих справ відділу вбивств ГУ НП Ігор Кочарук.

Правоохоронці звертаються до всіх можливих свідків злочину, якщо хтось бачив підозрілих осіб або незнайомі транспортні засоби в районі скоєння злочину, терміново повідомляти за номером 102.

Перестрілка: на кону барсетка

У Луцьку двоє невідомих напали на народного депутата Ігоря Лапіна на подвір’ї будинку і спробували забрати барсетку. Залишаючи місце події, злочинці почали стріляти, у відповідь на це Ігор Лапін також застосував наявний у нього нагородний пістолет.

Внаслідок перестрілки ніхто не постраждав. Нападників затримали по гарячих слідах. Ними виявилися двоє громадян Грузії, повідомив заступник керівника поліції у Волинській області Анатолій Петрушин.

«На огляді місця події слідчими було виявлено сім гільз калібру 9 мм. Найімовірніше, ці патрони були випущені саме з пістолета, який належить Ігорю Лапіну. Гільз, які свідчили б про застосування зброї з боку злочинців, на жаль, виявлено не було. Але найімовірніше, вони залишились в салоні транспортного засобу. Наразі також можу сказати, що Ігор Лапін будь-яких тілесних ушкоджень внаслідок цього нападу не зазнав. І за вказаним фактом слідчим відділом Луцького відділу поліції розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 187 ККУ (розбійний напад, вчинений за попередньою змовою групою осіб)», – повідомив Петрушин.

На думку постраждалого, напад не пов'язаний з його депутатською діяльністю, а є «рядовим випадком».

«Я побачив через вікно, як людина, яка сидить на передньому пасажирському сидінні, зробила характерний жест. Почув два характерних постріли в свою сторону. Дістав нагородний, скільки там вистрілів провів не знаю, певно, що десь близько 6-7, я точно не можу сказати, скільки», - каже Лапін.

Сплановане вбивство на Одещині: кілери зняли будиночок по сусідству з жертвою

Колишнього депутата Одеської облради і підприємця Миколу Атаманюка вбили кілери. Для цього зловмисники завчасно зняли будиночок по сусідству зі своєю жертвою. Злочин стався в Беляєвці, на березі озера біля готельного комплексу, що належить екс-нардепу.Там же розташований його будинок.

Маєток загиблого

Місцеві ЗМІ відгукуються про нього як про одного з найбагатших людей регіону з неоднозначною репутацією. Вбитий фігурує в публікаціях ЗМІ як учасник рейдерських скандалів.

Його звинувачували в тому, що він разом з керівником депутатської приймальні Володимиром Івановим рейдерським шляхом захопив транспортне підприємство «Югтранс ЛТД». ЗМІ писали, що Атаманюк та Іванов підробили підписи у протоколі загальних зборів, і внаслідок цього постраждала всесвітньо відома французька судноплавна лінія «СМА», яка свого часу була співзасновником підприємства «Югтранс ЛТД».

Підписи «СМА» нібито були підроблені на протоколі загальних зборів учасників, і після цього Володимир Іванов став єдиним власником і директором компанії. За словами громадських діячів, він став власником земельної ділянки, нежитлових приміщень та виробничої бази на загальну суму близько 40 млн грн.

За даними правоохоронців, «усунули» чоловіка аж ніяк не в результаті конфлікту, який раптово спалахнув: все було сплановано. Напередодні вбивці зняли один із котеджів по сусідству з помешканням комерсанта, в 50 метрах, і чекали, коли той повернеться з Майямі.

Відомо також, що стріляли в чоловіка здалеку, а потім жбурнули гранату, аби «зачистити» місце злочину. Коли охорона екс-депутата прокинулись, кілери кинули другий вибуховий пристрій і зникли.

Вбивство заради… вбивства?

Втім, на обранців народу нападають не лише заради злочинного збагачення. Більше того, жертвами злочинців стають навіть депутати-громадські активісти.

Наприклад, менше місяця тому на Тернопільщині в результаті завданих невідомими особами травм помер депутат Кременецької міської ради Віталій Ващенко.

І хоча версію з пограбуванням правоохоронці не відкидали, вони з самого початку вважали її малоймовірною: при потерпілому залишилися цінні речі та кошти. Нападники нічого не забрали.

Чоловіка побили на території його нежилого обійстя, де він займався підприємницькою діяльністю. У Ващенка були діагностовані забійні рани голови,черепно-мозкова травма, політравма грудей.

«Вся тернопільська поліція працює над розкриттям цього резонансного вбивства, перевіряємо всю інформацію, що надходить. Орієнтовано також правоохоронців сусідніх областей. Є припущення, що вбивці могли приїхати до Кременця на автомобілі, тому вилучаємо відео з камер спостереження, перевіряємо маршрут зловмисників», – повідомив керівник ГУ Нацполіції Тернопільщини Олександр Богомол.

Щодо причин вбивства, поліція «розглядала громадську та політичну діяльність потерпілого».

Вдова активіста на прес-конференції 31 травня заявила, що її чоловік перед смертю отримував погрози.

Активісти на прес-конференції згадали кілька резонансних справ, до оприлюднення яких був причетний убитий Ващенко. Це, зокрема, звільнення керівника професійного ліцею,недопущення закриття дитячого психоневрологічного санаторію, земельні справи, звільнення викладачки з фальшивим дипломом.

8 червня з’явилась інформація від слідчих, які заявили, що «розкрили справу». Про це інформує прес-служба прокуратури Тернопільської області.

Співробітники прокуратури Тернопільської області та Національної поліції встановили чотирьох осіб, причетних побиття до смерті депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка. На сьогодні поліція затримала трьох із них. Четвертий підозрюваний – виконавець злочину – перебуває у розшуку. Це Кондратенко Максим В’ячеславович, 1991-го року народження, уродженець села Укромне Сімферопольского району Криму.

Всім, хто має будь-яку інформацію про місце знаходження цієї особи, просять звертатися за телефонами на екрані або 102.

Автор Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення