"Питають, де підпис?". З'явилася нова схема крадіжки грошей з банківських карток українців

 Страна

Шахраї почали активно користуватися новою схемою крадіжки грошей з карткових рахунків людей - вона зав'язана на відсутності підпису власника карти на зворотному боці пластика.

"Питають, де підпис?". З'явилася нова схема крадіжки грошей з банківських карток українців

Злочинці телефонують людям, представляються працівниками служби безпеки банку, і вимагають сфотографувати картку і надіслати фото через месенджер. При цьому на людину тиснуть погрозами блокування рахунку.

"Шахрай заявляє, що у людини не підписана банківська карта, і на це поскаржилася торгова точка, в якій він розраховувався. Тому банк заблокує йому картковий рахунок, оскільки порушено правило про наявність підпису. Єдина можливість не блокувати - це якщо власник картки сфотографує карту з двох сторін, і відправить "працівнику банку". Нібито так банк зможе упевнитися, що карту вже підписали. Як тільки шахраї отримують фото карти - з рахунку починають зникати гроші. Таку інформацію не можна нікому надавати", - розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Відсутність підпису на платіжній картці - поширення явище, тому шахраї, які обдзвонюють людей і залякують, майже завжди вгадують з цим порушенням. Згідно з вимогами банку, кожна карта має бути підписана людиною на зворотному боці: розпис має стояти поряд з CVV-кодом банку (він вводиться при розрахунку в інтернеті). Без такого підпису карта вважається недійсною, і де-юре нею не можна користуватися.

Тобто торговельні точки не повинні її приймати до оплати, а людина не має платити. Однак на практиці це не так. Більшість банківських карток українців не підписані, проте скрізь приймаються до оплати. До речі, не тільки в Україні, а й за кордоном.

Касири найчастіше нехтують цим правилом. Вимога по підпису була жорсткою поки люди підписували чеки під час оплати карткою з магнітною смугою. Торговець звіряв підпис на своєму чеку з підписом на карті, щоб упевнитися, що карту не вкрали і з ним розраховується справжній власник пластика. Однак з часом банківські карти стали масово переводити на чіпи (ще забезпечили PayPass - безконтактна технологія), і підпис на чеку більше не потрібен. Її не потрібно звіряти з розчерком на карті. Тепер людина вводить в терміналі PIN-код, тобто підписує розрахунки ним.

Тому касири перестали стежити за підписом на картах. А згадали про це шахраї, коли вигадували нову схему, і стали залякувати людей, яким навіть не пояснили ці нюанси.

"Очевидна недоробка банку. Є правила, і підпис має бути присутнім на зворотному боці карти, просто цим нехтують, оскільки транзакції підписують PIN-кодом. Хоча насправді, в самому банку при видачі карти людині повинні були пояснити цей момент, і більш того - настояти, щоб людина підписала карту в присутності банківського працівника. Тоді проблеми б не було", - прокоментував ситуацію директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Згідно з діючими правилами, якщо людина розголошує банківську інформацію, таку як реквізити карти (номер, CVV-код, PIN-код і ін.), і потім з неї зникають кошти, то банк не компенсує цей збиток. Власника визнають винним в порушенні правил користування пластиком.

Відшкодування за все вкрадене з карткового рахунку людини відбувається за принципом невинуватості. Якщо банк може довести, що його клієнт щось порушив - не відшкодовує нічого, якщо не доведе - зобов'язаний компенсувати. Як тільки зникає сума, фінансисти зобов'язані провести своє розслідування. Коли з'ясовується, що оплата (в інтернеті/торговій точці/зняття в банкоматі) проводилася з введенням PIN-коду, який знає тільки людина, то її, швидше за все, визнають винною у всьому.

"У банках проводять розслідування по кожному випадку розкрадань, і після приймають рішення. Буває, що людям відшкодовують збитки, але частіше їм все-таки доводиться судитися з банком, щоб отримати компенсацію. Зазвичай судяться за пропажу великих сум на дебетних картах або коли розкрадають кредитний ліміт. При зникнення 500-1000 грн тяжби виникають вкрай рідко", - розповів старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Схема з підписом на карті, звісно, не єдиний трюк карткових злочинців. Останнім часом вони активно наживаються на темі коронавірусу, оскільки вона залишається актуальною в Україні і по всьому світу.

"Варіантів шахрайства та зломів карткових рахунків безліч. Наприклад, людям пропонують безкоштовні мобільні додатки/програми, які нібито відстежують захворюваність COVID-19 на вашій вулиці. Або телефонують під виглядом лікарів, заявляючи, що близький опинився в лікарні або обсервації, і просять терміново сплатити якийсь аналіз або препарат, і одразу дають номер своєї картки. Літніх людей шахраї лякають тим, що в карантин не працюватиме їх пенсійне посвідчення, і вмовляють перевести пенсію і всі заощадження на новий рахунок. По ходу розмови вивуджують дані їх карт, щоб обібрати. Коли йшло скасування і перенесення туристичних поїздок, з'являлася маса шахрайських сервісів, які нібито допомагали отримати повернення грошей за поїздку. А насправді грабували рахунки людей після введення банківських реквізитів", - навів кілька прикладів Олександр Карпов.

Активізацію карткових шахраїв нещодавно підтвердив Нацбанк, коли публікував звіт: за його даними, в січні-червні 2020 року кількість шахрайських операцій з картами зросла в 1,4 рази (до 47,5 тисяч випадків), а їх загальний обсяг - на 10% (до 86,4 млн гривень). Чим активніше люди користуються пластиком під час карантину, тим частіше попадаються на вудку шахраїв.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення