Реалії мінної війни: «дешевше» поховати воїна, ніж лікувати (відео)

«Пішов на цвинтар – став на міну, вийшов у поле – підчепив розтяжку, сходив до вітру просто обабіч дороги – підірвався…»

Реалії мінної війни: «дешевше» поховати воїна, ніж лікувати (відео)

Війна має колись закінчитися. Однак, скільки часу та зусиль знадобиться для остаточного повернення Донбасу до життя, невідомо. Жоден клаптик землі тут не є безпечним – куди не ступиш – міни.

За підрахунками Міноборони, очищення мінних полів постраждалої області обійдеться в мільярди гривень і щонайменше – у 15 років постійних небезпечних робіт. Як воно буде насправді, невідомо, адже навіть приблизну кількість мін порахувати неможливо.

Зауважимо,що лише за 2 роки роботи рятувальники витягли тисячі вибухонебезпечних«подарунків» від сепаратистів.

«З липня 2014-го року нашими підрозділами вже розміновано 14 тисяч гектарів території. При цьому вилучено і знищено 60 тисяч вибухонебезпечних предметів. «Смерч», «град», «ураган» – це різні артилерійські боєприпаси, і протитанкові, і протипіхотні», – розповідає керівник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС України Олег Бондар.

Спадок терористів: пастки для дітей

Заступник начальника групи піротехнічних робіт Ігор Наумов розповідає, що бувають пастки спеціально для дітей: «Наприклад, зроблена пастка, на яку насипано декілька десятків монет. Якщо хтось підніме, зможе зачепити розтяжку і пастка спрацює. Буває пастка із коробок від цукерок».

Сапери переконані: сподівання терористів елементарні – вбити якомога більше.

Тому найчастіше справжні мінні поля розташовані там, де одночасно буде багато людей – під лініями електропередач, газопроводами.

Одне з таких місць – сільськогосподарські землі навколо селища Талаківка. Воно розташоване усього за 20 кілометрів від Маріуполя. Минулого року будинки селища ще піддалися нищівним обстрілам сепаратистів. Сьогодні ж ситуація тут більш-менш спокійна, але земля приховує «смертельні подарунки» від противника.

Родина Таушанків все-таки повернулася в Талаківку завдяки роботі саперів-рятувальників. Поки не шкодують, відновили будинок і збираються господарювати. Півтора роки тому, після чергового обстрілу дружина з чоловіком покинули усе, що мали. На геть продірявленому фасаді будинку вцілілою залишилася тільки ікона.

Наша служба небезпечна і важка

У першу чергу рятувальники розміновують житлові зони населених пунктів. Далі – інфраструктурні об'єкти: ЛЕПи або водогони, готують посіви до безпечних жнив.

Спочатку протоптують тропу з металошукачем, далі – територію обгороджують, а на місці вибухівки чіпляють позначки.

Днями у зоні АТО з’явився новий знак, що попереджає про замінювання. На відміну від тих, що встановлювались раніше, цей великий за розміром і його легко помітити.

Сапер Євген Конюшенко в АТО вже другу ротацію. Його зброя – металошукач і щуп. Роботу можна по заслузі називати «ювелірною» –потрібно щоразу філігранно витягти вибухівку та при цьому – вижити. Підрив на міні практично не залишає шансів для порятунку. Найліпший варіант – це каліцтво.

Євген розповідає, що противник не гребує нічим: «сюрпризи» можуть бути приховані навіть в упаковках дитячих іграшок, в телефонах тощо.

«Для чого зроблена протипіхотна? Щоб солдата не вбити, а покалічити, тому що державі дешевше поховати, ніж потім лікувати цього воїна – отакий принцип мінної війни…», – додає він.

Зауважимо, що захисні костюми на озброєнні донецьких рятувальників, в яких сапери витягають вибухонебезпечні предмети, з’явилися лише віднедавна.

За словами сапера Андрія, захисний одяг не дуже зручний, важить кілограм 50, проте дещо заспокоює. Андрій – один із небагатьох, хто вже постраждав від вибуху…

«Борітеся – поборете»

Робота саперів продовжується і, здається, їй справді поки немає кінця. Близько тижня тому у зоні АТО на Донбасі почали застосовуватися нові російські міни. Про це повідомила волонтер Ксенія Бикова на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляє російська «Вікіпедія», комплекс КМ-8 «Грань» є російською розробкою комплексу керованого озброєння для 120-мм нарізних і гладкоствольних мінометів, розробленою Тульським конструкторським бюро приладобудування.

«Основним призначенням комплексу є боротьба з поодинокими і груповими цілями, як не броньованими, так і броньованими, а також з інженерними спорудами. До складу комплексу входять постріл зі 120-мм керованої міною і метальним зарядом, а також комплекс засобів автоматизованого управління вогнем «Малахіт», який забезпечує високу мобільність, а також дозволяє застосовувати міну в складних умовах, таких як: вузькі проходи, високі гребені укриттів і зворотні схили», – йдеться в описі.

Також в ньому зазначено, що цей комплекс може застосовуватися як удень, так і в умовах поганої видимості або вночі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення