Повне обстеження організму: Що в нього входить і з чого починати

Навіть якщо людина добре себе має, не можно бути впевненним в абсолютному здоров'ї. Щоб виявити хворобу на ранній стадії, коли симптоми ще не проявилися і шанси на одужання максимальні, потрібно пройти повне обстеження організму. Багато діагностичних центрів зараз пропонують послугу під назвою сheck-up (чекап). Вона позиціонується як комплексна діагностика в форматі XXI століття. Ми вирішили з'ясувати, що включає в себе ця модна послуга, для кого вона призначена, де її можна отримати і скільки це коштує.

Повне обстеження організму: Що в нього входить і з чого починати

Чекап і повне обстеження організму: кому це потрібно?

Гучним англійським словом «чекап» називається повне медичне обстеження в експрес-форматі. За короткий час клієнт отримує найнеобхіднішу інформацію про стан свого організму, рекомендації з підтримки здоров'я і лікування (якщо в ньому виникає необхідність). Від стандартної процедури диспансеризації чекап відрізняється саме тим, що обстеження проводиться в найстисліші терміни, що, безумовно, дуже зручно в ритмі життя сучасного зайнятої людини.

Кому ж необхідно повне медичне обстеження? Перш за все, зовні здоровим людям. Той, хто вже має певне захворювання, зазвичай стоїть на обліку у відповідного фахівця і регулярно здає біоматеріал на аналізи. При задовільному ж самопочутті людина дуже часто не приділяє уваги своєму здоров'ю. Нічого не болить — значить, все добре і немає ніякої необхідності йти до лікаря. Тим часом багато серйозних захворювань на ранніх стадіях ніяк не проявляються, і виявити їх можна лише за допомогою аналізів та спеціальних досліджень.

А успіх лікування, як відомо, безпосередньо залежить від своєчасної діагностики. Таким чином, регулярно (кожні 2-3 роки) проходити повне обстеження організму рекомендується практично всім здоровим чоловікам і жінкам у віці від 25-30 років. Після 50 років, коли ризик розвитку захворювань підвищується, повний огляд радять проходити щорічно.

Ще одна категорія клієнтів, які потребують послуги сheck-up, — це люди з невизначеними скаргами на здоров'я. На жаль, рідко хто відчуває себе повністю здоровим, особливо після 30 років. Малорухливий спосіб життя, постійні стреси, неправильне харчування — все це рано чи пізно позначається на стані організму, і людину починають турбувати різні нездужання (підвищена стомлюваність, слабкість, головний біль, проблеми з травленням і т.п.).

У таких випадках просто необхідно пройти обстеження, щоб з'ясувати причину поганого самопочуття і вчасно почати лікування. Нарешті, періодично проходити комплексну діагностику рекомендується тим, хто має несприятливу спадковість. Якщо у кого-небудь з близьких родичів були онкологічні або інші захворювання, у виникненні яких передбачається роль генетичних механізмів, регулярне обстеження допоможе виявити можливу хворобу на ранній стадії.

В ході попередньої бесіди лікар визначить, які аналізи потрібно здати пацієнтам з тими чи іншими факторами ризику. Стандартні і додаткові чекап-програми сьогодні входять до переліку послуг багатьох діагностичний центр у Чернівцях та великих міст України.

Що зазвичай включає повне медичне обстеження

Програми чекапов засновані на світових стандартах діагностики найбільш поширених патологій, а також захворювань, що становлять загрозу для життя. Вони включають в себе мінімум аналізів і досліджень, необхідних для успішного виявлення цих хвороб на ранніх стадіях. Профілактичні чекап-програми формуються з урахуванням віку і стану клієнтів, поточного стану здоров'я, анамнезу, наявності факторів ризику, цілей діагностики і інше.

За підсумками попередньої бесіди лікар вирішує, які дослідження призначити конкретному пацієнту. Загальні профілактичні програми обстеження також враховують статеві особливості. Наприклад, є чекапи, розраховані на жінок 25-40, 40-50, 50 років і старше. Аналогічні програми передбачені для чоловіків відповідних вікових груп.

Крім загальної діагностики, в різних клініках пропонуються «малі» чекапи, спрямовані на виявлення певних захворювань (серцево-судинних, онкологічних та ін.), Обстеження окремих органів і систем. Деякі програми складені з урахуванням конкретних цілей, таких як планування вагітності.

Отже, що входить в повне обстеження організму? Це консультації лікарів різного профілю, близько 10 інструментальних і до 25 лабораторних досліджень. Перелік консультацій, аналізів і досліджень залежить від конкретної програми. Наприклад, типовий чекап для жінок від 30 до 40 років включає:

прийом терапевта (первинний і повторний);

консультації вузьких спеціалістів (гінеколога, мамолога, гастроентеролога, невролога, пульмонолога і т.п.);

УЗД органів черевної порожнини, малого таза, сечовивідної системи, щитовидної залози, молочних залоз з регіонарними лімфовузлами);

  • ЕКГ і ехокардіографії;
  • гастроскопію;
  • оглядову рентгенографію грудної клітини;
  • спірометрії;
  • загальний аналіз крові;
  • загальний аналіз сечі;
  • біохімічний аналіз крові;
  • аналіз крові на гормони щитовидної залози;
  • виявлення ІПСШ (інфекцій, що передаються статевим шляхом);
  • аналіз на наявність онкогенних штамів ВПЛ;
  • мікроскопію мазка;
  • цитологічне дослідження зіскрібка шийки матки.

А ось, наприклад, в спеціальну програму діагностики серцево-судинної системи входять:

  • первинні і заключні консультації кардіолога і невролога;
  • консультація окуліста (аналіз стану судин очного дна);
  • ЕКГ в спокої і при навантаженні;
  • ЕхоКГ;
  • МРТ головного мозку;
  • УЗД судин голови, шиї і нижніх кінцівок;
  • загальний і біохімічний аналізи крові, дослідження на фібриноген;
  • загальний аналіз сечі;
  • дослідження крові на рівень вмісту гормонів щитовидної залози.

З чого почати повне обстеження організму

Для того щоб пройти повне медичне обстеження, перш за все необхідно вибрати діагностий центр і записатися на первинну консультацію. На сайтах багатьох медичних центрів є можливість запису в режимі онлайн.

Первинний прийом проводить лікар-терапевт. Він розмовляє з клієнтом, аби з'ясувати цілі обстеження, загальний стан здоров'я, характер скарг (якщо вони є), індивідуальні особливості організму, спосіб життя і звички харчування, спадкові чинники і т.д. Якщо пацієнт приймає будь-які лікарські препарати, про це також необхідно повідомити лікаря.

За результатами бесіди лікар підбирає індивідуальну програму діагностики, призначає аналізи. У стандартний перелік процедур можуть бути внесені зміни і доповнення.

Скільки коштує повне обстеження організму

Зрозуміло, всіх тих, хто всерйоз задумався про необхідність регулярної перевірки здоров'я, не може не хвилювати питання, скільки коштує обстеження. Комерційна медицина, як відомо, недешеве задоволення, і це одна з причин, за якими багато хто уникає своєчасно звертатися до лікарів.

Основний фактор, що визначає вартість повного обстеження організму, — це кількість і характер діагностичних заходів, що входять до програми. Підсумкова сума чека складається з цін на окремі аналізи, дослідження і консультації.

Зрозуміло, що чим більше буде потрібно тестів, тим вище буде вартість чекапа. Базова програма для жінок 30+ в різних клініках коштує близько 10 000 гривень. Чекап для чоловіків найчастіше дешевше. Програма 40+ вимагає більшої кількості досліджень, тому і вартість її вища.

Малі пакети діагностики (обстеження окремих органів і систем) значно дешевше. Так, спеціалізований чекап для жінок, спрямований на виявлення гінекологічних та ендокринних захворювань, обійдеться в суму 2000-3000 тисячі гривень.

Як бачимо, ціна повного обстеження організму цілком доступна для громадян із середнім доходом. У всякому разі, комплексна діагностика один раз в 2-3 року — це набагато дешевше, ніж екстрене лікування при виникненні несподіваних проблем зі здоров'ям.

Радянська система обов'язкових професійних медоглядів поступилася місцем усвідомленої турботі людини про власне здоров'я. Звичайно, в Україні культура чекапа ще не отримала такого ж широкого поширення, як в західних країнах. Однак є всі підстави вважати, що в найближчому майбутньому регулярне проходження повного медичного обстеження стане доброю звичкою для багатьох громадян.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення