Розслідування National Geographic про бурштинову лихоманку в Україні: «Це Дикий Захід. Люди збожеволіли»

Журналіст видання "National Geographic" Джон Вендл приїхав у місто Дубровиця Рівненської області із фотографом Бренданом Хоффманом, щоб написати репортаж про те, як в Україні попри офіційні заборони добувають бурштин.

Розслідування National Geographic про бурштинову лихоманку в Україні: «Це Дикий Захід. Люди збожеволіли»

Фото Brendan Hoffman/National Geographic

Територію нелегального видобутку журналіст назвав "Диким Заходом", чиї "піщані ґрунти приховують мільйони доларів у бурштині".

Те, що відбувається на Рівненщині, журналіст порівняв із "золотою лихоманкою", звернувши увагу на випадок убивства та постійні заворушення в регіоні.

"Лихоманка тримається на спинах тисяч бідних сільських жителів, які нелегально руйнують пейзаж північно-західної України водонапірними шлангами, аби видобути коричневі шматочки скам'янілої деревної смоли часів Юрського періоду", – йдеться у матеріалі.

Фото Brendan Hoffman/National Geographic

"На шляху з міста ми проїхали повз невеликий магазин, де продають прикраси та православні ікони, інкрустовані закінченим продуктом – полірованим бурштином від жовтого до темно-медового відтінків", – розповідає Вендл.

Фото Brendan Hoffman/National Geographic

"Бандитизм поширений настільки, що це нагадує злий жарт: спочатку тобі підморгують, потім штовхають ліктем, і під кінець дістають автомат Калашникова. На вивісці однієї з будівельних фірм написано: "Ми будемо вашим дахом", – Вендл звернув увагу, що слово "дах" має значення і покровительства бандитських угруповань.

"Коли бурштин видобувають у великій кількості, це досягає промислових масштабів. Люди вирубують ліси акр за акром і використовують екскаватори, щоб викопати канал до джерела води – зазвичай річки. Потім тисячі копачів використовують водяні насоси, виготовлені зі старих двигунів Mercedes", – йдеться у матеріалі.

Фото Brendan Hoffman/National Geographic

"Господарчі магазини у всьому регіоні забиті саморобними інструментами для видобутку бурштину: гігантські трубки, гумові чоботи, шланги. Жінки і навіть 7-річні діти зайняті просіюванням каменів, які підіймаються на поверхню і випливають з отворів", – розповідає Вендл.

Оригінал: National Geographic

Переклад: Українська правда. Життя

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення