Поради, як правильно зняти квартиру, щоб не обманули

Що необхідно знати, щоб уникнути неприємних ситуацій, швидко знайти доступне за вартістю та при цьому гідне житло, та правильно його орендувати на тривалий термін?

Поради, як правильно зняти квартиру, щоб не обманули

Що важливіше, аналізувати інформацію та ставити правильні питання? Або вміння обходити підводні камені? Про це можна дізнатися прислухавшись до порад досвідчених ріелторів.

Пошук через агентства нерухомості

Люди, що вперше стикаються з необхідністю зняти квартиру, зазвичай звертаються в агентство. Бажано знайти перевірену організацію, в ідеалі – за рекомендацією знайомих. Завдання у фахівця з нерухомості, такі:

  • знайти квартиру за вимогами клієнта;
  • позначити з господарем житла термін перегляду;
  • супроводжувати вас на перегляді обраних квартир;
  • при оформленні договору найму вести всі переговори;
  • консультувати клієнта з питань договору;
  • здійснити перевірку документів господаря на власність житла;
  • безпосередньо укласти договір оренди, а також скласти акт прийому-передачі, який буде містити опис майна квартири.

Однак вартість послуг фахівця становить 50-100% від вартості оренди житла в місяць. Це основний фактор, що змушує людей зайнятися самостійними пошуками тимчасового житла.

Перевірка господаря квартири

Для того щоб переконатися в юридичній чистоті житла, попросіть у його господаря надати вам наступні документи:

  • свідоцтво власності на нього;
  • договір, який підтверджує право власності на квартиру (наприклад, договір купівлі-продажу);
  • громадянський паспорт.
  • у тому випадку, коли орендодавцем виступає представник власника, він повинен надати нотаріальну довіреність, що підтверджує право керування.

Переконайтеся в тому, що немає заборгованості по комунальних послугах. Перевірити платіжні квитанції та лічильники на електрику та воду необхідно до того, як ви укладете договір.

Сьогодні вигідно зняти квартиру в Луцьку допоможе сайт DOM.RIA. Тут пошуки пройдуть не тільки комфортна а ще й безпечно завдяки запущеній програмі перевірених оголошень. Ця програма має на увазі що в квартиру особисто виїжджає інспектор сайту для фіксації стану житлоплощі панорамної камерою з круговим оглядом. Сайт DOM.RIA вже не перший рік №1 серед конкурентів завдяки актуальної інформації що регулярно оновлюється.

Згода всіх власників

Якщо у квартири кілька власників, тобто вона належить їм в частках, то від них усіх необхідна згода. Договір найму повинен містити підписи всіх власників або підпис уповноваженої особи, яка володіє довіреністю від них. Якщо ви хочете зняти кімнату в комунальній квартирі, то вам буде потрібна згода сусідів. Про це повинен подбати орендодавець. Він також зобов'язаний надати документ, в якому прописаний порядок користування даною квартирою – тобто, яка кімната закріплена за тим чи іншим власником, що позбавить вас від можливих конфліктів.

Правильний договір оренди

Грамотна та юридично вірно складений договір містить в собі:

  • ПІБ та паспортні дані власника житла та орендаря;
  • щомісячну суму за оренду;
  • умови перегляду плати за житло;
  • найбільше число візитів власника квартири для її перевірки, а також умови перевірок;
  • особи, які мають право на спільне з орендарем проживання;
  • термін здачі квартири в оренду;
  • умови, при яких договір буде розірвано.

Договір повинен містити докладний опис житла: адреса квартири, площа та число кімнат, поверховість будинку. При цьому кожен договір індивідуальний – стандартної форми не існує.

Правила оренди квартири

Обов’язково уточніть, де можна буде знайти власника, та перевірте контактні дані. Перевірте умови підключення до інтернету або, якщо його вже проведено, з'ясуйте порядок оплати. При огляді квартири перевірте стан сантехніки, електропроводки. Важливо, щоб пробки не вибивало при підключенні мінімальної кількості приладів. Також переконайтеся у відсутності мурах, тарганів, клопів та інших комах. Якщо під час огляду знайшлися якісь неполадки, треба запитати у власника житла, чим коштом буде проведено ремонт та усунення. Якщо ви знімаєте кімнату, яка замикається на ключ, або ліжко-місце, то заставу платити не потрібно. Вікна квартири повинні бути в хорошому стані, інакше в холодні місяці вас стане продувати, а в теплі робота кондиціонера буде утруднена.

При оформленні договору власник квартири повинен передати вам комплект ключів. Перевірте їх. Пам'ятайте, що вимагати за ключі плату незаконно. Зазвичай термін дії договору – рік без одного дня. Це в інтересах власника квартири, оскільки такі договори називаються короткостроковими та зменшують можливості орендаря незаконно підселити до себе співорендарів. Якщо ви бажаєте продовжити договір, підпишіть відповідну угоду за місяць до закінчення терміну дії. Постарайтеся знайти спільну мову з господарем квартири та сусідами, підтримуйте з ними хороші стосунки.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення