Нічого святого: «вовкулаки» рознесли цвинтар на Одещині (відео)

Чиясь «гра», комусь – сльози. У селі Монаші Одеської області за одну ніч було знищено півтори сотні пам’ятників.

Нічого святого: «вовкулаки» рознесли цвинтар на Одещині (відео)

Цвинтар у селі Монаші розміщуються у лісі, далеко за самим селом. Сторожа на ньому немає, тому винуватців нічного вандалізму ніхто не бачив.

Наразі на цвинтарі наче масовий похорон – лунає плач та стукіт молотків.

Михайло – один із постраждалих. У чоловіка тут була похована онука.

«Спочатку хрест збили з пам'ятника, а потім його перевернули. Батьків побили геть пам'ятники», – розповідає він журналістам «Надзвичайних новин».

Більшість родичам нема що сказати – люди не вірять власним очам і не розуміють, які вандали могли таке зробити зі цвинтарем. «У людей ані совісті, ні віри в Бога, ні страху, ні страху Божого. Нічого», – каже одна із постраждалих Ганна.

Селяни переконані, що злочинців було чимало – 152 зруйнованих пам'ятників та хрестів. «Це ані один, ані двоє людей не зроблять. Це, напевно, нелюдська сила, я не знаю, це якими треба бути вандалами, якимись вовкулаками», – розповідає потерпіла Ірина.

Хто стоїть за погромом: версії селян

Наразі місцеві обговорюють декілька версій, хто може стояти за цим злочином. Одні звинувачують п'яних підлітків із сусіднього села. Інші – окультистів.

Як стало відомо, нещодавно підлітки з Монаших організували чи то банду, чи то секту. Юнаки називають себе «Чорними янголами». В своїй більшості – це діти із неблагополучних сімей.

«Нещодавно у нас по селу вони пройшлися. У нас є таблички, номера будинків, так вони це все позривали. Афіши були – вони і це все зривають. Ніхто не звернув уваги спочатку, подумали – це пустощі. А тепер от дійшли руки до цвинтаря», – відмічає мешканка села Людмила.

Наша поліція нас не захистить?

На ефективну роботу поліції по цій справі селяни навіть не сподіваються.

«Приїхали вони (поліція – НН) вчора. Походили, походили. Записали. Ні відбитків, нічого немає. Я думаю, що поліція нам відмовить. І робити вони нічого не будуть», – заявляє сільський голова Анатолій Черняхівський.

В свою чергу, в поліції Білгорода-Дністровського пояснюють: на увесь район у них лише дві слідчо-оперативні групи, а виїздів щодня – понад півсотні.

«Багато хто не пройшов переатестацію. Багато хто самі пішли з поліції. І тому на сьогоднішній день у нас дуже великий некомплект. І на обслуговування такої великої території дійсно не вистачає людей», – підкреслює речниця поліції Наталя Заремба.

Не дивлячись на недовіру селян, правоохоронці згодні з їхніми версіями – винуватців вандалізму на цвинтарі слід шукати серед місцевих.

За наругу над могилами злочинцям погрожує штраф або тюремний термін до трьох років. Якщо винуватцями опиняться неповнолітні, за них відповідатимуть батьки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення