Наскільки насправді корисні пробіотики

Ефективність пробіотиків перебільшена Пробіотиками називають живі бактерії та окремі різновиди дріжджів, які допомагають корисним мікробам у людському організмі, нормалізують мікрофлору кишківника. Тому пробіотики призначають, щоб поліпшити травлення, захистити організм від негативних наслідків прийому антибіотиків.

Наскільки насправді корисні пробіотики

За терапевтичним ефектом пробіотики поділяють на 2 великі групи. До першої належать препарати з вмістом живих біфідо-, лактобактерій та інших “учасників” нормальної флори кишківника. До другої групи відносять препарати з антагоністами шкідливої мікрофлори, такі ліки призначають при хворобах органів травлення. Але ефективність обох груп препаратів викликає чисельні питання.

Чи допомагає Йогурт позбутися діареї?

Лікарі призначають пробіотики разом з антибіотиками

Виписуючи антибіотики, уважний лікар одразу порадить вам Йогурт, щоб ви могли уникнути розладу травлення. Адже антибіотики “вбивають” більшість мікроорганізмів певного типу, не розрізняючи, патогенні вони чи корисні. Прийом живих бактерії наче має вирішити цю проблему, і полегшити діарею, яка часто супроводжує лікування антибіотиками.

Хоча лікарі дійсно радять Йогурт своїм пацієнтам, насправді немає свідчень, що пробіотики корисні і допомагають поліпшити мікрофлору кишківника. Клінічні дослідження не підтверджують користі Йогурту. Чи означає це, що його не варто приймати? Якщо ви знаєте, що антибіотики викличуть стійку діарею, краще підстрахуватись. Тим більше багато пацієнтів наполягають на використанні Йогурту, адже відчувають, що він полегшує їх стан.

Якщо вам не хочеться переплачувати за препарат з недоведеною ефективністю, використовуйте пошук ліків онлайн. Різниця в цінах на препарати Йогурту значна, можна легко замінити капсули за 154 гривні аналогічним засобом за 28-30 гривень.

Чи потрібні пробіотики здоровим людям?

Йогурт хоча і смачний, але не покращує травлення

На це питання у лікарів є однозначна відповідь: на здорових людей пробіотики не впливають ніяк. Стверджувати це дозволяють відповідні клінічні дослідження, тому без поради лікаря або прийому антибіотиків купувати Йогурт немає сенсу.

Але пробіотичний ефект обіцяють не лише фармкомпанії, багато виробників їстівних продуктів наполягає на користі солодких або несолодких йогуртів для вашого травлення. Це фікція, компанія Dannon навіть отримала позов від Федеральної торгової комісії через те, що на етикетці йогурту “Активія” було написано, ніби він покращує роботу кишківника. Це рекламне твердження і ще кілька подібних слоганів не підкріплювались науковими даними, тому виробник програв суд.

Деякі з компонентів відомого йогурту, наприклад, бактерії Lactobacillus acidophilus були перевірені дослідниками. Науковці цікавились, чи можна їх використовувати для профілактики і лікування хвороб, пов’язаних з порушенням мікрофлори. Хоча окремі йогурти продемонструвати незначний ефект, більшість з них виявилась абсолютно неефективною. Більш того: науковці ставлять під сумнів той факт, що лікарські засоби та десерти містять живі бактерії. На думку дослідників, більшість з мікробних компонентів йогурту не життєздатна.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення