Рейд у київському супермаркеті: ви навіть не здогадуєтесь, що купуєте (відео)

Запліснявіла ковбаса, зіпсовані консервовані ананаси та небезпечні солодощі. Ну і куди ж без протермінованої риби, в якій може ховатися смертельний ворог – ботулізм. І такими товарами битком набиті полиці одного з найбільших супермаркетів столиці.

Рейд у київському супермаркеті: ви навіть не здогадуєтесь, що купуєте (відео)

У ході ревізії «Мегамаркета» у ТРЦ «Космополіт» виявляється, що ковбаса, кілограм якої коштує майже півтисячі гривень, дуже небезпечна. Адже термін придатності цього елітного продукту збіг ще в березні. Продавець натомість переконує: це лише опечатка.

В цьому ж супермаркеті – підозріла риба. На копченій скумбрії одразу кидається в очі підозрілий білий наліт. Але продавці відверто запевняють – так має бути.

Виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов припускає, що риба може бути просто старою: «Вона зберігається 30 днів. За 30 днів вона не завжди розпродається. І ось вам в такому вигляді її можуть продати».

Документів, що могли б підтвердити якість риби, за прилавком немає. Тобто, звичайним людям доведеться просто повірити продавчині на слово.

Киянин, який три тижні тому помер від ботулізму, їв тараньку. Заражену рибину чоловік купив в одному із магазинів саме цієї мережі столичних супермаркетів. Але навіть загублене людське життя не змусило нахабних підприємців звернути увагу на потенційно-небезпечний товар.

Максим Несміянов звертає увагу на порушення норм зберігання риби – вона стоїть просто у відрах під прилавком.

«Це методи, як підхопити ботулізм. Риба на підлозі. Це порушення, по-перше, температурного режиму. По-друге, санітарних норм. Весь бруд і пил потрапляє в цю рибу», - пояснює виконавчий директор Союзу споживачів України.

Ковбасу, сардельки та сир тут зберігають не в холодильнику, а під прилавком, майже на підлозі. У чорний список ревізорів потрапили також десятки дорогих органічних плиток шоколаду, консервація та спиртні напої. До каси вони привезли візочок, битком набитий простроченими продуктами. Їх вартість склала 10 тисяч гривень. Не може не викликати обурення штраф за недобросовісність магазина. Якби покупці викликали поліцію, штраф склав би лише 34 гривні.

Постійні покупці навіть не дивуються прострочці. Вони знають – в магазині товар потрібно купувати вибірково. Дехто купує більш свіжі м'ясо і рибу в інших магазинах.

Пояснювати просто вражаючу кількість неякісного товару ніхто навіть не збирається. Показувати хоч якісь документи якості відмовляються усі, навіть адміністратор «Мегамаркета».

«Молоді люди, ще раз кажу. Коментарів я не збираюся жодних давати. Єдине, що ви можете – написати на юридичну адресу. І ми будемо розбиратися», - сказав адміністратор магазину Михайло.

Реально відповідати за таку недбалість ніхто не буде. Навіть якщо хтось помре через недобросовісних бізнесменів, які реалізують у своїх магазинах зіпсовану продукцію. Українське законодавство написане так, що навіть оштрафувати підприємця важко. Тож будьте обережні і з неабиякою уважністю придивляйтеся до товарів, які купуєте. Бо звичайна рибина або консерва може стати для вас останньою.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення