Розслідування нової афери: фірми-посередники продають автомобіль без власника (відео)

Такі собі фірми-посередники, створені «для вашої ж зручності», продадуть ваш автомобіль без вас, і легко його переоформлять. І ви про це навіть не знатимете. Ваша власність може випливати з ваших рук навіть просто зараз.

Розслідування нової афери: фірми-посередники продають автомобіль без власника (відео)

Немає безкоштовної медицини, не буде українцям і дешевих іномарок. Платитимуть втридорога всі. А так звані «литовські схеми» з машинами на європейській реєстрації ліквідують. Боротьбу з нерозмитненими автівками оголосив особисто президент. Тож що лишається робити тим, кому машину хочеться, а грошей на неї не вистачає? Якщо чесно – красти. І роблять це зараз якомога відвертіше і з ще більшою фантазією.

Вадим Галушко вже три роки займається прокатом автомобілів. Проблеми з клієнтами були не раз, але в таку історію він влипнув вперше. Одного дня до офісу завітав чоловік і попросив взяти в оренду «Фольксваген Пассат».

«Автомобіль він оглянув, ми його сфотографували, заповнили документи. Після чого даний громадянин сказав, що їде в Умань. Платить він по 1100 гривень за добу», - розповів Вадим.

Утім, коли прийшов час віддавати авто, в телефоні почувся жалісливий голос.

«Через три дні він набирає нас і каже, що його хтось напоїв. Де зараз знаходиться даний автомобіль він не знає, і чи в нас нема датчиків спостереження», - розповідає Вадим.

Датчики стеження в автомобілі, звісно, були, але власник орендарю про це нічого не сказав. І дуже здивувався, коли виявив свій «Пасат» аж у Черкасах. Причому, добряче побитим. Перша версія – непорядний клієнт вирішив таким чином приховати сліди злочину і повернути автомобіль вже відремонтованим – виявилася наївною помилкою. Адже на машині вже зовсім інші номери. Вадим береться вистежити маршрут за комп'ютерними датчиками, і ось він – момент справжнього шоку. Серед найпопулярніших зупинок його «Фольксвагена» – авторинок і тамтешній сервісний центр. По-простому, колишнє МРЕВ.

«МРЕО надало мені документи, що насправді мій автомобіль переоформлено і він проданий», - розповів Вадим.

Хто ж тоді продавав – запитаєте ви? Виявляється, без вас і ваших документів ніби ваші інтереси може представляти якийсь сумнівний посередник. Така собі торгівельна організація, яка зазвичай розташована на тому ж таки авторинку.

Діяльність подібних посередників є абсолютно законною. Створені вони для зручності як продавця, так і покупця. Мовляв, один не стоїть на ринку з табличкою «продам автомобіль», а інший нібито отримує гарантію того, що машина, яку він обрав, «чиста». Утім є нюанс: посередники не зобов'язані перевіряти, чи підроблені ваші документи. Їм лише рекомендовано визначати це на око.

Коли вони побачили камеру «Надзвичайних новин», то говорити відмовились. Це – саме ті, хто ходив продавати замість Вадима його машину у МРЕВ. Дехто навіть тікав просто з робочих місць з погроами викликати поліцію.

Але подумавши, за кілька днів вони звертаються самі. Марина Антонцева – так звати директорку фірми-посередника – підтверджує: особисто бачила Вадима Галушко. Але... не того.

«Ну, як ми перевіряємо? Ось я беру паспорт, дивлюся на людину і ксерю. У нас немає бази даних. Немає у нас ні доступу до програми, ось я не знаю, де перевіряють особу. Перевіряли ми по нотаріусу, обмеження обтяжень, обов'язково. Що немає арештів, заборгованості майна. Також в програмі НАІС ми відправляємо запит на угон», - розповіла директорка торгуючої організації Марина Антонцева.

Ось так: інтереси представити можуть, а перевіряти власника – не уповноважені. Не помітити навіть на копії, що фотографії зовсім різних людей, важко. Утім, якщо до приватних посередників питань практично не лишилося, то як у держустанові – сервіс-центрі, де оформлювали документи купівлі-продажу і перереєстрації, прогледіли відверту аферу? І тут вас шокують вдруге: мовляв, покупець прийшов з «чистими» документами.

«Перевіряє торгівельна організація, вона звіряє особу, яка здає автомобіль на комісію, паспортні дані, ідентифікаційні номери. Сервісний центр уже потім, коли людина до нас прийшла з договором купівлі-продажу, наші фахівці експертної служби проводять огляд автомобілів. До нас уже прийшла особа, яка купила цей транспортний засіб. Зі своїм паспортом і ідентифікаційним кодом», - розповів керівник територіального сервісного центру МВС Олексій Чайка.

Покупець, який привласнив машину Вадима, якась жіночка на ім'я Анжела. Але і вона того ж дня автомобіль продала. Михайло – так званий перекупник. Повівся, каже, на дешевизну. Зазвичай таке авто коштує близько 12 тисяч доларів, а тут сторгував за 7700.

«Спитав у них, чи є в них другий ключ, вони сказали, що другого ключа немає, власник не віддав. Покажіть мені, на якому майданчику купили машину. Вони кажуть: не можемо сказати. Автомобіль перевірив по нацбазам, по МРЕО, по базам у нотаріуса, написали генеральне доручення», - розповів покупець «Фольксвагену» Михайло.

Тепер у перекупника Михайла немає ні автомобіля, ні грошей. Адже справжній власник – Вадим – звернувся до поліції. Машину копи забрали, але повертати хазяїну не поспішають, як і не баряться шукати винних. А тим часом орендаря і слід запав. Номер його телефону не є дійсним.

Його звати Максим Сень, а зареєстрований чоловік у будинку на столичному Лісовому масиві. Він тут живе, підтверджує консьєржка, але двері ніхто не відчиняє. З Максимом добре знайомі не лише сусіди, а й дільничний інспектор. Кажуть, до нього вже приходила поліція. Колись цілий день стояли, навіть хотіли двері виламувати, але не виламали.

Чому ж поліція з проблемним Максимом не може нічого вдіяти? Офіційно вона відповідати не хоче. Тим часом власне полювання «Надзвичайних новин» дає свої плоди. Той самий Сень зрештою з'являється.

«Вважаю винним себе. Зробив дурість, взяв автомобіль в оренду і люди попросили мене, щоб я пригнав її на авторинок. Продати», - каже недобросовісний орендар.

Попросив його дехто на ім’я Дмитро, пообіцяв 300 доларів. А втім, каже Максим, він потрапив на авто у ДТП. Каже, що ні від кого не тікав, а просто невдало припаркувався в п'яному стані.

Дмитро, виявляється, раніше теж орендував цю машину – два місяці тому.

Відтак – жодної випадковості або збігів: оком на автомобіль Вадима накинули вже давно. Чому цей злочинний план так легко був втілений в життя? Правники кажуть: зокрема, і через недбальство самого власника. Уникнути подібної афери цілком можна. Варто було би просто сходити до нотаріуса і накласти заборону на продаж. Тепер же обом постраждалим – і власнику, і новому покупцеві – доведеться повертати своє майно в судах.

«Якщо мала місце низка угод, укладена без волі власника, першого власника, на відчуження автомобіля, то достатньо визнавати недійсною лише першу угоду, а також ставити питання про витребування майна у останнього володільця. А цей власник матиме можливість лише судитися і вимагати від того, в кого він його купував, стягнення грошей, які він сплатив», - пояснює керівник юридичної фірми Михайло Ілляшев.

Поки ж власник і покупець можуть їздити на своєму спільному «Фольксвагені» по черзі. Але спершу після п'яних пригод орендаря його доведеться ще й відремонтувати.

До речі, підозрюваних у поліції немає й досі. Ті, хто скоїли відвертий злочин, нині лише є свідками і продовжують жити й насолоджуватися. А відтак, виходить, можуть вирішити одного дня покататися і на вашому автомобілі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення