Не відволікайтеся за кермом: як в 20 років можна ненавмисно вбити п'ятеро людей (фото, відео)

 FaceNEWS

Злий рок: в ДТП з фурою загинули пасажири маршрутки, яка везла заробітчан до Польщі. Спровокував аварію 20-річний водій. Він розкаюється і визнає свою провину, але недовіра до суддів породжує питання: чи не покладуть частину провини на водія маршрутки? На свій захист він вже нічого не скаже - його немає в живих.

Не відволікайтеся за кермом: як в 20 років можна ненавмисно вбити п'ятеро людей (фото, відео)

Майже всі автомобілісти роблять одні й ті ж помилки на дорозі, які рано чи пізно призводять до аварій - як дрібних, так і страшних. Порушення правил дорожнього руху - далеко не єдина причина ДТП. Неуважність - ось одна з найчастіших причин «війни на дорогах», яка забирає життя.

Досить дозволити собі відвернутися на секунду, щоб збити пішохода, який раптово вибіг на дорогу, або загнати повну пасажирів маршрутку під фуру. Саме така смертельна м'ясорубка сталася на трасі Київ-Ковель 25 червня.

Українцям, що їхали до Польщі на заробітки, так і не вдалося здійснити свої плани. За іронією долі, абсолютно неушкодженим в цьому кривавому місиві виявився єдина людина - 20-річний водій, який і спровокував аварію. Хлопець, що придбав злощасний «Мерседес» всього лише за три тижні до аварії, визнає свою провину і щиро кається. І тим не менше, життя п'ятьох людей не повернути, а прогнозувати, що буде з шостою жертвою аварії, чиє життя нині на волосині, лікарі не беруться.

Не проскочив

Аварія, в якій автоцистерна протаранила маршрутку, сталася поблизу села Орловка на Рівненщині, на ділянці дороги - буквально в двох кілометрах від міста Сарни. Численних смертей вдалося б уникнути, якби водій «Мерседеса», виїжджаючи з другорядної дороги на головну, надав перевагу в русі маршрутці.

Микола Попіч, який був за кермом Муковоза, добре пам'ятає, що сталося: «Під'їжджаю до цього перехрестя, але бачу - з боку Орлівки їде легкова машина. Вона біля траси зупинилася, а потім різко почала рух. Маршрутка вдарила цей автомобіль, її викинуло на зустрічну смугу, і вона вдарилася в мене».

Водій «Мерседеса» провину визнає

Водій автомобіля, який спровокував аварію, не заперечує, що ця подія - через неуважність. Його вина однозначно є, тому як «Мерседес», виїжджаючи з другорядної смуги, зобов'язаний був би надати перевагу в русі автомобілям, які їхали по головній дорозі. Судити про те, що трапилося можна виходячи зі свідчень, зазначеним в матеріалах справи.

Легковик виїжджав з другорядної дороги, а маршрутка рухалася зліва направо. Перед тим, як зробити маневр, водій «Мерседеса» під'їхав до перехрестя, подивився наліво і направо. Зліва на той момент машин не було, справа - далеко були фури. Далі водій, не подивившись знову наліво, поїхав прямо. Лівим переднім крилом легковик підрізав переднє праве крило маршрутки. Водій маршрутки бачив, що з другорядної дороги вискакує інший автомобіль, і крутнув кермо вліво, але зіткнення не вдалося уникнути. В результаті її просто винесло на зустрічну смугу, де в той момент рухалася автоцистерна.

Жертв могло б бути більше

Після того, як маршрутка перекинулася, двоє її водіїв буквально опинилися в полоні зім'ятого металу. Як розповів заступник керівника пожежної частини м.Сарни Вадим Кузак, рятувальникам довелося застосувати гідравлічний інструмент - ножицями розрізали і діставали двох водіїв, які вже були без свідомості.

Відразу на місці загинули три людини: 50-річна полтавчанка, житель Київської області, якому було 30, і один з водіїв маршрутки - 62-річний житель Ковеля. Далі кількість жертв лише збільшувалася: вже в лікарні обірвалося життя другого водія буса, йому було всього 36 років.

Один з пасажирів маршрутки за станом на сьогодні перебуває в надзвичайно важкому стані, він не може рухатися. Його направили до Києва на обстеження, оскільки в Сарненської районної лікарні немає медичного обладнання, щоб йому допомогти.

Злий рок, але пасажири, щоб сісти в злощасну маршрутку, з'їхалися з усієї України: це жителі Кіровоградської, Волинської, Київської областей, Харкова, Світловодська, Рівного. Наймолодшому з них - 19 років. І як не трагічно це говорити, але могли б загинути абсолютно всі, хто знаходився на момент аварії в бусі. Водій автоцистерни встиг здати трохи вправо, і тільки завдяки цьому маневру він не підім'яв маршрутку під себе.

Винуватець аварії намагається примиритися з потерпілими

Водій легковика, відповідно до медичного огляду, на момент ДТП був тверезий, експертизу на алкоголь провели протягом декількох годин з моменту аварії. Як зазначила прес-офіцер ГУ НП в Рівненській області Марія Юстицька, його затримали в порядку статті 208 КПК України та помістили до ізолятора тимчасового тримання, хлопцю загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Виходячи з тих матеріалів, які є на сьогодні, адвокати підозрюваного в ДТП зайняли тактику примирення з потерпілими: водій «Мерседеса» визнає свою провину, відшкодовує потерпілим збитки. Спроби примирення дозволять просити суд про пом'якшення покарання, щоб йому дали менше 7 років.

Вердикт - за судом

Родичів жертв і потерпілих в подібних аваріях завжди цікавить: кого ж суд визнає винним? Як пояснив в коментарі «FaceNews.ua» адвокат Олег Огородник, ситуація за свідченнями, які є на даний момент, виглядає так, що безпосередня провина лежить виключно на водії «Мерседеса», і ні слідство, ні сам винуватець аварії не мають наміру ділити провину обопільно - на водіїв легковика і буса.

Разом з тим, через те, що ми навчені гірким досвідом в українських судах, ні в одній справі не можна передбачити тактику захисту обвинуваченого. Попереду ще чимало слідчих дій. У тому числі і на точну швидкість, яку встановлять безпосередньо експерти при проведенні відповідної експертизи. Спираючись на свідчення свідків і потерпілих, поки відомо, що автобус рухався по трасі зі швидкістю приблизно 90 км/год, а водій «Мерседеса» виїжджав з другорядної дороги зі швидкістю приблизно 50-60 км/год. Слідство знаходиться на контролі капітана поліції Анатолія Клюйко.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення