Наскільки вигідно купувати заставне майно у банків

Купити заставне майно у банку — непоганий шанс придбати нерухомість за вигідною ціною. Однак, при укладанні такої угоди покупець не тільки виграє в вартості, але і піддається певному ризику.

Наскільки вигідно купувати заставне майно у банків

Квартира, яка знаходиться під заставою у банку, як правило, продається відсотків на 20-50 нижче, ніж аналогічна на вторинному ринку житла. Практично всі банки мають на офіційних сайтах перелік заставної нерухомості, яку продають — від однокімнатних «хрущовок» до розкішних приватних маєтків. Для пошуку потрібного об'єкту і отримання за ним всієї необхідної інформації радимо скористатися перевіреним мільйонами українців офіційний електронним майданчиом публічніх закупівель Прозоро SmartTender.

Продаж банком заставного майна

Існує декілька способів реалізації заставної нерухомості: аукціон, добровільний продаж об'єкта боржником (під банківським контролем) і продаж майна, яке за рішенням суду перейшло в право власності банку.

Найчастіше об'єкти нерухомості продають через аукціон, і ціни, відповідно, встановлюють набагато нижче, ніж на вторинному ринку. При цьому якщо нерухомість не продається на первинних торгах, то його вартість можуть знизити ще до 30%. Для прийняття участі в аукціоні спершу вноситься реєстраційний внесок, який становить приблизно п'ять відсотків від заявленої ціни об'єкта. У разі позитивного результату (виграшу аукціону) ці гроші будуть відняті із загальної суми вартості нерухомості. У будь-яких інших випадках гроші будуть повернуті учаснику торгів протягом трьох днів.

До аукціону юристи радять детально вивчити документацію на нерухомість і ретельно оглянути її. Адже, купуючи квартиру за низькою ціною, в подальшому можна зіткнутися з цілим рядом труднощів. Банк завжди попереджає, що після аукціону, коли клієнт вже розплатився за покупку, все подальші спірні питання з попередніми власниками лягають на плечі покупця.

Для купівлі на аукціоні заставного майна спочатку потрібно перевірити і уточнити деякі деталі:

  • оглянути обраний об'єкт;
  • ознайомитися з рішеннями суду і перевірити, чи не подавалася апеляція;
  • з'ясувати, хто проживає на даному етапі в квартирі або будинку;
  • поцікавитися у власників чи поставлені вони до відома, що їх нерухомість продається і чи ознайомлені вони з її оціночною вартістю;
  • перевірити оголошення про аукціон, які повинні бути надруковані мінімум двома місцевими виданнями;
  • уточнити, чи дотримані всі правила з підготовки та проведення аукціону з юридичної точки зору;
  • накладені чи ні будь-які арешти на обрану нерухомість.

Тільки після з'ясування всіх нюансів можна оплачувати гарантійний внесок учасника аукціону. Реєстрація проходить не пізніше триденного строку до початку торгів. Для подачі заявки знадобляться паспорт і оригінальна довідка про присвоєння ІПН.

У разі перемоги на аукціоні, на протязі трьох діб, необхідно отримати на руки завірену копію протоколу проведеного аукціону, сплатити решту суми протягом десяти днів, нотаріально оформити свідоцтво про право власності, подати заявку на реєстрацію об'єкта нерухомості в БТІ.

Але, ця процедура здається легкою тільки на перший погляд. Оформлення документів після покупки на аукціоні може тривати кілька місяців. І то, це за умови, що на об'єкт нерухомості не відкрито жодних інших судових позовів.

Як показує практика, виселення колишніх власників та переоформлення документів це невеликі труднощі, в порівнянні з тими, коли в суді починають оскаржувати результат аукціону. Там, де позичальником виступає юридична фірма, то є ймовірність в 99% випадків, що торги будуть оскаржуватися. Фізичні особи, які мають можливість найняти адвоката, теж часто оскаржують не тільки результати торгів, а й підготовку до них.

Якщо боржникові вдасться виграти суд і повернути собі продане майно, то покупцеві гроші можуть повертати дуже довго. Тому, з метою безпеки варто скористуватися послугами майданчика SmartTender, який володіє всією інформацією з приводу застав, що реалізуються. Всі необхідні дані знаходяться на сторінці лота, виставленого на продаж. У разі виникнення додаткових питань можна зв`язатися з представником банку, його контакти знаходяться у вільному доступі.

Високваліфіковані фахівці постійно перевіряють актуальність інформації про лоти, тому всі зміни відразу ж фіксуються і відзначаються на сторінці відповідного активу. Найбільш цікаві позиції можна легко відшукати, скориставшись розширеною системою фільтрів.

Зрозумілоо, аукціон — ризикований процес, але при правильному підході можна отримати хорошу нерухомість за відмінною ціною. Головне в цій справі мати якісну правову підтримку.

Безпечний варіант придбання заставного майна

Найменше покупець ризикує, коли купує нерухомість, яка вже є власністю банку. Адже при такій покупці ймовірність того, що банк буде оскаржувати угоду, дорівнює нулю. Ціна такого об'єкта максимально наближена до ринкової, але при цьому є велика ймовірність отримати кредит до 20 років. Перед оформленням договору варто уточнити наявність і розміри всіх комісій, які може виставити банк.

Для покупки заставного майна в боржника або банку необхідно:

  • оглянути об'єкт;
  • перевірити, щоб всі члени сім'ї дали згоду на продаж майна (при покупці у позичальника);
  • дізнатися прописані малолітні діти в квартирі, оскільки виписати їх може бути проблематично;
  • зустрітися з агентом банку і написати заяву з зазначеним об'єктом нерухомості і ціною продажу;
  • підписати договір купівлі-продажу;
  • оформити у нотаріуса свідоцтво на право власності;
  • звернутися в БТІ для реєстрації свідоцтва на право власності.

Купівля заставної квартири у банку це завжди ризик, мінімізувати який можна тільки ретельно вивчивши всі обставини продажу та повну документацію по вибраному об'єкту. Плюсом є той факт, що можна придбати нерухомість на порядок дешевше, ніж на ринку. Але, варто звернути увагу, якщо ціна заставного майна дуже низька, і її зниження необґрунтоване на перший погляд, то вартість може бути обумовлена значними недоліками нерухомості.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення