Отоакустична емісія, особливості діагностики

Отоакустична емісія - це акустична відповідь, що становить собою результат роботи слухового рецептора, яку можна оцінити як нормальну. Визначається він шляхом вимірювання функції волоскових клітин, розташованих у внутрішньому вусі пацієнта.

Отоакустична емісія, особливості діагностики

Дана відповідь становить створене равликом коливання звуку, яке під час проведення тесту реєструється особливим високочутливим мікрофоном, встановленим у вусі пацієнта. Вироблені коливання при цьому представляють наслідок особливих процесів, що протікають у зовнішніх волоскових клітинах. Якраз їх активність, що у процесі стає сильніше, а потім переходить до базилярної мембрани, стає причиною виникнення назад спрямованих біжучих хвиль. Коли останні доходять до підножної пластинки стремінця, вони стають причиною коливань різних елементів слухового проходу, у тому числі барабанної перетинки.

Особливості діагностики та її переваги

Подібне тестування використовується в діагностиці слуху, починаючи з народження й до зрілого віку. Проводиться воно наступним чином – в слуховий прохід пацієнта встановлюється спеціальний вушний вкладиш, що містить модуль, який відтворює серію тональних сигналів або клацань. Дослідження проводиться в спеціальній ізольованій від звуків камері, в повній тиші, протягом 30 хвилин. По завершенні тестування результати обробляються компетентним аудіологом.

Говорячи про переваги ОАЕ, варто відзначити наступні особливості:

  • акустична емісія є одним з найбільш безпечних видів діагностики;
  • цей тип дослідження дає максимально точні результати і відрізняється об'єктивністю. Він не є інвазивним, а також абсолютно безболісний;
  • отоакустична емісія не вимагає ніякої додаткової підготовки;
  • дозволяє виявити приглухуватість навіть на ранній стадії розвитку;
  • даний тип діагностики дозволяє провести обстеження дітей молодшого віку.

Сучасні аудіологи виділяють 2 види емісій. Це спонтанна, яка реєструється без звукового стимулу в зовнішньому слуховому проході пацієнта, та викликана, яка реєструється внаслідок наявності такого подразника. ОАЕ ефективна й безпечна діагностика, що дозволяє виявити найменші патології слуху. Крім цього, дане діагностичне дослідження безболісно й ефективно виявляє проблеми зі слухом у новонароджених дітей, внаслідок чого воно є одним з найбільш використовуваних в клінічній практиці по всьому світу.

Фахівці центру слуху «Беттертон» в Києві пропонують широкий спектр ЛОР-послуг, в тому числі і проведення ОАЕ-тестів. Записатися на прийом можна зателефонувавши за телефонами: (044) 222-88-07, (066) 447-27-47, (096) 634-48-48, або на сайті Беттертон.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення