Недільний ЛГБТ-парад: Буде жорстко

Минулорічний «Марш рівності» завершився кривавим зіткненням. Радикали відлупцювали не лише учасників параду, а й правоохоронців. Чого слід чекати цього року, дізнавалися «Надзвичайні новини».

Недільний ЛГБТ-парад: Буде жорстко

Цієї неділі в Києві може бути «гаряче». На 12 червня українська ЛГБТ-спільнота запланувала свій щорічний «Марш рівності». Більше того, на відміну від минулого року конспірації не буде – учасники відкрито назвали час і місце проведення заходу. Збори учасників біля червоного корпусу Київського національного університету розпочнеться о 9: 00, а безпосередньо марш – о 10:00.

Відкритість «райдужної спільноти» не всіма сприймається як позитив – радикали не ховаючись, висловлюють своє обурення. Учасників маршу вони називають «содомітами і безбожниками» і обіцяють влаштувати геям та лесбійкам, що хочуть пройти маршем центральною вулицею столиці, криваве побоїще.

ЛГБТ та «Правий сектор»

Петиція до Київради про заборону маршу з'явилась на сайті КМДА ще наприкінці травня. Її підписало 13852 людей.

Із негативом про майбутню події говорять і представники «Правого сектора».

«Ми прямо говоримо, що 12 червня ми вийдемо і будемо перешкоджати проведенню цього маршу. Ми не будемо нікого бити або кидати гранати. Ми просто спробуємо заблокувати їх хід», – розповідає речник ПС Артем Скоропадський.

Підкреслимо, що аналогічну заяву Правий сектор робив і минулого року. Тоді гей-парад зібрав трохи більше сотні представників секс-меншин та гетеросексуалів, які підтримують ідею рівності, але в підсумку перетворився на криваве побоїще.

Як тільки активісти вийшли на Оболонську набережну – у їхній бік одразу полетіли файєри та петарди. Але учасники, під охороною майже 2-х тисяч міліціонерів,таки змогли пройти пів кілометра і знявши із себе символіку - розійшлися. З десяток учасників радикали відлупцювали у дворах. А зрозумівши, що піймали мало геїв – кинулися на правоохоронців. Один із них тоді отримав важке осколкове поранення у шию. Ще одного – штрикнули ножем. Скінчився марш затриманням десятків хуліганів.

Геї вийдуть проти насилля

На думку лідера «Гей-форуму України» Станіслава Шеремета, в цьому році противники«Маршу рівності» стали більш жорсткими через те, що суспільна думка навколо теми «ЛГБТ» нормалізується.

Шеремет впевнений, ті, хто протестують проти маршу ЛГБТ сьогодні, в своїй основній мірі припинять це робити через декілька років. Про це він написав на сторінці у Facebook.

Один із організаторів цьогорічного маршу, Зорян Кісь, каже: люди, які вийдуть на вулицю 12-го червня, найперше виступатимуть проти насилля.

«У цьому році головний меседж, головне гасло Маршу рівності – безпека людини. Ми маємо стільки насильства, стільки безглуздих смертей на сході, що продовжувати це насильство в Києві – це просто безглуздо. Власне, проти цього і виходять люди», – відмітив він.

Влада «за» геїв

Якщо минулого року мер міста Віталій Кличко закликав організаторів відмовитися від заходу, то цього разу для ЛГБТ-спільноти - відчинені усі двері.

«Міська влада не буде звертатися до судових органів з проханням заборонити ці заходи», – підкреслює директор департаменту суспільних комунікацій КМДА Марина Хонда.

Крім того, проведення ЛГБТ-маршу офіційно підтримали у Раді.

Вчора на офіційному сайті парламенту з’явилось повідомлення із заявою голови комітету Верховної Ради з прав людини, нацменшин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі.

«Наголошую на своїй стійкій повазі до прав людини і основоположних громадянських свобод. Напередодні проведення Маршу рівності наголошую, що згідно зі Статтею 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Це - невід’ємне право кожної людини», – йдеться у тексті заяви.

«Марш рівності» розколює поліцейські ряди?

В той час, як голова Нацполіції України обіцяє кинути всі сили, аби не допустити будь-які провокації та захистити громадян, частина поліцейських дотримуються іншої думки.

Злочинним наказ забезпечувати порядок під час Маршу рівності, анонсованого на 12 червня, вважає Андрій Ватолкін, який назвався співробітником Національної поліції Києва. Він – разом із двома колегами – скликали прес-конференцію біля будівлі головного управління відомства.

«Співробітники поліції розуміють, як між рядками читати ці слова «жорстко реагувати на всі провокації» – треба лупити, не розбираючись, усіх, хто стане поперек цього маршу, і всіх, хто буде проти», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

У столичній поліції поки що не підтвердили і не спростували того, що ці люди працюють на них. Радіо Свобода надіслало у відомство інформаційний запит і очікує на відповідь.

Більше, того, деякі співробітники поліції звільняються через гей-паради. Один із капралів Нацполіції полку «Київ» також розмістив у Facebook фотографію із написом «Поліцейські проти гей-параду»

Автор Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення