Результат роботи соціальних служб: 12-річний хлопчик втік з дому через побої батька (відео)

П’яний батько б’є та знущається не лише з найстаршої дитини у родині, а й з його менших братів та матері. Жінка жодного разу за дітей не заступилася, бо й сама терпить побої від чоловіка. Місцева влада та соціальні служби про насилля в сім’ї знають, але вживати будь-яких заходів не поспішають і пояснюють: з батьками проводять роз'яснювальні лекції.

Результат роботи соціальних служб: 12-річний хлопчик втік з дому через побої батька (відео)

Едуард утік від власних батьків, бо п'яний батько б'є його руками і ногами мало не щодня, таким чином знімаючи стрес.

«Коли він п’яний, він такий злий, наче демон. На нього аж страшно дивитися. Я боюся, що він може не тільки побити, а й вбити чи зробити калікою, бо він завжди це обіцяє», - каже хлопчик.

Матір хлопчика періодично пиячить із чоловіком. За своїх дітей ніколи не заступалася, бо й сама часто тікає з дому, рятуючись від побоїв. Усю хатню роботу виконував 12-річний син. Йому доводилось доглядати за молодшими братами і сестрою в той час, коли матір зникала.

«Я рубав дрова, варив їсти, коли мами не було. Її не було два місяці, а потім я пішов її шукати і знайшов у батькового брата на сіновалі. Вона там спала випивша. Вчора тітці вона сама розповідала, що батько її б’є кулаками по голові, може кинути її і бити, або головою б’є об грубу», - каже хлопець.

Зараз він проживає у рідної тітки, сестри батька. Жінка каже: її брат зловживає алкоголем понад 10 років, офіційно ніде не працює, інколи ходить на заробітки, а зароблені гроші витрачає на спиртне. Зараз у сім’ї четверо дітей. Олена згадує: коли побачила племінника після втечі, він був весь мокрий від дощу, легко одягнутий, тремтів від холоду і просив не повертати його додому.

«Коли батько Едика вип’є, він стає просто неадекватним і його не можна контролювати. Його заспокоюєш, а він на кілька хвилин притихне і потім зривається, кидається. Коли він поспить, то не вірить у те, що ми йому розповідаємо, каже, що робимо з нього дурного», - розповідає тітка хлопчика.

«Надзвичайні новини» разом із хлопчиком поїхали до нього додому у Хмельницьку область і застали там ще тверезого батька. У хаті відносно чисто, бо нещодавно тут були соціальні представники. Перше, що кинулося в очі журналістам, це відсутність дитячих іграшок та книжок.

«- У вас є якісь дитячі іграшки?

- Немає, бо вони ламають все.

- А чим же вони граються?

- Нічим. Сидять тихо», - розповіла журналістам матір Ганна.

Натомість батько стверджує: хлопчика ніколи не бив і взагалі не розуміє, чому він утік з дому.

« - Я його не бив ніколи, пальцем не тронув.

- Чому ви знущаєтесь над своєю родиною?

- Я над ними не знущався», – стверджує Володимир.

Втім, його сестра запевняє: він бив не лише свою родину, а й їхню хвору матір. Бив доти, доки та не померла. Натомість матір хлопчика Ганна зізнається: чоловік знущається над усією родиною. Не дістаєтся від нього поки що наймолодшій – одномісячній Богданці. Протистояти чоловікові Ганна не може, бо теж боїться, що він її може вбити. Менші брати Едика теж скаржаться на батька. Свого 8-річного сина Володимир ударив у живіт з ноги.

«Коли тато п’яний він кричить, б'є і маму, і братиків. Меншого Вову вдарив кулаком в обличчя, Едика вдарив, а мене з усієї сили вдарив у живіт із ноги», - пригадує Віталій.

Поки батьки пиячать, а старший брат живе у тітки, господарством займаються молодші. Їм доводиться щонайменш рубати дрова для опалення будинку.«Я рубаю дрова щодня. Раніше рубав Едик, а тепер, коли він пішов, почав рубати я», - каже 8-річний хлопчик.

Едик також звинувачує батьків у тому, що вони зовсім не дивляться за порядком. У дворі під дощем на землі валяються розкидані речі, а брудний посуд стоїть просто біля собаки.

Місцева влада про проблемну родину знає. Сільський голова каже: вже двічі хотіли позбавити господарів батьківських прав, але щоразу давали їм шанс виправитися. Натомість ситуація лише погіршувалася. Адже діти часто биті, брудні та холодні.

У місцевих соціальних службах родина на обліку вже багато років

Поки діти голодують і страждають від побоїв, батькам читають лекції і чекають від них виправлення.

«З матір’ю неодноразово проводилися бесіди стосовно наслідків від ухиляння материнських обов’язків. Коли ми починали співпрацю, мати, на жаль, погано йшла на контакт. На даний момент ситуація стабільніша. Причин для категоричних заходів, як вилучення дітей з родини, на даний момент ми не побачили», – заявила директор районного центру для сім'ї, дітей та молоді Оксана Босакевич.

Дізнавшись від журналістів про проблемну родину і бездіяльність соціальних працівників, взяти ситуацію під свій контроль пообіцяв перший заступник голови райдержадміністрації. Чиновник терміново приймає рішення про вилучення дітей з родини поки що на місяць. А якщо за цей час нічого не зміниться, батьків позбавлять їхніх прав.

«У нас буде два тижні, щоб ми зустрілися з батьком і налаштували його на примусове лікування. Переговоримо з матір’ю також. А діти тим часом відпочинуть в санаторіях», - пообіцяв перший заступник голови Дунаєвецької райдержадміністрації Руслан Смолінський.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення