Палають будинки та авто: масові протести охопили США та Європу (фото, відео)

​Напружені протести охопили найбільші міста США, від Нью-Йорка до Лос-Анджелеса. Люди протестують проти насильства щодо чорношкірого населення з боку поліцейських, а зокрема, після смерті Джорджа Флойда у Міннеаполісі. Також Лондон та Берлін приєдналися до масових протестів в США. Люди вийшли на мітинг проти расизму і поліцейського насильства.

Палають будинки та авто: масові протести охопили США та Європу (фото, відео)

В деяких містах США протести були мирними, однак у деяких – руйнівними. Правоохоронці не справляються з масовими заворушеннями.

Поліцейські навіть почали приєднуватися до вуличних протестів. Силовики проявляють солідарність з тими, хто протестує мирно, без погромів.

Шериф округу Дженесі (штат Мічиган) Кріс Суонсон зняв захисне спорядження і приєднався до мирного протесту. Він зазначив, що засуджує колег, які затримували Флойда, і запитав, що може зробити для протестувальників. У відповідь йому запропонували пройтися разом з мітингувальниками вулицями, Суонсон погодився і взяв участь в марші.

Шеф поліції Камден в Нью-Джерсі також встав на чолі маршу і ніс плакат "Разом із солідарності", а його колега з міста Фарго приєднався до протестуючих з плакатом "Ми всі - одна раса. Людська раса".

Як відреагував Трамп на протести в США

Президент США Дональд Трамп назвав загибель Флойда жахливою. Він розповів, що говорив з родиною загиблого, назвавши їх "чудовими людьми".

Він також закликав Міністерство юстиції прискорити розслідування смерті Флойда.

"Сім’я Джорджа має право на справедливість, а люди Міннесоти мають право жити в безпеці", – сказав Трамп.

В Європі спалахнули протести проти расизму

У зв'язку із вбивством Джорджа Флойда у країнах Європи спалахнули протести, спрямовані на підтримку американських супротивників расизму, що нині бунтують.

В неділю тисячі людей зібралися на Трафальгарській площі в центрі Лондона, щоб підтримати американських демонстрантів. Мітингувальники попрямували до посольства США, скандуючи антирасистські гасла.

Громадяни у Данії також зібралися в неділю біля посольства США. Учасники акції несли плакати з написами "Досить вбивати чорношкірих".

Також біля посольства США у Берліні пройшла акція протесту під девізом "Правосуддя для Джорджа Флойда".

В неділю ще кілька сотень людей вийшли на вулиці в столичному районі Кройцберг з плакатами "Мовчання - це насильство", "Притягнути до відповідальності поліцейських".

Що викликало протести в США

46-річний Джордж Флойд помер у понеділок, 25 травня, після затримання поліцією. Правоохоронці отримали повідомлення на екстрений номер 911 про використання Флойдом підроблених грошей і приїхали затримати його.

За даними поліції, Флойд на час затримання перебував біля своєї машини. Офіцери наказали йому відійти від авто і заявили, що він чинив опір, через що на нього вдягнули наручники.

Протести почались після того, як у мережі опублікували відео затримання чоловіка.

На відео видно, як Флойд лежить на землі, до якої його колінами притискають поліцейські. Один з них тиснув коліном на шию Флойда, який голосно та неодноразово говорив, що не може дихати. Утім, поліцейський не припинив притискати чоловіка до землі, поки Флойд не замовкнув та не знепритомнів. Згодом Флойд помер у лікарні.

Четверо поліцейських звільнені зі служби. Головний підозрюваний затриманий, йому пред'явлено звинувачення у вбивстві з необережності, а щодо трьох інших осіб слідчі дії тривають.

Масові протести переросли в "насильство"

У місті Міннеаполіс штату Міннесота у ніч з 28 на 29 травня протестувальники розгромили та спалили відділок поліції. Протестувальники блокували вулиці та вигукували "Життя чорних має значення".

Протести охопили 25 міст США. Зокрема, протести пройшли у Вашингтоні та Нью-Йорку.

Також протестували в 6 містах штату Каліфорнія, в тому числі Лос-Анжелесі і Сан-Франциско.

Крім того, акції пройшли в штатах Колорадо, Джорджія, Іллінойс, Айова, Індіана, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Мічиган, Міннесота (Міннеаполіс), Невада, Північна Кароліна, Огайо, Техас, Вірджинія.

У Детройті в ході протестів застрелили 19-річного хлопця. Поліція повідомила, що постріл у натовп протестуючих був проведений невідомою людиною з сірого Dodge Durango, жертва пізніше померла в лікарні.

У Лас-Вегасі пройшли арешти після того, як протестуючі захопили частину легендарної смуги Лас-Вегас-Стріп (освітлена неоновими вогнями ділянка бульвару Лас-Вегас з елітними казино-готелями).

Протестувальники в Атланті, штат Джорджія, підпалили поліцейську машину і пройшли маршем до штаб-квартири CNN і кидали різні предмети у будівлю. Співробітники поліції сформували барикаду, щоб завадити протестувальникам зайти всередину.

Близько 500 військовослужбовців Національної гвардії дислоковані в Міннеаполісі, де силовики застосували сльозогінний газ, намагаючись зупинити подальші заворушення після чотирьох днів підпалів і грабежів.

У Вашингтон ввели війська

Сотні людей зібралися у Вашингтоні біля Білого дому, який в п'ятницю на короткий час заблокували. Вони вимагали справедливості в зв'язку зі смертю 46-річного Флойда.

Після чого у Вашингтоні і окрузі Колумбія на тлі заворушень була введена комендантська година і задіяна Нацгвардія (резерв Армії США).

Комендантська година діятиме до шести ранку першого червня (13:00 за Києвом - ред).

Крім того, за даними видання The New York Times співробітники Секретної служби США увечері 29 травня забирали американського президента Дональда Трампа в підземний бункер через протести поблизу Білого дому. ЗМІ повідомляють, що Трамп провів в бункері близько години. Як з'ясувалося, в ході демонстрацій біля президентської резиденції постраждали більше 60 офіцерів і спецагентів Секретної служби.

Хто такий Джордж Флойд

Флойд переїхав до Міннеаполісу з рідного Х'юстона кілька років тому, сподіваючись знайти роботу і почати нове життя. Як пише місцеве видання AJC, Флойд працював охоронцем у ресторані, проте втратив роботу, коли губернатор видав наказ про перебування вдома у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Флойд виріс у Третьому відділенні Х'юстона, одному зі здебільшого чорних мікрорайонів міста. В юності грав у баскетбол та був зірковим гравцем середньої школи у грі чемпіонату держави 1992 року.

Флойд заслужив прізвисько "ніжний гігант".

У 2007 році Флойд був звинувачений у збройному пограбуванні під час домашнього вторгнення в Х'юстоні. У 2009 році був засуджений до 5 років ув'язнення в межах угоди про визнання провини, згідно з документами суду.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення