Податковий Майдан: мітингарі не збираються розходитись і нагадали владі 2014 рік (фото, відео)

На Майдані Незалежності у Києві сталася сутичка між мітингувальниками – учасниками акції "SaveФОП" – та правоохоронцями. Після спроби протестувальників встановити намети, з боку правоохоронців у хід пішов сльозогінний газ. Люди поки не збираються розходитися.

Податковий Майдан: мітингарі не збираються розходитись і нагадали владі 2014 рік (фото, відео)

Сьогодні трафік у центрі столиці намертво завмер через акції протестів. Зокрема, перекрито вулицю Хрещатик від вулиці Михайлівської до вулиці Богдана Хмельницького, а також вулицю Грушевського – від Кріпосного провулку до стадіону імені Валерія Лобановського. Крім того, закрили станції метро "Хрещатик" та "Майдан Незалежності" через анонімний дзвінок про мінування.

Активісти SaveФОП – це рух фізичних осіб підприємців, які невдоволені тим, що уряд запланував локдаун з 8 по 24 січня 2021 року, а також вони проти намірів посилити податкову політику – запровадити касові апарати для більшості категорій фізичних осіб підприємців щонайменше на рік. Серед вимог мітингарів, зокрема, прийняти законопроекти № 3853-1(2), № 3993, що спрямовані на захист спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності.

Кілька тисяч активістів зібралися на вулиці Грушевського біля парламенту, згодом вони перемістилися на Майдан.

Кордон поліції відтіснив протестувальників, намагаючись не дозволити їм заблокувати проїжджу частину. Між правоохоронцями та активістами були словесні перепалки та штовханина.

На Майдані кидали світлошумові гранати та розпиляли сльозогінний газ.

Відомо, що з боку правоохоронців постраждали близько 40 поліцейських. Є багато травмованих і серед мітингарів, повідомив організатор мітингу Сергій Доротич.

"Одного поліцейського вдарили по голові і він втратив свідомість. Ще близько 40 отримали хімічні опіки очей", - повідомили у поліції міста.

За даними ЗМІ, потерпілих під час сутичок підприємців доставляють до карет швидкої медичної допомоги.

Наразі точне число постраждалих на ступінь травмування внаслідок сутичок невідоме. Однак активісти заявляють про госпіталізацію деяких постраждалих. Також одна людина поскаржилась на проблеми із серцем.

ФОПи заявили, що залишаться на Майдані і нагадали 2014 рік

Мітингувальники звернулися до представників іноземних дипломатичних представництв із заявою про те, що українська влада переслідує і тисне на них. Учасники акції прийняли рішення не повертатися до Верховної Ради і продовжити свій протест на Майдані Незалежності.

Наразі поліція перекрила рух від Європейської площі до перехрестя вулиць Хрещатик і Прорізної. Як і раніше, правоохоронці стоять з правого боку Майдану Незалежності навпроти учасників акції протесту, які розміщені навколо Стели Незалежності.

Учасники акції закликають поліцейських не застосовувати силу до них та пригадати 2014 рік, часи Революції Гідності.

Вимогою акції руху "SaveФОП" "СТОП локдаун!" є скасувати карантинні обмеження для малого і мікробізнесу та прийняти законопроекти № 3853-1(2), № 3993, що спрямовані на захист спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності.

Українські підприємці руху #SaveФОП регулярно влаштовують протести, вимагаючи залишити спрощену систему оподаткування без касових апаратів.

Верховна Рада 1 грудня прийняла закон, що передбачає відстрочку використання касових апаратів підприємцями на спрощеній системі оподаткування до 1 січня 2022 року. Проте протестувальників цей законопроект не задовольнив, вони продовжують протести, вимагаючи більш значних поступок.

"Радіо Свобода" веде з місця подій онлайн-трансляцію:

За матеріалами: пресслужба поліції Києва, УНН, УНІАН, Рух #SaveФОП у Facebook.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення