​Реформа МОЗу: лікарі «швидкої» готуються возити трупи (відео)

Українські медики б’ють на сполох: в результаті майбутніх реформ Міністерства охорони здоров’я вони залишаться без роботи, а пацієнти – без кваліфікованої допомоги.

​Реформа МОЗу: лікарі «швидкої» готуються возити трупи (відео)

Днями медики пікетували відомство. Приводом для акції протесту стала заява нового міністра Уляни Супрун про те, що лікарів у бригаді швидкої незабаром замінять на парамедиків. Міністр із медиками зустрілася, але конструктивного діалогу не вийшло.

В.о. міністра охорони здоров’я намагається розповісти про переваги нової медичної допомоги: «Іде покращення цієї системи. Водії будуть навчатися, щоби допомагати. Парамедики – це фельдшери, які є фельдшери невідкладних станів». У відповідь від лікарів швидкої вона почула: «Не обманюйте людей. Не може парамедик називатися фельдшером. Як можна назвати фельдшера, який провчився три роки парамедиком? Це все, цій професії кінець!».

Супрун пояснює, що парамедики – це не лікарі, а медичні працівники з дуже специфічними навичками: «До їхніх обов’язків входитиме підтримання життя пацієнта по дорозі в лікарню».

Але лікарі кажуть, що парамедик має надавати лише первинну медичну допомогу і доправити хворого до лікарні. Однак, є діагнози, перед якими парамедики – безсилі.

«Ця людина не має права ставити діагнози. Вона буде обмежена в медикаментах. Єдине завдання системи парамедиків – це швидко взяти хворого і потерпілого і довезти до стаціонару. Усе», - пояснює лікар швидкої допомоги Анатолій Сидоренко.

Відповідно, впевнені лікарі, за новою системою доведеться госпіталізовувати ледь не всіх, хто викликав бригаду. Але з таким напливом пацієнтів лікарні просто не справляться.

«В Україні немає лікарень, особливо в сільській місцевості, в Україні немає доріг. Ми будемо, возити, вибачте, трупи», - резюмує лікар швидкої допомоги Вікторія Удовиченко.

Стартує пілотний проект із Одещини. Звідти на акцію протесту теж мали приїхати лікарі, та зачекали, щоб не бути звільненими раніше, аніж почнеться нова реформа.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення