Отруєння Навального. Що важливо знати

 РБК

Опозиціонер Олексій Навальний​, який знаходиться в омської лікарні, впав у кому. Його соратники вважають, що політика отруїли. Лікарі називають отруєння однією з версій.

Отруєння Навального. Що важливо знати
Що відомо на 21 серпня.

Навальний як і раніше залишається без свідомості, він підключений до апарату штучної вентиляції легенів. Про це розповів головлікар

Лікар також пояснив, що «стан за ніч трохи покращилося, але все одно чіткої стабільності ми домогтися поки не можемо».

Літак для евакуації Олексія Навального в Німеччину приземлився в Омську, але консиліум лікарів визнав політика нетранспортабельним і відмовився дозволити його перевезення.

Директор ФБК Іван Жданов розповів, що в його присутності співробітниця транспортної поліції розповіла головлікарю про виявлення небезпечної речовини, що становить небезпеку не тільки для Навального, але і для оточуючих, так що лікарі повинні використовувати захисні костюми. Назвати речовину в поліції відмовилися з посиланням на таємницю слідства.

Прес-секретар ФБК Кіра Ярмиш назвала відмову в транспортуванні смертельно небезпечним для Навального і повідомила про звернення до ЄСПЛ з заявою про прийняття термінових заходів.

«Вимагаємо заборонити владі РФ перешкоджати транспортуванню Навального до медичного закладу. Затягування перевезення може призвести до заподіяння непоправної шкоди життю та здоров'ю», - заявила вона.

Головний лікар омської лікарні швидкої допомоги №1 Олександр Мураховський заявив, що результати нових аналізів і діагноз будуть готові протягом двох діб. За його словами, в консультаціях із закордонними фахівцями немає необхідності, оскільки медики, які опікуються здоров'ям Навального, нічим не гірше німецьких лікарів з клініки «Шаріте».

Що трапилося

Вранці 20 серпня під час перельоту з Томська в Москву засновнику Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексію Навальному стало погано в літаку. За словами його прес-секретаря Кіри Ярмиш, політик після зльоту сказав, що погано себе почуває, і попросив серветку, у нього був піт.

«Попросив з ним поговорити, йому хочеться сконцентруватися на звуці голосу <...> Відійшов у туалет, після цього втратив свідомість», - розповіла РБК Ярмиш. Один з пасажирів опублікував відео, на якому чути стогін Навального, який знаходився в хвості літака.

Літак здійснив екстрену посадку в Омську. Навального госпіталізували в лікарню швидкої медичної допомоги № 1, до відділення токсікореанімаціі. Політик впав у кому. Лікарі оцінюють стан Навального як важкий, його підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Заступник головного лікаря омської лікарні швидкої допомоги, де перебуває Навальний, Анатолій Калініченко, повідомив, що стан політика вдалося стабілізувати, але лікарі все ще займаються порятунком його життя.

До рейсу Навальний, за словами Ярмиш, пив тільки чорний чай у «Віденській кав'ярні» в аеропорту Томська.

«На даний момент кав'ярня закрита», - повідомив представник кав'ярні.

У відділення лікарні, де перебуває Навальний, приїхала поліція, яку викликала Ярмиш, і співробітники Слідчого комітету РФ. За словами журналістів, в лікарню також приїхали співробітники ФСБ.

Дружину опозиціонера Юлію до чоловіка спочатку не пропускали, але після зустрічі з головним лікарем допустили в палату.

Telegram-канал Baza без зазначення джерел повідомив, що у Навального діагностували «токсичний вплив переважно синаптического рівня» і що у політика розвинувся набряк мозку.

У прес-службі МОЗ Омської області спростували цю інформацію.

«Ми не підтверджуємо набряк мозку у Олексія Навального», - повідомили в прес-службі відомства.

За даними «Тайга.інфо», Навальний кілька днів провів в регіонах Сибіру, де «міг збирати матеріал для нового розслідування про депутатів «Єдиної Росії». Ярмиш відмовилася називати мету поїздки до Новосибірська, назвавши її «секретною», але розповіла про стеження в Новосибірську.

Версії події

Результатів аналізів політика поки немає, повідомила його прес-секретар. Ярмиш та інші соратники Навального заявили, що його отруїли і що отруєння пов'язано з його політичною діяльністю.

«Ухильна реакція лікарів тільки підтверджує, що це отруєння. Ще дві години тому вони були готові поділитися будь-якою інформацією, а тепер явно тягнуть час і не говорять, що їм відомо», - написала Ярмиш.

«Отруєння розглядається в якості однієї з версій, ми не можемо стверджувати, що це було саме отруєння. Працюють фахівці всіх профілів, щоб встановити діагноз, з'ясувати, що з ним. Взяті всі аналізи, проведені всі обстеження», - повідомили в прес-службі МОЗ Омської області.

«Інтерфакс» з посиланням на джерело повідомило, що, за попередніми даними, Навального могли отруїти невстановленим псіходіcлептіком (галюциногеном) - психоактивною речовиною.

Лікар політика, представник «Альянсу лікарів» Анастасія Васильєва повідомила, що поки не може надати попередніх висновків про стан політика.

«Зараз він у комі на ШВЛ. Поговорити з лікарем мені не дають, але в Олексія ніколи не було ні на що алергії. Якщо є зрачковая реакція, то це вже добре, зазвичай при отруєнні бутиратом є мідріаз (розширення зіниць), я намагаюся через Кіру Ярмиш дізнаватися по крупицях подробиці, але, очевидно, що на підставі такої інформації висновків робити не можна», - уточнила лікар.

Що сталося рік тому

Влітку минулого року Навального госпіталізували в 64-у міську лікарню з ізолятора тимчасового утримання, де він відбував адміністративний арешт за заклик до участі в неузгодженій акції. У нього була «гостра алергічна реакція, сильний набряк обличчя і почервоніння шкірних покривів», - повідомляла Ярмиш.Навальний тоді пов'язував свій стан з гострою алергічною реакцією, але не виключав, що це могла бути спроба отруєння. Лікарі не знайшли в його організмі отруйних речовин.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення