Поліція вбивала Цукермана навмисно: «Я таку мерзоту, як ти, знищую!» (відео)

Врадіївка-2. Після вбивства Олександра Цукермана у Кривому Озері, що на Миколаївщині, стало відомо, що за останні кілька тижнів від рук тутешніх поліцейських постраждали ще декілька місцевих жителів. Кажуть, що скаржитися на дії правоохоронців просто не бачили сенсу. І от – дочекалися… (Увага! Публікація містить матеріали 18+)

Поліція вбивала Цукермана навмисно: «Я таку мерзоту, як ти, знищую!» (відео)

Чоловіка катували на очах у його дружини, матері і малолітнього сина. Пізніше місцеві жителі ледь не вчинили розправу над підозрюваною шісткою місцевих поліцейських. На місце події спеціально приїхав заступник головного прокурора Миколаївської області Степан Божило. Він заспокоював людей, обіцяючи, що візьме ситуацію під особистий контроль, і винні будуть покарані. Але люди налаштовані рішуче. В ніч на 25 серпня вони штурмували райвідділ поліції: палили шини і кидали в правоохоронців каміння. Обіцяють, що на цьому не зупиняться.

Застосування насилля для співробітників цього райвідділу – не дивина. До журналістів «Надзвичайних новин» один за одним підходять місцеві жителі, які за останні декілька тижнів постраждали від рук тутешніх поліцейських.

16-річного Ярослава кілька днів тому копи переслідували і намагалися збити поліцейським авто. Тоді підліток ввечері повертався додому на мопеді зі своєю дівчиною.

«Вони почали мене машиною зіштовхувати в обочину. І після цього я упав в рів. Потом я встав, він на мене вискакує, штовхає в груди, починає мене притискати до землі і замахуватися уже бити. Там уже просто почала кричати дівчина: не бийте його, не чіпайте його», - розповідає Ярослав Томачинський, який постраждав від місцевих правоохоронців.

Ще один випадок – побиття замість адміністративного покарання. Володимир розповідає, що ледве вирвався від оскаженілих правоохоронців, які накинулися на нього. Провина чоловіка в тому, що справляв нужду на вулиці.

«Під’їхала міліція, скрутила мені руки. Почала мене бити. Навіть не представилися, ні корочки не показували, нічого. Я розумію – штраф, так. Але не протягувати руки», - каже Володимир Кравченко.

Всі подробиці розправи

24 серпня. Райцентр Криве Озеро, Миколаївщина. Олександр вночі приїжджає додому на таксі. П’яним. Між ним і дружиною виникає конфлікт. Аби втихомирити нетверезого дебошира, жінка викликає правоохоронців, а сама – вибігає на вулицю, де ще стоїть машина таксиста. Водій штовхає авто, бо не може завести. Василь стає свідком сімейної драми і сам страждає від п’яного клієнта.

«Чую – там вже скандал вдома. Б’ється, все літає. Відкривається фірмочка, вилітає жінка, він – позаду. Вона минає машину, а він з розгону до мене – тільки трісь! І все. Він почав бити машину, а я побіг у райвідділок», - розповідає таксист.

Матір убитого Ольга розповідає: «Він прийшов у хату. Алла вийшла до таксиста. Чи він приревнував… Звідки ми знаємо? І до таксиста. Почав таксиста бити».

На виклик таксиста і дружини приїжджає наряд поліції. Поки постраждалий водій дає покази двом правоохоронцям за рогом, четверо співробітників – уриваються на подвір’я дебошира. На той час, розповідає матір Олександра, вже спав у своїй автівці.

«Міліція відкрила. Я була там. І зайшли. Так просто не відкриєш, бо звідси засовка є. А він спав у машині. Він ліг і заснув за кермом. Тут мєнти приходять. Вибігла собака такса, почала гавкати. Він виходе, каже: що тут таке? Вони зайшли і почали його скручувати. Вивели за поріг і при мені... Я просила: не бийте! Він просив, вже харкав, вже рука, голова тако висіла… Він уже й не живий був мабуть», - розповідає жінка.

Олександра в одних лише трусах витягують на вулицю і всі гуртом починають бити: кулаками, ногами і кийками. Чинити опір чоловік попросту не міг, бо передбачливими копами був заздалегідь закований у кайданки.

Попри вмовляння правоохоронці продовжували із звірячою жорстокістю бити чоловіка. Нічні тортури над Олександром бачили його матір, дружина, сусіди і 13-річний син. Хлопчик, кажуть, досі не може оговтатися від шоку, адже став свідком справжньої лютої розправи над власним батьком. Йому тепер вкрай необхідна допомога психологів.

«Ніколи не думала. В мене лишилося дві дитинки – 13 років. Цей, що бачив, старший. Він все бачив, коли тато загинув його. І маленький – 4 роки. Я тепер не знаю, як йому сказати, де тато зараз», - каже дружина вбитого Алла.

Олександра вбивали навмисно

Одна з сусідок розповідає, що чула п’ять пострілів.

«Потім біганина почалась, і чую, що чоловічий голос: ти мерзота, ти мерзота! Я таку мерзоту, як ти, знищую. А потім айкнув, і більше я нічого не чула», - пригадує жінка.

Коли копи розуміють, що чоловік – мертвий – одразу ж тікають. Загиблому було лише 33 роки.

Декілька сотень людей оточують накрите тіло Олександра Цукермана. Рідні навмисно до приїзду журналістів не віддають труп експертам, аби останні не змогли приховати жахливі сліди від побоїв на тілі чоловіка.

Далі – кадри не для людей зі слабкими нервами. Як тільки чоловіки знімають покривало, матір убитого втрачає свідомість.

Зранку за вимогою місцевих мешканців тіло вбитого забирають до Миколаєва, подалі від райцентру. Результати судмедекспертизи підтвердили версію про постріли. У тілі Олександра, зокрема в районі серця і легень, знаходять аж чотири кулі. За попередньою версією, це набої «Флобера». У висновку про причину смерті: гостра кровотеча, спричинена травматичним пораненням серця.

Реакція Нацполіції

Спочатку на офіційній сторінці Головного управління Національної поліції в Миколаївській області з’являється своє трактування подій. Мовляв, Олександру Цукерману раптово стало зле під час затримання.

Пізніше інформацію було спростовано: «Викладена у повідомленні інформація була опублікована у відповідності з оперативними даними, отриманими безпосередньо від співробітників відділення поліції Кривого Озера. Прес-служба поліції Миколаївської області не мала наміру покривати чи приховувати інформацію про дії поліцейських у Кривому Озері в ніч з 23-го на 24-те серпня. Сподіваємося на розуміння і запевняємо, що прес-служба обласної поліції докладе усіх зусиль задля повного, об’єктивного та неупередженого інформування громадян про діяльність поліції Миколаївської області».

Сама ж голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе висловила родині загиблого співчуття, а райвідділок – розформувала. Під гарячу руку потрапляють і керівники поліції області, а очільниця відомства погрожує всім, хто забув про слово «честь»: мовляв, дотягнеться до усіх. Щоправда, досі без відповіді залишається запитання: якщо Кривоозерський відділок просто розформований, а не заґратований, чи означає це, що його кадровий склад тепер поповнить сусідні поліцейські дільниці?

Самосуд

Убивство Олександра Цукермана стало останньою краплею для місцевих, які терпіли свавілля поліцейських. Вони спочатку йдуть під прокуратуру, де перебувають шестеро підозрюваних у вбивстві в ніч свята Незалежності. Правоохоронців у супроводі конвою проводять крізь розлючений натовп і саджають в автозак. Люди готові просто розірвати поліцейських. Вони не лише б’ють їх, а й розхитують автомобіль – лише дивом його не перевертають.

Затримані нині перебувають у Миколаєві. Там ними займається обласна прокуратура. За фактом перевищення службових повноважень правоохоронцями відкрите кримінальне провадження.

«Зараз по моїй команді підняті всі слідчі прокуратури області, весь слідчий відділ. Як тільки вони приїдуть туди, зараз з ними слідчі почнуть працювати. Я вам обіцяю особисто, що ця справа буде направлена в суд в самі короткі строки», - каже заступник головного прокурора Миколаївської області Степан Божило.

Учасники розправи

Усім шістьом – від 20-ти до 30-ти років. Троє були нещодавно набрані у нову поліцію, ще троє – старі кадри, які пройшли атестацію. Журналісти дізналися імена всіх підозрюваних.

Це слідчий Василь Трубаченко, 1993-го року народження, оперуповноважений Володимир Лемеха, 1992-го року народження, 28-річний водій Денис Ляхвацький, інспектор сектору реагування – Микола Хоменко, якому 26 років, інспектор сектору реагування Роман Богач Миколайович, 1992 року народження та поліцейський з обліку та зберігання речових доказів, 26-річний Олександр Причипойда

25 серпня трьом із підозрюваних, зокрема Олександру Причипойді, Денису Ляхвацькому та Миколі Хоменку, обирають міру запобіжного заходу. Олександр Причипойда найближчий місяць проведе за ґратами. Щодо решти двох засідання ще тривають. А ще трьом фігурантам поки навіть не висунули підозру, і досі проводять з ними слідчі дії.

Тим часом у Кривому озері працює спеціальна відомча комісія. Цілком ймовірно, що покараних за свавілля буде більше: у переліку кандидатів – й керівники райвідділу. Хоча, як з’ясувалося, начальника Кривоозерської поліції за два тижні до інциденту звільнили з посади.

За подіями й надалі стежитиме знімальна група «Надзвичайних новин».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення