Несподівано: українські поліцейські вимагають гроші з власників авто з європропискою (відео)

Ті власники ввезених авто, які вже стали жертвою шантажу, називають цифру у 200 доларів.

Несподівано: українські поліцейські вимагають гроші з власників авто з європропискою (відео)

На іномарки з євро-номерами почалося справжнє полювання. З кожним днем статистика угонів авто на так званих бляхах зростає. А щасливих власників, які зуміли зекономити на покупці іномарки, тепер шантажують. І винахідливі бізнесмени, і навіть поліцейські. Скільки вони вимагають викупу? Хто у змові з крадіями і вже шукає вашу машину?

Як працює схема

Максим зі своєю дружиною вирішили купити авто. І для власного комфорту, і для роботи. Аби зекономити – вибір зупинили на 16-річному «Пежо» на польській реєстрації вартістю 2 тисячі доларів. Але насолоджувалися покупкою недовго – за два місяці потому їхню машину просто відібрали.

«Ми збиралися від'їжджати, підійшов працівник поліції, представився, попросив документи. Показав документи на автомобіль – він їх забрав і викликав евакуатор», - розповів власник машини на польських номерах Максим Огородник.

Чоловік не заперечує – порушив правила і сплатив штраф одразу. Та от віддавати машину копи – не поспішали. Ба більше: відібрану іномарку запропонували викупити. Звісно ж, неофіційно, а «за поняттями».

«Мені виставили рахунок 200 доларів, що я повинен сплатити ще 200 доларів – у них така такса за такі машини. Місто корумповане, з усіх збирають данину», - не приховує Максим Огородник.

Та хабара правоохоронці так і не дочекалися. Замість грошей до чергової частини прийшли обурені люди. Такі саме власники блях – машин з іноземною реєстрацією. А відтак – і наступні потенційні жертви здирників у поліцейських погонах. Вони троллять копів розкладанням євро на капотах і вимагають покарання для інспектора.

Після такого скандалу копам було вже не до грошей. Подалі від проблем і без пояснень вони просто віддають заарештований «Пежо» його власникам. Але тепер вже в Максима претензії. Чоловік каже: в його автівці хтось порпався, бо зі сховка зникли цінні речі. Ошуканий і принижений здирництвом і нахабством нових поліцейських, він із Могилева-Подільського приїжджає до столиці. І пише заяву про відшкодування збитків у Міністерство внутрішніх справ та Генпрокуратуру.

І це далеко не поодинокий випадок, коли жертвами зловмисників стають власники машин на єврономерах.

Жертва вимагачів у погонах Анна Сараїлдис обурюється: «Кожний буде платити по 200 доларів? Ця машина не стільки коштує, щоб за неї віддавати кожному даїшнику по 200 доларів».

Нова схема: як іноземні фірми заробляють на ввезених авто

А зараз набуває темпу нова схема заробітку на щасливих водіях іномарок з іноземною пропискою.

«Українці, які мають таке авто, вони сплатили уже гроші за те, що верблюд або аватар привіз це авто. І вони думають: будемо їздити все життя. Але тут вони заручники в руках цих литовських або польських фірм і їх власників», - пояснює керівник всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко.

Не секрет, що левова частка таких авто оформлюються на фірми, наприклад, у Литві або Польщі. Наш співвітчизник керує машиною, ніби, на правах співробітника іноземного підприємства. Та знайшлися спритники, які тепер скуповують такі псевдо-фірми.

«500 євро коштує відкрити фірму, потім її так само легко закрити. Тобто громадяни Литви підприємці, можуть відкривати цю фірму, попродавати десятки чи сотні цих авто, потім відкрити іншу і далі продовжувати цей бізнес», - пояснює схему керівник інтернет-видання Герман Богапов.

Разом із документами в руки хитрих ділків потрапляють абсолютно всі координати українців, які таким чином «купили» машину. А потім для наших почнеться справжнісіньке пекло? Іноземці зателефонують з вимогою спочатку добровільно повернути автомобіль протягом 72-х годин представнику їхньої компанії в Україні. Та не просто повернути, а ще сплатити гроші за амортизацію. А якщо ні, то машину подадуть в Інтерпол як викрадену.

«Тут як зреагує українець: або він стане жертвою шантажу, і буде платити ці гроші, або він не буде звертати уваги на ці смски. Але дійсно – теоретично власник литовської фірми може і справді подати, щоб зробити прецедент. Можуть дійсно подати якусь частину в розшук, тому що вони в своєму праві», - каже керівник всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко. Натомість самі власники так званих «блях» у таку схему віджиму не вірять. Принаймні, поки.

«Це чистий фейк. Ми провели своє службове розслідування, і ми не знайшли живу людину, яка б могла показати нам реально такий лист, який міг би показати, що йому прийшло таке повідомлення на 100%», - переконаний керівник громадської організації Олег Ярошевич, який не бачив жертв подібної схеми.

Крадії авто користуються відсутністю у базах єврономерів

А втім, це ще не всі ризики. Усі розуміють: авто на єврономерах не значаться у базах правоохоронців. Знають про відсутність взаєморозуміння між прикордонниками і поліцією і крадії. Звідси – і нечуване зростання угонів машин, на яких висять номери тієї ж Польші чи Литви. Та патрульні не надто переймаються пошуками таких машин.

«Вони посилаються на те, що «ми ж не маємо бази». Поліцейські звертаються до нас, щоб дізнатися, хто власник автомобіля, в якому регіоні він був і хоча б хто їздить на цьому автомобілі», - каже Олег Ярошевич.

Техогляд для власників авто на єврономерах

Болюче питання для власника авто на євробляхах – техогляд, адже проходити його треба у тій країні, звідки машинка приїхала. Тож аби ваше авто гарантовано пройшло ТО – треба ширше розкривати гаманець.

«Тобто людина, виходить, сплачує 50 євро в касу за проведення техогляду і 200 євро забуває в попільничці автомобіля. Автомобіль іде без присутності власника на техогляд, потім повертається – 200 євро у попільничці немає, зате є талончик техогляду», - ось про такий секрет 100-відсоткового проходження ТО розповів керівник всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко.

Обібрати нашого брата можуть будь-де, і він навіть про це не здогадається. Наприклад, попри завіряння продавців, машину можуть нишком взяти і зняти з реєстрації в Європі. Як потім пройти той самий техогляд – невідомо, що буде після викрадення машини – звісно ж, ніхто не шукатиме.

«Вони там знімаються з обліку, і тут її вже нібито немає. Вона тут їздить до якогось часу, поки не потрапляє на розбірку або у ДТП», - пояснює Герман Богапов.

Саме тому полюбляють купувати вживані недорогі авто таксисти. За рік вони просто безбожно машину вбивають, а потім – продають на запчастини. І ваше щастя, якщо ви не пасажир напівживої іномарки.

Хто має єврономера – не сплачує податки

Українці обирають авто на єврономерах подешевше, але як наслідок – не у кращому технічному стані та з чималим пробігом. А втім, є і виключення. Наприклад, купують машини, які навряд чи коштуватимуть дешево навіть у Європі. Але українці, які купують такі тачки – явно просто не хочуть сплачувати податки.

«Я в Києві бачив «Бентлі» на іноземних номерах. А скільки таксистів на іноземних номерах! Заробляють гроші і нічого не платять державі. Якщо ти хочеш купити дешеву машину і не розтаможити, офіційно пиши: ні я, ні мої батьки офіційно пенсію отримувати не будуть. Це буде справедливо», - каже Сергій Поярков.

Та зараз всі принишкли. Конкретного закону, який би вирішив долю машин на євро-реєстрації, чомусь немає. Зрозуміло: ця тиша і непорозуміння вигідні для тих, хто й завозить ці машини в Україну. От тільки: як надовго?

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення