Перший із Небесної сотні: річниця смерті Сергія Нігояна

 Обозреватель

​Три роки тому, 22 січня, загинув перший герой Майдану – двадцятирічний Сергій Нігоян. Його вбивство потрясло країну. Тоді ще ніхто не міг передбачити Небесну Сотню і вже тим більше тисячі загиблих в зоні АТО. До того ж Сергій був дуже привабливим хлопцем, якого запам'ятали багато учасників Майдану. Його загибель здавалася особливо несправедливістю. До річниці загибелі Сергія Нігояна журналісти зібрали найбільш важливі факти про нього.

Перший із Небесної сотні: річниця смерті Сергія Нігояна

Біографія

Сергій Нігоян народився 2 серпня 1993 року в селі Березноватовка Дніпропетровської області, у вірменській сім'ї. Батьки Сергія переїхали в Україну з прикордонного з Азербайджаном села Навур, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. В селі поважали цю сім'ю і самого Сергія – небагатослівного, не по роках серйозного хлопця.

У 2011 році Нігоян вступив до Дніпродзержинського коледжу фізичного виховання, але був відрахований після другого курсу. Займався карате, в 2012 році посів третє місце на чемпіонаті Дніпродзержинська. Після відрахування Сергій підробляв випадковими заробітками (зокрема, продавав шаурму під час пляжого сезону в Криму в 2013 році). Потім повернувся в рідне село, але в грудні, дізнавшись про побиття студентів на Євромайдані, поїхав у Київ.

Перші дні на Майдані

7 грудня односелець підвіз Сергія в Дніпропетровськ. Хлопець шукав, де у Дніпропетровську збираються люди, щоб підтримати Євромайдан, але не знайшов і самостійно вирушив поїздом до Києва. Батькам подзвонив вже з Майдану. Батьки були в паніці, просили Сергія повернутися, не піддавати своє життя небезпеці. Він відповів, що це його обов'язок перед власною совістю. І ще не раз в розмовах з різними людьми, в тому числі журналістами, Нігоян пояснював, що має бути "в перших рядах" і стояти "до останнього", до перемоги.

Художник Борис Єгіазарян, учасник Майдану, згадував про розмову із Сергієм: "Якщо ми самі не будемо боротися за свої права, хіба хтось зробить це за нас? Може, я і наївний, але я вважаю, що зло не має перемагати. А Бог все бачить. Тому рано чи пізно переможе добро", - говорив Нигоян.Сергій жив у наметах разом з протестувальниками з Львівської та Івано-Франківської областей, а також у Будинку профспілок.

На Майдані Нігояна добре знали – він постійно чергував біля Лядських воріт. Гарного чорнявого хлопця з вірменським прапором всі запам'ятали, його часто знімали і фотографували репортери.

В одному із збережених відео видно, як Сергій ніяковіє від уваги преси, говорити про себе не хоче. Але з юнацьким ентузіазмом і щирим переконанням говорить про те, що має бути на Майдані, тому що це його країна, його майбутнє:

Він ніколи не скаржився і нічого не просив. "Якщо комусь потрібна допомога, він тут як тут, - згадували товариші Нігояна після його смерті. - Якщо когось треба було підмінити, Сергій завжди був готовий".

Нігоян був неговірким, але дуже ввічливим і доброзичливим. Одна з дівчат-волонтерів, яка принесла йому чай, щоб зігрітися, згадувала, що в подяку Сергій поцілував їй руку.

Любов до Шевченка

Сергій любив українську мову, українські вірші, постійно цитував Шевченка та одного разу прочитав на камеру уривок з поеми "Кавказ".

"Сергій мріяв стати артистом. Після того, як ми записали сюжет, я зателефонував Володимиру Петренко, режисеру, керівнику театру "Віримо", що в Дніпропетровську. Володя сказав, що Сергій може підійти до нього в Дніпропетровську. У Сергія були всі шанси вступити в театральний коледж", – розповідав режисер Сергій Проскурня, отснявший сюжет із Сергієм на Майдані.

Після його загибелі відомий київський композитор Валентин Сильвестров присвятив пам'яті Нігояна два музичні твори на слова Шевченка - "....І вам слава, сині гори" і "Зі святими упокій...".

Ніякого радикалізму

Сергій був глибоко віруючою людиною. В кишені носив листок паперу з молитвою "Отче наш" на вірменській мові – хотів вставити її в рамку і повісити над постом, який охороняє. Він не раз говорив друзям, що протестувальники обов'язково доб'ються свого, але треба зробити це мирно і не допустити кровопролиття.

Обставини загибелі

Сергій Нігоян загинув вночі 22 січня 2014 року від поранення свинцевої мисливської картеччю під час побоїща на Грушевського. Смерть була зафіксована близько 6:30 ранку. Це сталося в той момент, коли в бік мітингуючих в черговий раз полетіли шумові гранати.Люди, що знаходилися поруч, стверджували, що в нього стріляли звідкись зверху – можливо, снайпери. Були версії, що смертельну кулю в Нигояна випустили з даху Європейського дому або з останнього поверху багатоповерхівки на Грушевського.Багато активістів визнали, що саме Нігояна вбили не випадково: ті, хто обирали жертву, розуміли, що його фото є в багатьох редакціях, і його смерть буде мати широкий резонанс.

Сергія поховали в рідному селі Березноватовка.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення