Нові схеми кібер-злочинців: шахраї крадуть гроші з банківських карток (відео)

Кібер-злочинці вигадують нові схеми для того, щоб вкрасти у людей гроші з банківських карток.

Нові схеми кібер-злочинців: шахраї крадуть гроші з банківських карток (відео)

Однією з жертв аферистів стала мешканка Дніпра Неля. Жінка на свою банківську картку кілька місяців відкладала гроші для лікування. Тепер вона змушена ходити до поліції та прокуратури, бо шахраї зняли кошти з її банківської картки.

Жертва кібер-шахраїв Неля

«Мені приходили повідомлення, щоб я швидко передзвонила. Я думала, що може то телефонує троюрідна сестра з Маріуполя. Пізніше мені прийшло повідомлення, що мій рахунок поповнено на 30 гривень, і після цього мою SIM-картку заблокували», - каже Неля.

Фатальною помилкою жінки була її відповідь на дзвінки, адже таким чином шахраї змогли заблокувати її SIM-картку і виготовити дублікат. А після цього за допомогою Інтернет-банкінгу обчистили банківський рахунок.

«Замість 3 205, 48 гривень залишилася 1,48 гривень і все. Я прийшла у «Приватбанк» і запитала, що це за таке збереження людських коштів. Там мені відповіли, щоб я зателефонувала за номером «37-00». Я ніколи нікому не давала свою банківську картку і не говорила PIN-код», - каже жінка.

Неля написала заяву до поліції. Правоохоронцям вдалося з'ясувати, що гроші з її картки зняли в Києві, і є навіть фото шахрая.

«Слідчі працюють. І відповідні служби також оперативно працюють в даному напрямку, розшукують та встановлюють коло осіб, причетних до даної події», - говорить речниця Святошинського управління поліції Тетяна Малишева.

«Надзвичайні новини» цілих три тижні чекали пояснень від банку та мобільного оператора, які фігурують у цій справі, однак схоже, що до жінки нікому немає діла. Тим більше, такі злочини фіксують ледь не щодня. За даними МВС, лише за минулий рік із банківських карток українців шахраї викрали майже 500 мільйонів гривень.

У випадку з Нелею аферисти використали один із найпопулярніших методів – соціальну інженерію, тобто, коли зловмисники телефонують і вдають із себе родичів або банківських працівників.

Щоб не потрапити на гачок аферистів, експерти дають кілька універсальних порад:

- нікому не повідомляйте PIN-код і номер своїх банківських карток;

- підключіть смс-банкінг і відстежуйте всі свої операції;

- установіть ліміт на картковому рахунку;

- під час розрахунків в Інтернеті користуйтеся тільки перевіреними сайтами.

«Якщо вам телефонують з банку і пропонують перевірити дані, одразу кладіть слухавку, перетелефонуйте і запитайте у справді вашого банку, чи є потреба у перевірці якоїсь інформації. Якшо є смс-повідомлення або на електронну пошту вам прийшов лист із пропозицією купити за 2 гривні айфони – 100 000%, що це буде шахрайство», - каже директор української міжбанківської асоціації членів платіжних систем «ЄМА» Олександр Карпов.

У випадку, якщо ви все-таки стали жертвою шахраїв, експерт радить якомога швидше звертатися до самого банку.

«Всі операції, які були здійснені шахраями до моменту, коли ви звернулися до банку - це ваша відповідальність. І чим скоріше ви звернетеся до банку, тим менше втрат, фактично, ви можете понести», - пояснює Карпов.

Неля крім звернень до правоохоронних органів збирає навколо себе інших постраждалих, чиї кошти привласнили аферисти. Жінка переконана: так у них більше шансів відновити справедливість. Від послуг банку, з картки якого так легко шахраї зняли гроші, жінка відмовилася.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення