​Погроми під Одесою: всі подробиці і останні новини (фото, відео)

Від вбивства дитини циганом - до погромів і виселення всієї громади ромів з села, де сталася трагедія.

​Погроми під Одесою: всі подробиці і останні новини (фото, відео)

У селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області спалахнули масові заворушення після вбивства 9-річної дівчинки. Тіло дитини зі слідами насильницької смерті виявили 26 серпня в покинутому будинку на околиці Лощинівки.

Співробітники правоохоронних органів залучили кінолога з собакою з Одеси і швидко знайшли підозрюваного, яким виявився 20-річний місцевий житель, ром за етнічним походженням. За словами місцевих жителів, у них неодноразово відбувалися конфлікти з ромами, яких проживає в Лощинівці близько десяти сімей.

Відразу після затримання підозрюваного декілька сотень людей почали громити будинки сусідів передбачуваного злочинця, яким вдалося завчасно покинути село. Погроми припинилися тільки після втручання місцевої влади.

Подробиці вбивства дівчинки

Зникнення Ангеліни в суботу близько третьої години ночі виявила матір, яка повернулася з роботи в місцевому кафе. При цьому вітчим дівчинки спав у ліжку. Розбудивши чоловіка, жінка відправилася на пошуки, але знайти дівчинку ніде не могли. Лише близько 08.00 на території покинутого будинку місцевий житель, який вигнав худобу на випас, виявив бездиханне тіло школярки.

Правоохоронці констатували, що дитину вбили з особливою жорстокістю: на тілі дівчинки нарахували п'ять проникаючих поранень. Знаряддям вбивства стала викрутка.

"Дитині пробили серце і легені. Крім того, при первинному огляді тіла експерти встановили, що мало місце зґвалтування, але цей факт підтвердить або спростує експертиза", - розповіли в прес-службі ГУ НП в Одеській області.

Затриманий за підозрою в умисному вбивстві 20-річний Михайло напередодні випивав разом з вітчимом дівчинки в кафе, де працює її мати. При цьому місцеві запевняють, що сім'я, в якій загинула дівчинка, цілком пристойна, обидва батьки працюють.

Імовірно, вбивця забрав сплячу дитину, коли її вітчим заснув, але подробиці правоохоронці не озвучують.

«Молодший син, якому 4-року розповів, що прийшов дядько Михайло (знайомий сім'ї, - Ред), який зачинив його в кімнаті, тому він тільки чув, як дядько протягом півгодини сварився з Ангеліною, а потім все стихло», - розповідає матір Катерина.

Крім Ангеліни і сина, у жінки є ще дві дочки 15 і 14 років, які живуть в Ізмаїлі з бабусею.

Підозрюваний провину не визнає

Хлопця доставили в Ізмаїльське відділення поліції.

Як розповіла заступник начальника відділу комунікацій Нацполіціі Одеси Анастасія Якубенко, після затримання підозрюваний почав давати свідчення, але пізніше від сказаного відмовився. Якщо його провину доведуть, йому загрожує від 10 до 15 років в'язниці або довічне ув'язнення.

За словами Анастасії Якубенко, існує доказова база, яка дійсно підтверджує, що хлопець причетний до цього злочину.

Самосуд над циганами

Місцеві жителі чекати закінчення слідства не стали, і в суботу влаштували повстання проти ромів.

Близько 200 осіб (всього в селі проживає 1300) вирушили до циганських домівок. Люди кажуть, що 10 сімей ромів оселилися в селі близько трьох років тому.

"Вони регулярно займалися грабежами, залякували нас, їхні діти ущемляли наших в школі, а тепер дійшло до вбивства", - нарікають мешканці Лощинівки.

Кілька годин розлючений натовп громив житла циган. У шести будинках знесли стіни, вибили вікна і розбили меблі.

В Ізмаїлі зібрали екстрену сесію райради. На переговори покликали і ромів - для їх безпеки поліція створила живий коридор. В район також направили додаткові сили поліції.

Ромів виселяють з села

Жителі села Лощинівка домоглися виселення місцевої громади ромів.

Про згоду виселити ромів повідомляє прес-служба патрульної поліції Одеської області.

У поліції обіцяють підготувати всі необхідні для цього документи і направити їх у відповідні органи.

В даний час порядок у селі відновлено, а місцеві жителі розходяться по домівках. За порядком стежить близько 60 правоохоронців.

Голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова спочатку заявила, що о 9 ранку 29 серпня усім ромам буде дана можливість спокійно забрати свої речі і залишити територію села. Втім, як передають журналісти, ромське населення не буде сьогодні вивозити речі. Правоохоронці здійснюють охорону їхніх жител, щоб місцеві не винесли речі силою.

За словами Валентини Стойкової, у ромської громади візьмуть контактні дані людей, з якими можна буде зв'язуватися для підтримки правопорядку з їх боку. Адже, каже голова РДА, зрозуміло, що роми далеко не поїдуть, а осядуть в Ізмаїльському районі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення