Пекло під Вінницею: хто насправді підірвав склади, та останні подробиці (фото, відео)

Люди кидали будинки, тікаючи в домашньому одязі. Загалом домівки полишили понад 30 тисяч людей. Для України це черговий удар по обороноздатності та доказ, що забезпечити безпеку запасів боєприпасів не виходить. Хоча цьогоріч пішло понад 300 мільйонів гривень на численні комісії, інспекції, перевірки, звіти тощо.

Пекло під Вінницею: хто насправді підірвав склади, та останні подробиці (фото, відео)

В ніч на 27 вересня на одному з найбільших складів боєприпасів Збройних сил України виникла пожежа з подальшою детонацією боєприпасів. Це сталося в 20 кілометрах від Вінниці – у Калинівці. За два роки це вже четвертий склад, який вибухає.

Склад в Калинівці має загальну площу понад 1000 гектарів і забитий боєприпасами різних типів. 1 тисяча гектарів – це приблизно на 10% менше за розмір підірваного арсеналу в Балаклії Харківської області. Як повідомив журналіст Юрій Бутусов, сховище відкрите, норми завантаження складу перевищені в кілька разів.

«Близько 22:00 в підрозділи ДСНС надійшла інформація про вибухи боєприпасів на військових складах Міністерства оборони України, розташованих поблизу смт Калинівка Вінницької області. На гасіння пожежі від військової частини залучено два пожежних танки. До місця події направлені підрозділи ДСНС. На місці події формується зведений загін», - повідомили перші подробиці у МВС України на своїй сторінці у Facebook.

За інформацією Генштабу, у половині охоплених вогнем сховищ боєприпаси відсутні, сама ж площа займання складає близько 10 відсотків від загальної площі арсеналу.

Як повідомив місцевий сайт 0432.ua, на арсеналі в Калинівці зберігається 188 тисяч тонн боєприпасів (10 тисяч умовних вагонів) на площі 60 гектарів. Зазначається, що серед них ракети системи залпового вогню «Смерч», «Ураган» і «Град».

Вибухи були дуже потужними, і їх було чути аж у Вінниці. Як розповідають очевидці, вночі вибухи були наче феєрверк – щосекунди, або ж навіть кілька в секунду. Зранку інтенсивність вибухів значно знизилась – їх було вже по кілька штук в хвилину, адже основна частина боєприпасів вже вибухнула і вигоріла.

Близько 10 години ранку у Генштабі повідомили, що сапери приступили до розчищення території складів та навколо них.

«Вже найближчим часом групи саперів розпочнуть перевірку населених пунктів, з яких проводилося відселення мешканців, на наявність вибухонебезпечних предметів. Рішення про повернення громадян до їхніх домівок буде прийнято негайно після завершення перевірки», - пообіцяли у Генштабі. Також вони спростували інформацію про наявність хімічної зброї на складах озброєння ЗСУ.

Втеча людей і допомога волонтерів

Станом на зараз, розповідають вінничани, лишився легкий запах гару. У Вінниці все спокійно, а от мешканців Калинівки і прилеглих сіл майже повністю евакуювали. Загалом було організовано 4 пункти збори для евакуації жителів Калинівки, Сальника і Павлівки, Мізяків. Станом на 06.00 середи із зони ураження рятувальники евакуювали понад 30 тисяч людей. Допомагали й волонтери, адже район щільно забудований, і багато хто залишився на самоті. Волонтери вивозили, надавали нічліг, привозили їжу і воду вночі і вранці.

За дуже короткий час після початку вибухів, траса, яка вела з Вінниччини до Києва, була вся заповнена автомобілями з людьми, які тікали. Натомість в'їзди у Калинівку були перекриті поліцейськими разом із нацгвардійцями.

Люди, які тікали, були одягнені у домашній одяг і брали із собою лише найнеобхідніше. Близько 3 тисяч поліцейських з Вінницької, Житомирської, Хмельницької, Київської та Чернівецької областей забезпечували безпеку людей. Ті, хто не мав можливості поїхати, заховалися в бункерах Другої світової війни. Перший заступник голови Нацполиции В'ячеслав Аброськін встиг запевнити, що правоохоронці забезпечують збереження залишеного людьми майна від мародерів.

Внаслідок вибухів снаряди потрапили у 4 будинки, виникло загоряння та часткове руйнування будівель. Загиблих немає, але госпіталізовано двох постраждалих. Вночі головний лікар вінницької районної лікарні Олександр Кривов'яз повідомив, що в медзакладі перебувають дві жінки із травмами від вибухів, а також до 200 просто евакуйованих людей з Медведки та Лаврівки. Сім'ї з дітьми помістили в дитяче відділення.

Перекриті дороги, залізниця, повітряний простір і навіть газ

Рішенням «Украероцентру» закрито повітряний простір в радіусі 50 км від зони спалаху військового складу, від поверхні до необмеженої висоти. Обмеження авіаперельотів над Калинівкою збережеться ще мінімум добу.

Фото з Facebook Сергія Місюри

У свою чергу «Укрзалізниця» змінила маршрути 47 пасажирських потягів (їх перелік вказаний за цим посиланням – на офіційному сайті «УЗ»). Затримка потягів в дорозі становить від 5 до 8 годин. Крім того, евакуйовані працівники 6 залізничних станцій: Сосонка, Варшиця, Калинівка-1, Калинівка-2, Гулівці, Холонівськ, а також персонал роз’їзду Сальницький. Через вибухи повністю закрили для руху поїздів залізничний перегін Сосонка-Калинівка.

За повідомленням заступника міністра інфраструктури Юрія Лавренюка, також було закрито рух для всіх видів транспорту на автодорозі державного значення М-21 Житомир – Могилів-Подільський.

Через вибухи у Калинівці 16 населених пунктів у Калинівському та Вінницькому районі залишились без газу. Як пояснили у ПАТ «Вінницягаз», вони оперативно припинило газопостачання для 15 тисяч споживачів, щоб уникнути аварійних ситуацій на газопроводах.

Вибухи у Калинівці: диверсія та контрдиверсійна операція

Речниця СБУ Олена Гітлянська зранку проінформувала, що військова прокуратура кваліфікувала пожежу та вибухи на складі з боєприпасами поблизу Калинівки як диверсію.

За даними співробітника Головного управління розвитку і супроводу матеріального забезпечення ЗСУ Сергія Місюри, напередодні вибухів на Вінниччині затримали кілька диверсійних груп. За його ж словами, основна частина потрібних ВСУ снарядів знаходиться в підземних бункерах, тому не постраждала.

За словами радника президента Юрія Бірюкова, боєць із одного з постів встиг доповісти про дивний звук: за кілька секунд почалися розриви на відкритому майданчику. Тому не виключено, що диверсія на складі боєприпасів біля Калинівки Вінницької області могла бути влаштована з використанням безпілотного літального апарату.

Ще до офіційних повідомлень журналіст Юрій Бутусов зазначив, напередодні пожежі на складі боєприпасів в Калинівці СБУ, ЗСУ та МВС проводили у Вінницькій області контрдиверсійну операцію. Щоб уникнути паніки і чуток, вона проводилася під виглядом «антитерористичних навчань».

«26-27 вересня на території Вінницької області здійснювався пошук диверсантів під керівництвом Антитерористичного центру СБУ. Інформація про навчання була опублікована СБУ за вісім годин до вибуху. Про можливість диверсій з боку російських спецслужб оперативна інформація надходила. Однак мета диверсії не була точно встановлена», - написав журналіст на своїй сторінці в Facebook у ніч на середу, 27 вересня.

У свою чергу журналіст Сергій Руденко звертає увагу на іншу проблему - диверсантів, які мають в Україні владні повноваження:

«Вибухи у Калинівці - трагедія під час війни. Важливо, щоб диверсанти - внутрішні чи зовнішні, відповіли за це. Зовнішні диверсанти - відомі. Із внутрішніми - складніше. І це - проблема. Бо війна списує не все».

Під Калинівку приїхали Грицак, Муженко, Фацевич

По тривозі були підняті працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей. Координував діяльність усіх підрозділів поліції заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич. Разом з ним до Вінницької області відбули працівники апарату Нацполіції.

На місці працюють усі екстрені служби області, військові, допомагають волонтери. Також до області прибули 100 піротехніків з інших регіонів.

На місце подій у Калинівці виїхав голова Генштабу Віктор Муженко разом з групою офіцерів, а також голова СБУ Василь Грицак із групою співробітників центрального апарату відомства.

Що сказали Порошенко та Гройсман про вибухи під Вінницею

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що зараз відпрацьовуються різні версії причин пожежі в Калинівці, але ймовірно, мова йде про зовнішні фактори.

Тим часом президент Петро Порошенко скликав військовий кабінет.

«Прийняв рішення скликати військовий кабінет за участі прем'єр-міністра, секретаря РНБО, міністра оборони, начальника Генштабу, голови СБУ, а також керівництва Нацполіції, Нацгвардії та Служби надзвичайних ситуацій одразу після їх повернення з Вінниці», - йдеться в повідомленні голови держави на його сторінці в Facebook. Він також відзначив ефективні дії центральної та місцевої влади під час евакуації населення, і подякував волонтерам, які допомагають рятувати людей.

Як стало відомо на засіданні уряду в середу, Кабінет міністрів виділив 100 мільйонів гривень із резервного фонду на ліквідацію наслідків вибухів у Калинівці. Крім цих коштів прем'єр пообіцяв виділити додаткові кошти, «якщо будуть потрібні».

Російський слід, чи американцям не варто давати Україні зброю?

Збіг? Вибух на складі боєприпасів під Вінницею – рідним містом Петра Порошенко – стався саме в день народження президента. В думці, що це «подарунок від Путіна», єдині радник міністра МВС Зорян Шкіряк, екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі, та багато політологів.

«Дуже цинічний подарунок від Путіна на день народження Порошенко – вибухи у Вінниці. Цим він говорить американцям: не варто давати Україні зброю, вони не зможуть його забезпечити. Питання тільки в тому, чому ми дозволяємо йому робити такі «подарунки», - написав Саакашвілі у своєму Facebook.

У свою чергу головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов не сумнівається в тому, що арсенал у Калинівці знищений противником. Збігів бути не може, вважає він, тому що непрямі чинники дозволяють однозначно стверджувати про російську диверсію як основну версію катастрофи:

«Калинівка – це четвертий склад боєприпасів, підірваний в Україні за останні два роки війни. Всі вибухи відбувалися не в спекотну пору року, з високо пожежонебезпекою, а в холодну. Ніяких повідомлень про пожежу до моменту вибуху не надходило, місцеві жителі не чули жодних сирен. Про можливість здійснення диверсії на території Вінницької області саме в цей день було відомо Службі безпеки, і влада здійснила масштабний пошук диверсантів. Цей день – день народження президента Петра Порошенка, і диверсія в його рідній Вінницькій області не може бути збігом».

Бутусов резюмує , що це тяжкий удар по обороноздатності України, який вимагає надзвичайних заходів і рішень. «На жаль, забезпечити безпеку наших запасів боєприпасів не виходить, незважаючи на виділені в цьому році понад 300 мільйонів гривень, численні комісії, інспекції, перевірки і звіти», - резюмує він.

Бутусов підкреслює, що це був другий у країні за значенням склад боєприпасів після Балаклеї. «Тобто вже можна передбачити, коли і де рвоне наступного разу. Адже програма розосередження боєприпасів системно провалюється. Ворог продовжує планомірно завдавати ударів по військовій інфраструктурі України», - попереджає він.

За матеріалами: Facebook, Цензор.НЕТ, УНІАН

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення