Річна прес-конференція Володимира Зеленського: ключові висловлювання президента

​У середу, 20 травня, в Маріїнському палаці пройшла велика прес-конференція президента України Володимира Зеленського.

Річна прес-конференція Володимира Зеленського: ключові висловлювання президента

Свою прес-конференцію президент Зеленський почав з пандемії коронавірусу. Він зазначив, що питання щодо премії медикам, які борються з COVID-19, повністю закрите. І наголосив, що захворюваність на коронавірусну інфекцію другий день поспіль зменшується в Україні.

"Ми забезпечили медиків грошовими преміями за березень. Як я і обіцяв, у всіх областях медикам виплатили кошти. У 15-ти областях повністю виплачено суми в тих межах, про які я доповідав і обіцяв. Усі медичні працівники, які боролися з COVID-19, отримали грошові надбавки. Усі ці кошти були повністю перераховані з бюджету, який сьогодні спрямований на підтримку медичної галузі. Це питання закрито", – сказав президент.

Війна на Донбасі та повернення полонених

"На сьогодні у нас було три обміни.. Ми вже говоримо про можливий обмін після пандемії коронавірусу, повернення наших політв'язнів, які перебувають у в'язницях Росії і окупованого Криму", - зазначив він.

Зеленський додав, що після коронавірусу повинна бути зустріч у "нормандському форматі". Він підкреслив, що готовий говорити з Росією: "Ми повинні з ними говорити і домовлятися. Мінський формат - пріоритет, але від інших форматів не відмовляємося ... Нам потрібен результат".

Призначення "друзів" у владу

"Жодного кума або військового друга я не призначу. Що стосується Венедиктової, я навіть не зрозумів питання. Я обіцяв, що до влади прийдуть інші люди. Ви питаєте мене, чому новий генпрокурор не працював у прокуратурі... Пан Єрмак з точки зору досвіду не має досвіду як кінопродюсер. Він завжди був досвідченим юристом, має освіту, яка потрібна главі Офісу. Він не є моїм кумом, а довіреною особою... У нас кадровий голод. Я не можу зараз знайти міністра культури. Нам дуже складно знайти міністра освіти, енергетики. Яку людину б не знайшли, ЗМІ пишуть це людина Ахметов, Коломойського чи Пінчука. Дайте нам таких людей...", - сказав він.

Кадровий голод

На прес-конференції Зеленський заявив про кадровий голод в країні, що він не може знайти гарного міністра культури і міністра енергетики.

Голова держави заперечив інформацію, що керівник офісу президента Андрій Єрмак і його помічник Сергій Шефір займаються кадровою політикою. За його словами, вони можуть бути присутніми, коли обговорюються посади, "але не формують кадрову політику".

Крім того, він назвав міністра МВС Арсена Авакова "потужним міністром", але "не своїм другом і кумом".

"Є помічник Сергій Шефір, якому я довіряю...Мені здається, що Шмигаль (прем'єр-міністр Денис Шмигаль - Ред.) і професійний, і чистий", - сказав Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію з кадрами.

Вибори мера Києва

"Я в Києві буду підтримувати, чесно буду підтримувати, кандидата в мери Києва від партії "Слуга народу". Чи будуть праймеріз? Буде! Чи будуть входити в праймеріз кандидати в мери не тільки від" Слуги народу "? Обов'язково", – пояснив Зеленський.

Скандал з плівками Єрмака

"Що стосується Єрмака, я знаю, хто і навіщо це зробив. Я не можу зараз говорити про це, тому що йде слідство. А записи ці порожні, тому що це брат Єрмака, по-друге, нічого немає на відео, по-третє жодної людини, про кого говорили, немає на посадах. І це не через те - що вийшли записи. Вони були записані ще влітку і восени - тому для мене це пусте. Не пусте інше - для чого це зробили, хто має таку техніку. Але прийде час - і суспільство обов'язково дізнається відповіді", - зазначив президент.

Провал у Медреформі

"Медицинська реформа, її не вийшло. Там багато хороших речей, але в цілому - ми опинилися голі. Ось ця реформа. Подивіться на зарплати водіїв "швидких" - вони не страйкують, але ми знаємо про це. Ну не може водій "швидкої" працювати за 4-5 тисяч. Страйки психлікарень, тубдиспансерів - все це говорить, що реформа має великі проблеми.... Закриття тубдиспансеру і психлікарні - спочатку зробіть як треба, а потім закривайте", - наголосив Зеленський.

Меморандум з МВФ

У ході своєї прес-конференції Володимир Зеленський також зазначив, що Україна підпише меморандум з Міжнародним валютним фондом.

"Я впевнений, що ми підпишемо його в травні місяці. Затягувати не можна. Банківський закон зараз до мене прийде, завтра чи післязавтра. Можливо, сьогодні", – заявив Зеленський.

Мовне питання в Україні

Зеленський вважає, що мовне питання в Україні – штучне, а у мовних квотах для телеканалів потрібно "навести порядок".

"Питання мови в Україні, ви знаєте, чесно, не стоїть. Воно дуже штучне, це питання. Справедливість повинна бути для всіх… Але вони повинні, я вважаю, знати українську мову, і це нормально… Я впевнений, що з квотами треба навести порядок… Залучити всі телевізійні канали, інші засоби масової інформації", - додав Зеленський.

Інвестиційний офіс в Україні

На прес-конференції Володимир Зеленський заявив, що в Україна відкриють інвестиційний офіс у вересні 2020 року.

"Ми прийняли рішення – один окремий прозорий інвестиційний офіс буде працювати вже у вересні. І тільки він буде займатися всіма інвестиціями. Перший план я вже погодив... там план на 18 місяців швидких інвестицій в розмірі $ 7 млн", – прокоментував Зеленський.

Президент зазначив, що законопроект про інвестнянях готовий і в найближчі дні буде зареєстрований в парламенті.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення