Падіння й порятунок: як живуть секс-працівниці на сході України

 Канал 24

Наркотики, брак грошей, свавілля конфлікту – все впливає на незахищені верстви суспільства. Ми дізналися, що робиться для профілактики та стримування поширення таких хвороб, як ВІЛ, гепатит та туберкульоз в Донецькій області.

Падіння й порятунок: як живуть секс-працівниці на сході України

200 гривень й гроші на бензин.

Міжнародний благодійний фонд "Альянс громадського здоров'я" організував для журналістів спілкування з працівниками медичних закладів, представниками громадських організацій, секс-працівницями та з наркозалежними людьми, щоб розповісти з якими проблемами стикаються ці люди в окупації, і на підконтрольних уряду України територіях.

Секс-працівниця Оксана зі Слов’янська розповіла, що почала надавати секс-послуги, коли їй було 17 років. Зараз їй 42.

Наркотики вживав і її рідний брат, який дав спробувати їх, коли дівчині виповнилося 16 років.

За її словами, продавати з дому у 90-х було нічого, адже всі жили бідно. Тому, дівчина почала надавати секс-послуги, щоб купити за них наркотичні засоби. На сьогодні жінка вже сім разів лікувалася у реабілітаційних центрах Слов’янська та стала пацієнткою програми замісної підтримувальної терапії.

Коли наркотики треба було діставати, тоді приходилося. Зараз я на програмі, лікуюся від онкології. У молодості були й випадки зґвалтування, погрожували навіть зброєю. Але я знала, що мене вдома чекає мама і донька і я не мала права, щоб зі мною щось трапилося,– каже Оксана.

І пригадує: "Одного разу їздила у реабілітаційний центр в Карпати. Пробула там і повернулася. Це я зараз розумію вже, що треба було раніше їхати з рідного міста. У своєму важко, всіх знаєш, багато знайомих. У чужому місті проходиш реабілітацію, потім в тебе змінюється мислення".

Жінка розповіла, що у Слов’янську є близько 15 секс-працівниць. Серед них – неповнолітні сестри, яким по 12-13 років. За словами Оксани, до 2014 року для того, щоб їх не забирали працівники міліції, їм платили по 200-300 гривень або давали гроші на бензин.

Керівниця проєкту ГО "Наша допомога" Любов Хріпкова розповіла, що вже 17 років організація працює по зниженню загрози поширення хвороб у Донецькій області. Мобільна амбулаторія працює від “Альянсу громадського здоров’я” по чітких маршрутах. Зокрема, проєкт охоплює весь північний регіон області та надає послуги секс-працівникам та наркозалежним людям.

Якщо ви не можете кинути свої шкідливі звички, то ви повинні чітко знати, що треба робити, щоб вберегти себе від інфекцій. Вся наша діяльність направлена на профілактику зниження загрози ВІЛ, туберкульозу та гепатиту, – розповіла Хріпкова.

"Ми орієнтовані на інформаційно-просвітницьку роботу, тестуємо наших пацієнтів на ВІЛ. Також для зниження передачі інфекцій ін’єкційним шляхом ми роздаємо нашим наркозалежним пацієнтам шприци для обміну. Крім того, забезпечуємо секс-працівників засобами контрацепції", – пояснила вона.

За її словами, клієнти проєкту роблять тестування на інфекції кожні пів року. Якщо інфекція виявляється, то цих людей переадресовують до партнерської обласної організації, де їм роблять діагностику та починають лікувати.

Наші клієнти вже знають, коли ця амбулаторія приїде. Надалі, по графіку вони підходять та проводять комунікацію з соцпрацівниками. Всі ці послуги – безплатні. Також наша організація координує діяльність ЗПТ у Донецькій області. На тимчасово окупованій території організація не працює,– додала експертка.

Інші секс-працівниці розповіли, що були наркозалежними та проходили лікування у реабілітаційних центрах. На сьогодні, серед них – одна, яка досі вживає наркотичні речовини, інші – на замісній підтримувальній терапії.

Жінки розповіли, що мали неодноразові випадки насильства. Одна з них показує синяк на лівому боці. Каже, що чоловік "зробив справу" й вирішив не платити гроші.

Як працює поліція?

За 2020 рік патрульна поліція Краматорська та Слов'янська виявила 82 факти розповсюдження ймовірних наркотичних речовин. За перше півріччя 2021 року – 38 фактів.

За словами Наталії Бокової, очільниці відділення зв'язків з громадскісю батальйону патрульної поліції у Краматорську та Слов'янську, на лінію 102 майже щодня заходять повідомлення щодо виявлення осіб, які можуть розповсюджувати наркотичні речовини. Після цього екіпаж поліцейських, який отримав цей виклик, виїжджає на місце й спілкується з громадянами на яких вказав заявник.

Ми можемо поспілкуватися, подивитися, чи має чи ні ця людина ознаки наркотичного чи алкогольного сп'яніння та провести поверхневу перевірку згідно з ЗУ "Про Нацполіцію".

Якщо наркотичні речовини знайдені, то ми викликаємо слідчо-оперативну групу, яка фіксує цю подію та займається цією подією,– розповіла Бокова.

За матеріалами "Канал 24".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення