Реклама «Київстару» стала причиною загибелі підлітка?

Рекламні ролики, продукція з яких може не лише зашкодити здоров’ю споживачів, але й нерідко становить загрозу для життя.

Реклама «Київстару» стала причиною загибелі підлітка?

Днями у Києві відбудеться «Ніч рекламожерів». Організатори щорічного шоу обіцяють показати поціновувачам реклами кращі ролики з усього світу. «Показ рекламних роликів із найбільшої в світі приватної колекції поціновувача рекламної майстерності та геніального дивака Жана Марі Бурсіко, який понад 30 років тому почав робити цей зухвалий проект, що підкорив весь світ», – повідомляється в анонсі.

Між тим, первинна мета будь-якої навіть найбільш оригінальної реклами – продати свій продукт. Саме тому нерідко ролики становлять собою не стільки яскраву «картинку», скільки звичайне комерційне «конвеєрне відео», реальний вплив якого негативно позначається на здоров’ї та способі життя споживачів. Особливо це стосується реклами алкогольних напоїв, ліків та нездорової їжі. Іншими словами, реклама повністю диктує нам спосіб життя - аж до моменту, як проводити вільний час.

У цьому матеріалі ми пропонуємо вам підбірку креативних рекламних роликів, дії в яких не варто відтворювати в реальному житті.

Лідером найшкідливішої, проте задзвичай дружньо-затишної або працьовито-героїчної, є реклама горілки або пива. Якщо, наприклад, у рекламі горілки є епізод рибалки, то складається враження, що чоловіки їдуть порибалити виключно з метою випити. Мабуть реклама цього горілчаного бренду є чи не найбільш «екстравагантною»: на чотирьох чоловіків, які сплавляються на плоту, один ящик (!) горілки.

Навколо реклами алкоголю постійно ведуться суперечки. Наразі очікує на друге читання «алкогольний» закон, який може повернути рекламу пива на телебачення (№ 2971-Д). Нагадаємо, що 1 липня 2015-го всі напої, що містять етиловий спирт у кількості понад 0,5%, були визнані алкогольними.

Експерт громадської платформи «Реанімаційний пакет реформ» Юлія Солоха в розмові з журналістом «Надзвичайних новин» пояснила, чому не можна повертати рекламу пива.

«Наша позиція базується на досвіді європейських країн і досвіді Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка чітко визначила основні стратегії, які здатні зменшити шкоду, заподіяну вживанням алкоголю, і взагалі зменшити рівень споживання алкоголю. Серед цих стратегій: підвищення податків і цін на алкогольні напої, обмеження часу і місць продажу алкогольних виробів, тобто обмеження доступності алкоголю, і це обмеження або заборона реклами і спонсорства алкогольних виробів. У світі є дуже багато досліджень, які показують взаємозв’язок між рекламою і споживанням алкоголю особливо у дітей і підлітків, які дивляться рекламу. Тому ми активно виступаємо проти того, аби рекламу пива повертали на екрани телебачення», – розповідає вона.

Більше того, за словами експерта, в чинному законодавстві існує прогалина, яка дозволяє алкогольним кампаніям оминати діючу заборону і подавати рекламу під виглядом спонсорства, яке дозволено 24 години на добу.

Солоха також підкреслила, що обмеження на рекламу дійсно впливають на кількість його споживання: «З 1 липня 2015 року пиво стало алкогольним виробом і на нього почали розповсюджуватися всі ці норми, які розповсюджуються на міцний алкоголь. І ми прослідкували, що за перші півроку, тобто з 1 липня по грудень 2015-року, було реалізовано на 200 млн літрів менше пива, ніж за аналогічний період 2014 року».

Декілька відеоприкладів

Реклама пива «Десант». Чоловіки зображуються з типово гендерними зразками чоловічої статі – хазяйновиті, турботливі, дружні. Втім, остання риса в рекламі демонструється саме у любові до пива. Без пива жодної фізичної роботи не буде?

Реклама пива «Арсенал». Відома колись реклама з Василем Вірастюком у головній ролі: міцні чоловіки на плечах тримають дірявий міст, по якому проїжджає автомобіль.

Реклама пива «Балтика 3». Федір Бондарчук грає пречудову партію у більярд. Перемогти йому допомагає... пиво. Втім, багато спортсменів зазначають, що свого часу взагалі відмовились від алкоголю, оскільки це знижує концентрацію уваги і витривалість м’язів. То ж пропаганда успішності в подібних рекламних відео - чистої води брехня.

Реклама, яка диктує спосіб життя

У березні в ефірі «Надзвичайних новин» вийшов сюжет про те, як на навчальному полігоні Вознесенського аграрного ліцею (Миколаївська область), де учні зазвичай відпрацьовують навички водіння сільськогосподарської техніки, загинув учень аграрного ліцею. У той горезвісний день 17-річний Артем Попаденко сів за кермо трактору, у кабіні з ним був його товариш Василь. Хлопці веселилися і, напевно, не розрахували власних сил. Від ризикованого маневру трактор перекинувся на бік, а Артем, який перебував за кермом, вилетів через люк у даху машини, яким хлопця і придавило. Від отриманих травм він загинув на місці. Якби вдалося утриматися в кабіні – залишився б живим. Його товариш залишився у кабіні, і це врятувало йому життя.

Цієї зими на телеекрани вийшла реклама 3G «Київстару». У ролику молодий хлопець, демонструючи по відеозв’язку своєму дідусю відремонтований трактор, швидко їздить по колу у машині. Звичайно, треба бути підготованим і обачним, аби повторити в реальному житті подібне за кермом великої машини. Але між цією рекламою і смертельним випадком на полігоні - неприємне співпадіння.

Креативна реклама якісного покриття від МТС «на кожному кроці» - закрите лобове скло на автівках та потязі метро. Наосліп їде навіть велосипедист.

Від небезпечних трюків - до побутових дурощів

Реклама сухариків Grenki Snekkin, закуска до пива. Дорослі чоловіки, розважаючись, катаються по барній стійці, вилітаючи з неї на підлогу. Поки знімали рекламу - ніхто не забився і не вдавився?

У рекламі сухариків «Флінт» молоді хлопці заради жарту розмальовують фарбою корову. Цікаво, чи трапились випадки, коли підлітки-жартівники після перегляду реклами робили спроби розфарбувати своїх домашніх улбленців?

Реклама травмонебезпечна?

«Де межа твоїх можливостей?», – цим запитанням починається рекламний ролик енергетичного напою Red Bull. Після цього автори реклами самостійно на нього і відповідають, демонструючи, на перший погляд, чудову тезу – якщо віриш у себе, можливо все. Стрибки із гвинтокрила, екстремальне водіння, паркур.

Підкреслимо, що в рекламі присутнє попередження: усі трюки виконані професіоналами, не намагайтесь відтворити у реальному житті. Втім, на жаль, його використовують не всі рекламні ролики.

Наприклад, розкриваючи тезу «ти – не ти, коли голодний», автори ролику «Снікерс» показують молодого хлопця, який мчиться по дахах, бо його переслідує вороже налаштований робот. Відкусивши батончик, хлопець зістрибує із даху і вже у повітрі також перетворюється у робота.

Потенційна травмонебезпечність присутня не лише у роликах із екстремальним спортом. Наприклад, реклама ресурсу Кувалда.Ру. – «територія чоловічого шопінгу» – зображає чоловіка, який виконує хатні обов’язки, використовуючи для цього «чоловічі предмети»: скотч, бензопилу тощо.

Подібні реклами можуть стати потенційним викликом для підлітків, а також, зокрема, для психоневрівноважених осіб. Втім, психологи переконують – кричати «зрада» зарано.

«Що стосується впливу реклами взагалі на будь-яку людину, головне, це не сама реклама, а те, як людина цю рекламу для себе інтерпретує. Тобто, як вона пояснює значення цієї реклами, чи усвідомлює альтернативу. Що стосується людей із психічними захворюваннями, то про вплив реклами на них годі й говорити, оскільки на таких людей впливає абсолютно будь-яка подія їхнього життя. Буде це реклама, або те, що вони побачать на вулиці, або те, що їм підказали голоси в голові…», – розповідає журналісту «Надзвичайних новин» психолог-психотерапевт Асоціації психологів України Катерина Данілевська.

Відповідаючи на уточнююче запитання стосовно потенційного негативного впливу подібної реклами на підлітків, вона підкреслила: «Варто збільшувати кількість батьківських клубів, в яких покращується емоційний зв'язок між батьками і дітьми. Я думаю, що це буде позитивно впливати на поведінку підлітків і на їхню реакцію на рекламу. Оскільки переглянута реклама і швидко відтворена реклама говорять про те, що між ними не було проміжної ланки обговорення. Це відбувається тоді, коли дитині нема з ким поговорити».

Реклама як провокатор хвороб

Вчені сходяться на думці, що реклама нездорової їжі може бути каталізатором зайвої ваги, зокрема, дитячого ожиріння. Наприклад, автор дослідження із університету Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі, повідомляє, що «картинка» може коштувати тисячі калорій. Тобто зображення висококалорійних страв стимулюють апетит, впливаючи на мозок і збільшуючи споживання їжі.

Чому реклама ліків шкодить українцям?

Реклама лікарських препаратів – також тема вибухонебезпечна. Ціна питання обчислюється шестизначними цифрами. Протягом останніх п'яти років саме фармринок був найбільшим і найщедрішим замовником реклами на ТБ. Особливо в 2014–2015 роках, коли криза завдала значного удару по рекламному бізнесу.

Комітет з питань охорони здоров'я Верховної Ради кілька разів подавав законопроекти, які мали обмежити поширення реклами ліків, заборонити участь лікарів у рекламних роликах, а також акцентувати на шкідливості самолікування.

Почав боліти живіт - прийми ліки, поганий сон - прийми таблетку, поганий настрій - є безпечний засіб. Дійшло до того, що людям рекламують таблетки для полегшення перетравлювання надлишкового прийому їжі: не можеш з'їсти дві курки - прийми таблетку, вона замість шлунка тобі все перетравить.

«Я категорично проти такої реклами, бо я є одним з авторів цієї законодавчої ініціативи, – говорить перший заступник голови комітету ВР з питань охорони здоров'я, народний депутат Оксана Корчинська. – У нас є моторошні випадки інтоксикації організму. Це трапляється через те, що люди, надивившись реклами, не розуміючи, в яких конкретно випадках, п'ють той чи інший препарат, займаються самолікуванням».

Позицію підтримує і голова комісії ВР з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець: «Комітет з охорони здоров'я підтримує ініціативу заборони реклами тих лікарських препаратів, які є рецептурними. На сьогоднішній день 70% ліків, які купують в аптеках, використовується лише для позбавлення від симптомів, але не виліковують серйозних хвороб, які за статистикою є в Україні. Завдяки рекламі люди купують в аптеках спам, а не лікувальні препарати».

Виявляється, ініціатива про заборону реклами лікарських засобів – той самий рідкісний випадок, коли народні депутати різних фракцій щось підтримують одностайно. Максим Поляков, Оксана Корчинська, Ольга Богомолець, Олег Мусій, Костянтин Яринич, Тетяна Донець вважають, що реклама ліків шкодить здоров'ю українців, зазначають ЗМІ.

Автор: Ірина Шевченко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення