Російський кримінал пустив коріння в Україні

 Обозреватель

​У той час, як президент РФ ганебно відправляє "відпускників" воювати на Донбас, представники російського криміналітету почали в нашій країні свою "повзучу анексію".

Російський кримінал пустив коріння в Україні

Вони безпроблемно (якщо не в розшуку Інтерполу) перетинають кордон і осідають в Києві, Харкові, Дніпропетровську та інших великих містах. Там, де великі гроші.

Деякі "просто" знаходять притулок, де можуть відсидітися, інші - створюють організовані злочинні групи. У когось з них "ліві" українські паспорти.Найперше завдання правоохоронних органів і спецслужб не допустити перетворення України на "відстійник". Тому що скоро "весело" може стати всім. Загострення на сході і розгул злочинності в мирних містах нашої країни - найнебезпечніша, гримуча суміш.Хочете конкретику? Розповім про три резонансних НП.

У КИЄВІ РОЗСТРІЛЯЛИ ВБИВЦЮ З РОСІЇ

Одна з останніх подій - близько 23 години 19 липня на парковці ТРЦ "Проспект" з автомата Калашникова розстріляли чоловіка. Скоївши вбивство на очах безлічі свідків, двоє злочинців кинули зброю і втекли. Тіло жертви було зрешечене: експерти виявили 22 вхідних і вихідних отвори.

За даними журналістів, загиблий - 53-річний Мамедов Асіф Бахадур огли, уродженець Нагірного Карабаху, згодом отримав громадянство РФ. До слова, доля зіграла з ним злий жарт: обставини його смерті в чомусь нагадують вбивство дворічної давності в російському Новокузнецьку. Ось тільки тоді вбивцею був сам Мамедов.

"Асіф Мамедов зустрівся в одному з міських готелів зі своїм земляком. Метою зустрічі були ділові переговори. Але щось пішло не так. Кавказькі бізнесмени не змогли домовитися про свої комерційні інтереси, посварилися і Мамедов, діставши пістолет, застрелив свого партнера", - повідомляли тоді російські ЗМІ.

Працівники столичної міліції виявили у загиблого Мамедова водійське посвідчення, видане "в одному з міст Алтайського краю Російської Федерації".За інформацією однієї з російських баз даних, Асіф Мамедов є керівником і засновником ТОВ "Будівельна компанія "Підрядник", яка зареєстрована в м Бійськ Кемеровської області Алтайського краю в 2013 році. Підприємство на сьогоднішній день працює.

Джерела кажуть, що Мамедов жив в 16-поверховому будинку на Троєщині. Звідти його і забрав на машині знайомий, щоб відвезти до ТРЦ "Проспект". Нібито Асіф Мамедов домовився з кимось про зустріч.МВС Росії оголосило Мамедова в розшук ще в лютому 2015 року. У базі Інтерполу його немає.Коли, яким чином і за якими документами він перетнув кордон з Україною - поки невідомо.

РОСІЙСЬКИЙ КІЛЕР З "ТИСЯЧОЮ" ІМЕН

1 червня в Києві сталася стрілянина, в результаті якої був тяжко поранений підозрюваний у замаху на добровольців АТО, подружжя Адама Осмаєва і Аміну Окуєву. Осмаєв також отримав кілька вогнепальних поранень.Детально на самому замаху я зупинятися не буду, по цій темі є безліч публікацій. Ну і плюс до всього, в справі є білі плями. Хотілося б подивитися відео, яке, як розповідала Аміна, під час зустрічі з "кореспондентом" писалося на її мобільний, а також дізнатися, кому належав другий ПМ. Нагадаю, на місці події було виявлено три стовбури: "Глок" і два пістолети Макарова. Один з них - нагородний, значився за Окуєвою. Втім, мова зараз про особу злочинця. А за ним тягнеться великий шлейф.Чоловік, який представився подружжю кореспондентом французької газети "Le Monde" Алексом Вернером і у якого знайшли український паспорт на ім'я Олександра Дакара, виявився уродженцем Чечні, громадянином Росії Артуром Денісултановим. У кримінальних колах відомий під іменами і прізвиськами Курмакаєв, Крінарі, Тищенко, Цебро, "Дінго" та ін.

Відомо, що затриманий в Києві кілер убив у 2009 році у Відні екс-охоронця глави Чечні Рамзана Кадирова Умара Ісраїлова.В кінці 2006 року Ісраїлов подав до Європейського суду з прав людини позов проти Росії, в якому звинувачував Кадирова в тортурах і викраданні людей. Видання New York Times, яке проводило власне розслідування смерті Ісраїлова, з посиланням на офіційні свідчення кілера писало, що влітку 2008 року він незаконно проник до Європи за завданням високопоставленого чиновника з оточення Кадирова. Для того, щоб змусити Умара Ісраїлова відкликати свою скаргу зі Страсбурга.Також повідомлялося, що Артур Денісултанов вперше був засуджений в 1990 році ще в Чечено-Інгушської АРСР. Тоді він отримав два роки за вимагання, але в лютому 1991-го вийшов за амністією. Незабаром він перебрався до Петербурга, де зайнявся "кіосковим" бізнесом, встановивши перші точки на Московському вокзалі.

А "прославився" Денісултанов завдяки гучній історії зі своїм обміном в 1998 році на російського солдата, який знаходився в чеченському полоні.Денісултанов взяв прізвище Курмакаєв влітку 2001 року, коли одружився із сестрою відомого гатчинского бізнесмена Кіяма Курмакаєва. Згодом він неодноразово змінював паспорта і прізвища.Уже в Києві він заявив, що український паспорт на ім'я Олександра Дакара був отриманий ним "на підставі купленого в Одесі паспорта" (на ринку Привоз - прим. Авт.). Що, звичайно, теж викликає багато запитань.

ОЗБРОЄНИЙ РОЗБІЙ ПІД КИЄВОМ

Ще одна резонансна подія за участю громадян РФ сталася пізно ввечері 26 березня. Група чоловіків у масках увірвалася в котедж приватних підприємців в с.Сухолуччя Вишгородського району. Озброєні пістолетом, металевими прутами і ножами напали на 40-річну жінку, яка на кухні першого поверху мила посуд. Били і душили, вимагаючи віддати готівку і коштовності. Вибивали зізнання, де знаходиться сейф.

Господар будинку, 43-річний місцевий підприємець, знаходився на другому поверсі. 11-річна дочка розбудила батька, він дістав свій зареєстрований мисливський карабін і спустився вниз. Після першого пострілу бандити кинулися тікати, крім одного - той продовжував душити жінку. Господарю не залишалося іншого виходу, як вистрілити в злочинця, щоб врятувати дружину. Від отриманого поранення в голову розбійник помер. Загиблим виявився Андрій Солошенко - єдиний українець з цієї злочинної групи, раніше судимий.У збройному нападі в Сухолуччі також брали участь троє громадян РФ - родом з Дагестану (нагадаю, їх затримали в той же день. - прим. Авт.). Це Алі Юнусович Алієв, Тагір Магомедгаджіевіч Магомедов і Гаджімагомедов Мухідіновіч Магомедов . Як з'ясував "Обозреватель", всі вони раніше "засвітилися" в Росії. І не тільки.Алієв був внесений в список терористів і екстремістів, який опублікований на сайті Росфінмоніторингу.

Тагір Магомедов раніше був депортований з Туреччини за підозрою в причетності до діяльності ІДІЛ на території Сирії . Інформацію про це вдалося знайти в документі, залитому на сервер одного муніципального ресурсу РФ. Документ було створено ще в 2015 році, сама дата депортації - невідома.

А Гаджімагомедова Магомедова було оголошено в розшук у Москві в грудні 2016р. - за підозрою в тероризмі. В орієнтуванні він був з "напарником" - Магомедом Сайпулаєвим."В ЦПЕ (Центр протидії екстремізму. - прим. Авт.) УВС по САО ГУ МВС по Москві надійшла інформація про можливу загрозу ДТА (диверсійно-терористичних актів. - Ред.) в московському регіоні. За наявною інформацією, Магомєдов Гаджімагомедов Мухідіновіч 16.12. 1983 р.н. і Сайпулаєв Магомед Ібрагімович 26.09.1974 р.н.. придбали СВУ (саморобний вибуховий пристрій . - Ред.) ..."В орієнтуванні також було зазначено, що вибуховий пристрій Магомєдов і Сайпулаєв могли купити з метою влаштувати теракт в столиці РФ.

Орієнтування були розклеєні на під'їздах житлових будинків Москви в кінці грудня 2016 року. А вже в березні 2017 один з розшукуваних став учасником збройного нападу під Києвом.Важливий момент: в орієнтування говорилося, що у злочинців можуть бути підроблені паспорти громадян України. Згадувалося навіть, на які імена: у Магомедова - на Огілова Муніра Собіровіча (12 12.1981 р.н.). Як саме він і його спільники перетнули кордон - повинні з'ясувати наші правоохоронці. ПОСИЛЕННЯ КОНТРОЛЮ10 липня стало відомо, що в Україні крім біометричного контролю на кордоні вводиться механізм попередньої реєстрації для громадян Росії, які планують відвідати країну. Також росіяни повинні будуть подавати інформацію про пересування по території України.Президент Петро Порошенко заявив, що Державній прикордонній службі будуть виділені необхідні кошти для технічного забезпечення виконання рішення.Заходи, безсумнівно, потрібні, однак наскільки вони виявляться ефективними - покаже час. Не варто також забувати, що у багатьох співробітників Держприкордонслужби є по два паспорти і це знову ж таки "викликає запитання"

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення